Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ampularie - ubytki w muszli  (Przeczytany 12079 razy)
Mechanic
Super aktywny

« : Marzec 28, 2010, 19:15:45 »

Witam.
Zauważyłem, że u moich ampularii na szczytach muszli pojawiły się ubytki (dziury). Czym może być to spowodowane?

Parametry wody:
gH - 9
pH - 6,5
kH - 5
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2010, 19:19:57 »

nie trzymam ślimorów ale obiło mnie się kiedyś o uszy, że takie rzeczy dzieją się przy zbyt miękkiej wodzie, ma chodzić o zbyt małą ilość wapnia - sprawdź to w necie jeszcze.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
kalo_p
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2010, 23:39:42 »

Chyba mogę potwierdzić ostatnią wypowiedź.
Mam dwa akwaria, w obu mam Ampularie. Do jednego z nich  dawałem na podmiane większą ilość wody osmotycznej (bez kamienia), do drugiego tylko odstałą z dużą ilością kamienia (taką mam wodociągową). Zauważyłem że niektóre osobniki (zwłaszcza dorosłe) mają ubytki w skorupie w pierwszym akwarium. Nie zauważyłem tego w drugim akwarium.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2010, 14:24:18 »

Ja mam sporo ślimaków i pomimo wody kranowej średnio twardej, musiałem dołożyć wapnia, bo się niszczyły muszle. 
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2010, 16:53:25 »

Czyli mam rozumieć, że gH=10 to jeszcze zbyt mało dla ampularii? Co prawda kiedyś miałem gH=18 i chyba wtedy nic się ze ślimakami nie działo. Ale wolę miękką wodę niż ampularie, więc muszę je wydać. Dziękuję za wypowiedzi. papa
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2011, 22:43:10 »

Z trzech ampularii zostały mi tylko dwie i jest to para. Samiec bardzo mocno eksploatuje samice, dziś podczas podmiany wody znowu zauważyłem dwa kokony - mostki złożone w tym tygodniu, a od października to już siódmy raz. W związku z tym samica ma straszne ubytki w skorupie. Zaczęła ona rozchodzić się na dwie części. Wyczytałem gdzieś, że można do pokrywy akwarium przykleić silikonem akwarystycznym zwykłe wapno dla gryzoni. I teraz moje pytanie. Czy na takim wapnie będzie skraplać się woda? Jeżeli tak to czy spadające krople z tego wapnia nie zatwardzą wody co źle wpłynie na mieczyki i zbrojniki? Czy to wapno trzeba przykleić na bocznej ściance pokrywy, czy można przykleić je na "suficie" pokrywy?

gg - 4479432
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2011, 08:49:53 »

To w takim razie inne pytanie, czy można dodać jakoś Ca do baniaka i w jakiej ilości aby nie zaszkodziło to mieczykom i zbrojnikom. W sklepie zoo widziałem, że facet wrzuca wapno przeznaczone dla żółwi do akwa, w którym trzyma rośliny na sprzedaż.

gg - 4479432
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2011, 09:33:26 »

Owszem, można, sama dodaję bo u mnie tez się zaczynały ubytki, teraz już po problemie: http://allegro.pl/mineraly-dla-krewetek-calcium-liquid-gh-i1952706794.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: