darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« : Luty 11, 2012, 11:57:54 » |
|
Witam. Czy preparat no-planaria zabija ślimaki ? Czy dawka proponowana przez producenta zabije wszystkie ślimaki w akwarium łącznie z jajami?
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2012, 18:43:39 » |
|
No-planaria zabija niektóre ślimaki w niektórych akwariach (chyba zależy od pH, temperatury, składu chemicznego wody). Preparat ten NIE zabija jaj, dlatego kurację na wypławki tzreba powtarzać po 2 tygodniach, gdy wyklują się jaja.
Wspomnę od razu, ze działanie na wypławki też zależy od XX czynników :/
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2012, 08:16:56 » |
|
pamietam kilka dobrych lat temu kupiłem coś na ślimaki ze uciekały z akwarium i wszedzie w pokoju sie walały wiecie może co to był za środek?
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2012, 17:58:30 » |
|
Należy tu dodać, że No.Planaria zabija krewetki  jestem jeden dzień po kuracji No-Planarią w krewetkarium i wszystkie RC żyją i nie widze jakiegoś negatywnego wpływu tego specyfiku na ich samopoczucie dodam że wypławki albo zabiło, albo się pochowały i nie wypełzają juz na szyby ślimaki gatunku zatoczek rogowy kuracje przetrwały
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2012, 19:40:49 » |
|
'Kurację' to dużo powiedziane  No-planaria ma działać 3 dni i po 2 tygodniach kolejne 3 dni, inaczej nici z kuracji. Wypławki sie pochowały, zdychają z głodu po kilku dniach bo no-planaria blokuje łaknienie, ślimaki padają nawet po tygodniu-dwóch, zależy jaką masz temperaturę i jak nakręcony mają metabolizm.
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2012, 20:22:16 » |
|
Może troche źle się wyraziłem Podawałem specyfik przez 3 dni zgodnie z instrukcją do wczoraj Nie bardzo wiem jak teraz zrobic podmiane, aby za szybko nie spadło stężenie preparatu w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
magduś
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2012, 09:59:59 » |
|
miałam plagę ślimaków w moim akwarium, a zniknęły dopiero po bardzo dużym zaniedbaniu akwarium - brak podmian i duże parowanie wody (nie pytajcie o przyczyny zaniedbania  ) niestety ucierpiały również roślinki, ryby nie raczej nie polecam tego sposobu
|
|
|
|
|
|
|
arsik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 22, 2012, 13:17:09 » |
|
Należy tu dodać, że No.Planaria zabija krewetki  Krewetki są jak najbardziej bezpieczne przy stosowaniu no-planaria. Mi nie padła ani jedna sztuka z tego powodu!
|
|
|
|
Pozdrawiam Artur
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2012, 21:50:07 » |
|
W takim razie będę musiał to z czystą świadomością wypróbować, Vian mówiła, ze podczas kuracji padły jej wszystkie jakie zostały w bance, stąd moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2012, 10:29:20 » |
|
Padają zwykle od skoku parametrów wywołanego nagłymi zgonami dużej ilości robactwa w dnie. Sama no-planaria szkodzić nie powinna.
|
|
|
|
|
|
|
Tola
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2012, 10:39:58 » |
|
Stosowałam NO Planarię, u mnie zabiła wypławki od ponad dwóch miesięcy nie widzę ani sztuki więc śmiem twierdzić że jest skuteczna. Z tym że ja kupiłam opakowanie oryginalne a nie działki sprzedawane na allegro. Słyszałam opinie że ci co sprzedają ja na porcje mieszają preparat z potasem żeby więcej wyszło a w konsekwencji pewnie i dlatego preparat nie zadziałał albo zadziałał słabo. Dodam że CR przeżyły kurację. White pearl też:)
|
|
|
|
|
|
|
|