Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Propozycja obsady 200l  (Przeczytany 1528 razy)
GOLUMN
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2012, 21:24:48 »

Witam wszystkich.
Wszystko już zebrane i została kwestia rybek.
Proszę o radę,które z podanych niżej moich typów i ilości rybek nadaje się do wspólnego przebywania w 200l akwarium:
-Mieczyki (1+3)
-Molinezje (1+3)
-Bocje wspaniałe (5)
-Cierniooczek Sumatrzański (Piskorek) (3)
-Neon czerwony (10)
-Kirysek spiżowy (3)
-Kiryśnik czarnoplamy (1+2)
-Zbrojnik niebieski(glonojad) (4)
-Razbora galaxy (10)
-Otosek (6)
-Skalar (6)
Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2012, 18:41:46 »

Nie jestem specem w doborze obsad, ale powiem co wiem. Mam 6 skalarów i wyszły mi na szczęście lub nieszczęście 3 pary. Miałem non-stop walki o terytorium między trzema parami - musiałem je rozdzielić. Więc jak tylko zauważysz dobraną parkę to reszta niestety będzie musiała opuścić akwarium - więc nie przyzwyczajaj się do nich. Zamiast mieczyków proponował bym Platki - spokojniejsze itd. Molinezje OK. Bocje się non stop chowają, tylko rano i późnym wieczorem można się nimi nacieszyć no i nie żadko osiągają spore rozmiary, więc po jakimś czasie możesz mieć spory problem. . Glonojady ograniczyłbym do dwóch osobników, chybaże liczysz na potomstwo to poczekaj aż dorosną i zauważysz samca i samicę no i czy się dobiorą - niestety czasami długo to trwa. Reszty ryb nie miałem więc się nie wypowiem, ale ogólnie proponował bym 2 skalary, 2 glonojady, 3 platki, 3 molinezje, kirysek spiżowy 3. Oczywiście tak jak wspomniałem skalarów więcej, żeby się parka dobrała i tak samo z glonojadami. To moja propozycja, oczywiście bym coś dołożył, ale to już znawcy innych gatunków muszą się wypowiedzieć.
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: