Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodatkowe oświeltlenie w 54l  (Przeczytany 2401 razy)
prodi
Nowy
*

« : Październik 14, 2011, 17:45:42 »

Witam.
Dojrzałem do decyzji o montażu dodatkowego oświetlenia. Mam akwarium profilowane 54l z zestawową świetlówką T8 1x15W. Akwarium teraz jest nieco zaniedbane, ale mam w planie zrobić wreszcie coś ładnego z tym baniakiem  Wink dosadzić trochę roślin, zasilić podłoże kulkami, zainstalować bimbrownię itp.
I tutaj pojawia się pytanie: Dołożyć jedną świetlówkę T5 24W i mieć w sumie 39W czy, jak już muszę kupić statecznik, to niewiele większym kosztem wymienić T8 (która i tak ma już ze dwa lata i wymaga wymiany) na 2 x T5 24W. Wtedy będzie 48W. Czy nie jest to zbyt mocne oświetlenie?
Stateczniki tego typu:
http://halogen.pl/statecznik-elektroniczny-bag-2x2439w-p3528.html
chyba nie zapewniają możliwości świecenia pojedynczymi świetlówkami?
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 12:50:40 wysłane przez prodi » Zapisane
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2011, 17:56:46 »

chyba wszystko rozbija się o to czy jesteś doświadczonym akwarystą, czy nie. 48w/54l brutto to więcej niż 1w/1l netto czyli górna granica wymagająca bardzo dobrego (ostrożnego) nawożenia. zawsze można wytłumić trochę roślinami nawodnymi typu pistia. ja bym powiedział, że jednak 48w na taki zbiornik to za wiele ale niech się wypowiedzą mądrzejsi.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2011, 18:00:13 »

Skoro chcesz i tak zmodyfikować pokrywę to warto zainstalować obydwie T5. Na tym stateczniku mogą świecić tylko dwie świetlówki naraz gdyby było inaczej opisane by było w info np 2x24W,1x24W lub 1x39W,2x39w. Światła nie będzia za dużo przy zainstalowaniu bimbrowni i nawożeniu roślin powinno być w sam raz. Świetlówki jak byś kupował to te krótsze T5 o długości 45cm

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2011, 10:46:48 »

Trochę doczytałem o oświetleniu i faktycznie... mogę sobie nie dać rady z takim mocnym.
W związku z tym zdecydowałem się zostawić jedną T8 15 w i dołożyć jedną T5 24W.
Już złożyłem zamówienie na świetlówki  Wink ale prosiłbym o potwierdzenie że dobrze je wytypowałem..
W środku zbiornika dam 24W Sylvania GroLux 8500k, natomiast bliżej przedniej ściany 15W Philips 830 3000k.
W połączeniu z nawożenie kulkami glinianymi w podłożu, Aqua Plantem B, ferro-active i bimbrownią powinno być chyba OK?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2011, 22:20:00 »

Powinieneś jednak świecić dawkując to światełko nie pełną mocą cały czas bo w sumie to będziesz miał sporo tego światełka. Lepszym rozwiązaniem niż 830 było by 865 gdyż 830 trochę na żółto za bardzo daje ale jak Ci to nie przeszkadza to będzie OK.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2011, 06:13:14 »

Teraz właśnie mam świetlówkę 830 i podoba mi się to żółte światełko Wink A dzięki dwóm statecznikom będę miał możliwość niezależnego świecenia dwoma świetlówkami...

OK. Więc skończyło się na dołożeniu dodatkowej świetlówki T5 24W.
Rozwiązałem to w taki sposób, żeby więcej mocniejszego swiatła padało na tył akwarium, gdzie planuję posadzić większość roślin.

Statecznik umieściłem z tylu obudowy, żeby nie rzucał się w oczy. Zamocowałem go tymi samymi śrubkami co uchwyty świetlówki:

Została niestety wiązka kabli z któą nie bardzo mam co zrobić, ale i tak będzie schowana z tyłu za akwarium.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 12:49:23 wysłane przez prodi » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: