Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: No-planaria  (Przeczytany 10302 razy)
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« : Luty 11, 2012, 11:57:54 »

Witam. Czy preparat no-planaria zabija ślimaki ? Czy dawka proponowana przez producenta zabije wszystkie ślimaki w akwarium łącznie z jajami? 
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2012, 18:43:39 »

No-planaria zabija niektóre ślimaki w niektórych akwariach (chyba zależy od pH, temperatury, składu chemicznego wody). Preparat ten NIE zabija jaj, dlatego kurację na wypławki tzreba powtarzać po 2 tygodniach, gdy wyklują się jaja.

Wspomnę od razu, ze działanie na wypławki też zależy od XX czynników :/
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2012, 18:54:07 »

Jeżeli masz spore akwarium i nieprzerybione,polecam bocje.Będziesz tylko wyławiał co jakiś czas puste muszelki  Wink Smiley

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2012, 08:16:56 »

pamietam kilka dobrych lat temu  kupiłem coś na ślimaki   ze uciekały z akwarium  i   wszedzie w pokoju sie walały   wiecie może co to był za środek?

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2012, 08:26:20 »

Należy tu dodać, że No.Planaria zabija krewetki Wink

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2012, 17:58:30 »

jestem jeden dzień po kuracji No-Planarią w krewetkarium i wszystkie RC żyją i nie widze jakiegoś negatywnego wpływu tego specyfiku na ich samopoczucie

dodam że wypławki albo zabiło, albo się pochowały i nie wypełzają juz na szyby
ślimaki gatunku zatoczek rogowy kuracje przetrwały

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2012, 19:40:49 »

'Kurację' to dużo powiedziane Smiley No-planaria ma działać 3 dni i po 2 tygodniach kolejne 3 dni, inaczej nici z kuracji. Wypławki sie pochowały, zdychają z głodu po kilku dniach bo no-planaria blokuje łaknienie, ślimaki padają nawet po tygodniu-dwóch, zależy jaką masz temperaturę i jak nakręcony mają metabolizm.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2012, 20:22:16 »

Może troche źle się wyraziłem
Podawałem specyfik przez 3 dni zgodnie z instrukcją do wczoraj
Nie bardzo wiem jak teraz zrobic podmiane, aby za szybko nie spadło stężenie preparatu w wodzie.

magduś
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2012, 09:59:59 »

miałam plagę ślimaków w moim akwarium, a zniknęły dopiero po bardzo dużym zaniedbaniu akwarium - brak podmian i duże parowanie wody (nie pytajcie o przyczyny zaniedbania  Embarrassed)
niestety ucierpiały również roślinki, ryby nie
raczej nie polecam tego sposobu
arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 22, 2012, 13:17:09 »

Krewetki są jak najbardziej bezpieczne przy stosowaniu no-planaria. Mi nie padła ani jedna sztuka z tego powodu!

Pozdrawiam
Artur
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2012, 21:50:07 »

W takim razie będę musiał to z czystą świadomością wypróbować, Vian mówiła, ze podczas kuracji padły jej wszystkie jakie zostały w bance, stąd moje zdanie.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2012, 10:29:20 »

Padają zwykle od skoku parametrów wywołanego nagłymi zgonami dużej ilości robactwa w dnie. Sama no-planaria szkodzić nie powinna.
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2012, 10:39:58 »

Stosowałam NO Planarię, u mnie zabiła wypławki od ponad dwóch miesięcy nie widzę ani sztuki więc śmiem twierdzić że jest skuteczna. Z tym że ja kupiłam opakowanie oryginalne a nie działki sprzedawane na allegro. Słyszałam opinie że ci co sprzedają ja na porcje mieszają preparat z potasem żeby więcej wyszło a w konsekwencji pewnie i dlatego preparat nie zadziałał albo zadziałał słabo. Dodam że CR przeżyły kurację. White pearl też:)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: