Witam , chciałbym zaprezentować Wszystkim moje dwa zbiorniki , na pierwszy strzał idzie 63 L
Akwarium - wymiary:60x30x35
Filtr - Hailea sl-20
Oświetlenie - 2X18 W Philips oraz AQUA Hagen
Grzałka - na razie nie ma ale będzie
Podłoże - Żwirek akwarystyczny zwykły
Woda - zmierzono tylko PH 7,5
Nawożenie - potas , miltimineral
Flora - Koniczynka ( Hydroctyle sp japan)
Mech jawajski ( (Vesicularia dubyana )
Wąkrotka białogłowa ( Hydrocotyle laucocephala )
Fauna - kilka gupików, dwie Neonki , popularnie glonojad , dwie brzanki sumatrzańskie, bojownik
Zbiornik założony dwa miesiące temu, praktycznie oprócz potasu bez nawozów, specjalnego podłoża , dozowania CO2 , akwarium naświetlane przez 12 godzin , woda podmieniana 12 litrów na tydzień , prawdopodobnie do ponownego restartu ze względu wymianę podłoża bo w tym nie ma żadnych odżywek dla akwarium i roślinki nie specjalnie rosną , na razie są dostarczane z drugiego zbiornika lecz to chwilowe rozwiązanie. Poniżej link do zdjęcia
Uploaded with
ImageShack.usDrugi zbiornik 112L
Akwarium - wymiary: 80 x 35 x 40
Filtr - filtr kubełkowy Hanza BHW -302 od 8stycznia2014r. Hailea sl-20 była wcześniej ale średnio dawała radę
Oświetlenie -2x18 W Silvania środek 1X18W Helios na tył 1X14W Helios na przód
Grzałka - 100W
Podłoże - Żwirek akwarystyczny zwykły + ziemia kwiatowa
Woda - zmierzono tylko PH 7.5
Nawożenie - potas , multimineral , azot
Flora
Mech jawajski ( (Vesicularia dubyana )
Wąkrotka białogłowa ( Hydrocotyle laucocephala )
Rogatek sztywny (Ceratophyllum demersum L.)
Koniczynka ( Hydroctyle sp japan)
Ludwigia repens
Lileopsis brazylijski ( Lilaeopsis brasiliensis )
SOUTH AMERICA MOSS( mech vesiculapria sp.
i prawdopodobnie jakaś odmiana moczarki z lekko czerwonymi listkami w górnych partiach roślinki
Fauna - 1 X Krewetka
1 Ślimak Helenka
9 x Neon Innesa
7 X Danio zielone
7 X Danio czerwone
Zbiornik założony tydzień temu , do podłoża użyłem zwykłej ziemi kwiatowej z domieszką gliny , jedyny nawóz to potas , w budowie " bimbrownia" do CO2 i studiowanie jakie nawozy zakupić dla roślin , w planach dla fauny to zakup 5 neonek , oraz kilku brzanek zielonych i czerwonych , tak najlepiej wszystkiego po 5 ale nie wiem czy to nie będzie za dużo do tego baniaczka. Nie będzie żadnych żyworódek ( oprócz ślimaków bo świderków jest trochę )
Poniżej w liku zdjęcie drugiego baniaka
Uploaded with
ImageShack.usWszelkie opinie (porady )mile widziane Chodzi o oświetlenie , nawozy itp.
Pozdrawiam
Zbiornik po modernizacji dnia 17 grudnia - dorzucono Co2 na butli 6 KG , Szklany dyfuzor CO2 wykonany ze szkła laboratoryjnego, ze spiekiem ceramicznym wraz z zabudowanym szklanym zaworkiem przeciw zwrotnym i zatopioną spiralą umożliwiającą liczenie bąbelków gazu. Ilość bąbelków 1 na sekundę.
Modernizacja klapy oświetleniowej , wyrzuciłem stary statecznik zastępując do elektroniką z lamp kompaktowych ( oszczędnościówek ) , wrzuciłem dodatkowo dwie lampy jedną 14watową na przód i jedną 18watową na tył .