Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Breugnir - [200L profil] Towarzyskie, ozdobne
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Breugnir - [200L profil] Towarzyskie, ozdobne  (Przeczytany 2302 razy)
breugnir
Nowy
*

« : Styczeń 03, 2012, 01:18:39 »

Witam, chciałbym się Wam pochwalić moim zbiornikiem  Wink

Techniczne:
- Akwarium 100x40x50, przednia szyba profilowana.
- Oświetlenie standardowe (świetlówki nie mają oznaczeń, były w pokrywie jak kupiłem akwarium, gdy się wypalą kupię specjalistyczne) 2x T8 30W
- Filtracja i napowietrzanie: wew. Aguashut 750 turbo T-head + gąbka 15cm, zew. Tetra EX700 (od dołu: ceramika+gąbka, kulki, gąbka, gąbka + węgiel, który za kila dni zostanie wyjęty)
- Ogrzewanie: Grzałka 200W z termostatem made in China

Parametry:
- temperatura stała 26 st. C
- pozostałe parametry nie mierzone (zamierzam się wkrótce zaopatrzyć w odpowiednie przyrządy)

Podłoże od dołu:
- ziemia ogrodowa na całości dna, wys. ok. 3-4cm , torfowa z nawozami (niestety ani w Leroy Merlin, ani w Obi ziemi bez nawozu nie było, a po ogrodniczych nie chciało mi się jeździć. Wbrew pozorom wydaje się, że nawozy nie zaszkodziły rybkom - 0 zgonów od założenia zbiornika czyli od 9 grudnia 2011, chorób też nie widać za to rośliny rosną w oczach.)
- żwir naturalny 3-5mm grubości na całości dna, wys. 3-5cm
- na przedzie, prawie na całej szerokości szyby plaża z białego piasku, wys. 1-6cm
- miejscami białe kamyki 10-20mm grubości

Flora:
- Niestety poza Anubiasami nie jestem w stanie zidentyfikować innych roślin. Jak będę miał czas zamieszczę zdjęcia poszczególnych roślin.

Fauna:
- Pielęgnica Sajica x3
- Glonojad x2 (7cm i 5cm)
- Gupik x7
- Neon Inesa x9
- Żółtaczek Indyjski x2
- Mieczyk x2
- Bojownik samica x1
- Razbora Klinowa x1

No i czas na zdjęcia  Wink Czekam na opinie  Wink

« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2012, 02:04:35 wysłane przez breugnir » Zapisane
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2012, 01:36:30 »

Baniak fajny ale troszkę pusto oby szybko zaroslo roślinnością jakiś korzeń by zrobił swoje. Ale co ja tam pisze sam dopiero startuje  Good !
Napewno przydało by się jakieś tło najlepiej czarne.
breugnir
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2012, 02:00:10 »

Korzenie są dwa, przygniecione kamieniami gdyż jeszcze się nie zatapiają  Smiley   Co do tła - masz rację, muszę o nim pomyśleć.   Również liczę na rozrost Wink   Jak startowałem roślin było dużo mniej niż teraz (wszystkie mieściły się w akwarium 25L i zajmowały nie więcej jak 1/3 objętości). Bez stałego podawania CO2 to i tak niezłe tempo. Fajne jest to, że co prawda w niewielkich ilościach, ale CO2 produkuje mi się samo w podłożu. Często widać uciekające z podłoża bąbelki. Czytałem, że to właśnie CO2.

Zastanawiam czy nie dać trawy zamiast plaży. W Olsztynie niestety nie znalazłem takiej, która by mnie zadowalała, ale za tydzień jadę do Szczecina, a tam w Aquael Zoo pamiętam była ciekawa  Cheesy
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2012, 02:08:34 »

Expertem nie jestem ale z tego co piszesz to masz troszkę za słabe oświetlenie więc ciężko z jakimś trawniczkiem itp. Opcja dołożenia świetlówki musi wejść w grę.  Grin.
Korzenie też przydałoby się troszkę większe z racji dość dużego baniaka bo te co masz to troszkę małe wcale ich nie widać.
Co2 można podawać ale w twoim wypadku musisz najpierw dodać lepsze oświetlenie aby co2 zdało egzamin.
Również zmienił bym ułożenie kamieni korzeni bo nie wygląda to naturalnie a zwłaszcza te kamyczki na plaży  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2012, 02:11:06 wysłane przez DorianUK » Zapisane
breugnir
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2012, 02:37:20 »

W oświetlenie na pewno zainwestuję. Największą radość sprawia mi jednak coś, co sam zmontuję więc pewnie w najbliższym wolnym nadmiarze czasu zainstaluję w pokrywie LED'y. Porządne świetlówki też by się przydały, ale muszę się trochę ograniczyć z wydawaniem kasy na akwa bo mi luba walizki za drzwi wystawi, wiecie jak to jest  Wink

Korzenie są faktycznie mało widoczne, ale na razie tak być musi żeby się namoczyły i utrzymały na dnie. W rzeczywistości takie małe nie są, ale leżą na płasko. Poza tym zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia  Roll Eyes

Co do CO2... W butlę itd. na razie inwestował nie będę (wtedy wspomniane walizki mam mur beton  Wink). Pozostaje bimbrownia. Nie chciałbym się teraz wygłupić, ale akwarium stoi w sypialni i mam mieszane uczucia co do "sztachania" się dwutlenkiem węgla podczas snu. Co innego latem przy otwartym oknie, ale zimą raczej bym się nie odważył...  Roll Eyes
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2012, 09:01:52 »

Ja w sypialni mam 1 baniak (a jeszcze kilka dni temu były 2 baniaki Wink ) które były nawożone co2 w dzień i w nocy i nic mi się nie stało Cheesy a gaz leciał z butli, więc ciśnienie było zawsze.
Jak będziesz miał bimbrownie, dobrze zmontowaną, to nie ma opcji byś się przytruł bo tam zwykle szybko ciśnienie uchodzi i wydajność jest znacznie mniejsza, gorzej, gdybyś nie przyłożył ręki przy montażu i rozsadziło by któreś łączenie Cheesy, otruć byś się nie otruł, ale zapach bimbru długo byś czuł Cheesy

Co2 to jest coś czego potrzebujesz jeśli chcesz mieć piękne rośliny w takiej bańce Wink
Inna sprawa to to, że na razie nie masz roślin na tyle by potrzebowały w tym momencie co2.

Co do trawnika to najpierw poczytaj bo to zwykle wymagające roślinki Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2012, 09:08:07 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2012, 09:19:26 »

Żółtaczki wolą żyć w posolonej wodzie. A już na pewno wymagają wody zdecydowanie twardej, w odróżnieniu od prawie całej reszty.

DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2012, 11:08:42 »

Led'y to dużo ci nie pomogą z roślinami najwyżej możesz ich użyć do oświetlenia nocnego, musi to być świetlówka o odpowiedniej barwie najlepiej najmniej to jeszcze jedna 30w.  papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: