Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kadafix 72 l  (Przeczytany 5178 razy)
Kadafix
Stały użytkownik

« : Wrzesień 01, 2012, 17:52:14 »

Witam.
Jest to mój pierwszy zbiornik, niedawno założony i chciał bym się nim pochwalić oraz uzyskać jakieś porady, gdyż brak mi na razie doświadczenia  Sad
Akwarium wystartowało 22 sierpnia 2012 r. Użyłem uzdatniacza z firmy tropical (nie pamiętam dokładnie jaki). Ryby wpuściłem po 10 dniach- 31 sierpnia 2012.

Akwarium
72 l profilowane (60x30x40)

Filtracja
filtr wewnętrzny
Aquael fan 2 plus
230 V
wydajność max 450 l/h

Oświetlenie
Standardowe w pokrywie 1x15W

Ogrzewanie
grzałka z termostatem Weipro 75W
termometr rtęciowy

Podłoże
ziemia ogrodowa
żwir akwarystyczny o granulacji 1-5 mm

Dekoracje
kamień
domek z kokosa

Parametry wody
temperatura= 24-26 stopnie
reszta nie mierzona

Nawożenie
Nawóz dla roślin MAKRO+MICRO Green Plants

Karmienie
mrożona ochotka
żywy wodzień
sucha karma w płatkach
sucha karma w granulacie (nie wiem jaka bo dostałem )

Flora
2xEchinodorus
Cabomba caroliniana
4xMoczarka
5xKryptokoryna aponogetifolia
Chyba jakiś nurzaniec

Fauna
4x Danio pręgowane
5x Neon innesa
6x Otosek przyujściowy
1x Bojownik Syjamski samiec
6x Rozbora Klinowa

31.08.2012r

30.10.2012r

« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 20:02:24 wysłane przez Kadafix » Zapisane

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2012, 10:56:29 »

Czy ten filtr nie powoduje zbyt dużego ruchu wody w akwarium?

Odnośnie obsady: zrezygnowałbym z rasbor. Zwiększyłbym ilość neonów lub danio kosztem oddania jednych albo 2'gich.
Zbiornik nie jest duży i nie ma sensu tyle tego pchać. ładniej będzie wyglądało 10-15 innesów niż po kilka sztuk innych ryb.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2012, 20:25:31 »

Czy ten filtr nie powoduje zbyt dużego ruchu wody w akwarium?

No trochę robi  Undecided  Ale nie jest źle

Odnośnie obsady: zrezygnowałbym z rasbor. Zwiększyłbym ilość neonów lub danio kosztem oddania jednych albo 2'gich.
Zbiornik nie jest duży i nie ma sensu tyle tego pchać. ładniej będzie wyglądało 10-15 innesów niż po kilka sztuk innych ryb.

Wole rozbory, z jednym gatunkiem by mi się nie podobało,  lubię różnorodność Smiley (oczywiście jeśli nie szkodzi to rybą). Może w przyszłości zrobi się coś z neonami i dokupi danio i rozbór.

#edit
Jednak masz rację, przemyślałem to trochę i planuje dokupić z 9 neonków aby było 14 i może 1 lub 2 parki pielęgnic ramireza A danio gdzieś wydam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 19:36:54 wysłane przez Kadafix » Zapisane

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2012, 20:01:35 »

Po miesiącu zmiana w akwarium Smiley  Musiałem wywalić korzeń, gdyż otoski strasznie paskudzą i nie miałem dostępu do całego dna aby odmulić z odchodów, przez co weszła mi pleśń. Do dziś mam z nią problem, nie mogę się jej do końca pozbyć ;/
Teraz trochę pusto, ale bez korzenia bardziej mi się podoba, rybki mają więcej miejsca do pływania Smiley Planuje kupić kilka nurzańców i zasadzić między moczarkami a filtrem i przed filtrem. Oraz spróbuje zrobić trawnik Smiley Ale na razie brak funduszy ;/ Muszę wpierw nawóz kupić.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 19:51:26 wysłane przez Kadafix » Zapisane

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2012, 20:41:25 »

Trawnik przy tym swietle zaden Ci niestety nie bedzie rósł nawet H sp japan , a jak juz to bedzie ciągnąc do góry.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2012, 21:24:52 »

Kłoporty z pleśnią to masz bo pewnie za dużo karmisz i pokarm pozostaje aż pleśnieje.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2012, 16:46:06 »

Kłoporty z pleśnią to masz bo pewnie za dużo karmisz i pokarm pozostaje aż pleśnieje.

Otóż nie, gdyż wszystko praktycznie zostaje zjedzone (na zdjęciu widoczna ochotka w ciągu godziny zostaje opanowana przez otoski i resztę ryb.)
Pleśń powstała, bo jak napisałem już przez korzeń nie miałem dostępu odmulaczem i odchody zalegały z tyłu. I tylko tam jest pleśń, tam gdzie posprzątać nie mogłem.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2012, 07:26:21 »

Odchody ryb nie pleśnieją ot tak. Zwłaszcza przy sporym ruchu wody, nic nie powinno pleśnieć.

W tak pustym akwarium ryby nie czują się najlepiej, mimo że mają więcej miejsca do pływania.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 11, 2012, 13:41:47 »

To nie wiem, może ciut przekarmiam, ale suchej karmy nic nie zostaje a ochotka zostaje cała zjedznona. A co do roślin to wiem że pusto, ale planuje kupić jeszcze. Lecz nie miałem funduszy, a po za tym szkoła a w domu robota, brak czasu. Ale postaram się to jak najszybciej naprawić.

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 30, 2012, 20:04:18 »

Przyznaje wam rację, moja wina była, lekko przekarmiałem. Zmniejszyłem dawkę pokarmu i pozbyłem się pleśni, ale w sumie na dobre wyszło to bo wyciągnąłem korzeń, zrobiłem małe zmiany i mi się o wiele bardziej podoba Smiley . Obsadziłem również bardziej akwarium (zdjęcie w 1 poście). Planuje jeszcze zmienić świetlówkę na białą, która podkreśla kolory, bo moja świeci na żółto i wygląda wszystko jak by w glonach było ;/
I proszę was o pomoc. Chciał bym obsadzić jeszcze miejsce między filtrem a moczarką jakąś wysoką rośliną o małych wymaganiach co do światła. Lecz nie mam pomysłu co tam wsadzić. Co mi polecacie Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 20:07:19 wysłane przez Kadafix » Zapisane

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 30, 2012, 20:10:38 »

witam
wszelkiego rodzaju cryptokoryny  są łatwe w uprawie a  takze rogatek i moczarka.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 31, 2012, 07:21:28 »

Mogłeś nurzańca tam wstawić. Albo np jakąś nadwódkę, one ładnie się rozrastają bez dużej ilości światła i całkiem ładnie się prezentują Smiley

Ogólnie faktycznie jest lepiej Smiley a jak zielsko zacznie lepiej rosnąć to w ogóle będzie git Smiley

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 21, 2013, 22:33:17 »

I mała aktualizacja. Dziś mały ,,remont"  Grin Ale po wyciągnięciu największej roślinki w celu przesadzenia jej stwierdzam, że ostatni raz mam akwarium na podłożu z ziemią, gdyż trochę się jej wywaliło na wierzch  Embarrassed ale wszystko już opanowane  Smiley Zamontowałem również deszczownie i jestem baaaardzo zadowolony z efektów  Cheesy

Oraz chciał bym się zapytać co to za glon Huh Zarażone miejsce ma też takie jak by czarne plamy i z niego wyrastają te włoski.  Niestety innych miejsc nie udało mi się sfotografować, gdyż mam nie za dobry aparat i nie wyraźne zdjęcia były  Embarrassed

Oraz mała zapowiedź  Smiley
Zbieram kasę na przemeblowanie pokoju. Oraz planuje kupić szafkę pod akwarium o wymiarach 100x40cm, a na nim usadowić te akwarium. Wtedy restart, nowe podłoże (planuje JBL MANADO), kombinuje dołożyć oświetlenie, ale nie za bardzo się na tym znam  Embarrassed stworzyć bimbrownie, kupić filtr kubełkowy oraz zainwestować w testy paskowe, oraz zmienić nawóz na jakiś lepszy Smiley I wtedy zabawić się inaczej z roślinnością  Grin
A gdy znów się coś kaski zaoszczędzi to planuję też spróbować sił w krewetkarium
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2013, 18:15:31 wysłane przez Kadafix » Zapisane

szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 22, 2013, 19:24:53 »

Nigdy nie używałem testów paskowych, prawie wszędzie gdzie poczytasz/zapytasz to będą Ci odradzać inwestycje w tego rodzaju testy, może lepiej jak już inwestować to w coś co nie będzie pokazywać byle czego, czyli testy kropelkowe. Ogólnie to tylko taka sugestia, tak jak pisałem ja nie stosowałem i nie mogę powiedzieć czy są złe czy też dobre, piszę to co kiedyś wyczytałem na ten temat, też chciałem je kupić. Bimbrownię odradzam, ja przez bimbrownię miałem tylko sinice w moim akwarium, ph skakało bo nigdy nie było stabilnej dawki CO2, może coś źle robiłem... Co do oświetlenia, to chyba najtaniej kupić oprawki bryzgoszczelne do świetlówek t8 i podłączyć je do elektryki z żarówek energooszczędnych, na forum w dziale zrób to sam znajdziesz temat jak to podłączyć, jest to naprawdę bardzo proste.
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 22, 2013, 20:53:36 »

Nigdy nie używałem testów paskowych, prawie wszędzie gdzie poczytasz/zapytasz to będą Ci odradzać inwestycje w tego rodzaju testy, może lepiej jak już inwestować to w coś co nie będzie pokazywać byle czego, czyli testy kropelkowe. Ogólnie to tylko taka sugestia, tak jak pisałem ja nie stosowałem i nie mogę powiedzieć czy są złe czy też dobre, piszę to co kiedyś wyczytałem na ten temat, też chciałem je kupić.

Wiem, że testy paskowe są mniej dokładne od kropelkowych. Jednak jakiś zakres dają, nie są aż tak złe. I oczywiście, że wolał bym kropelkowe, lecz ich cena mnie przeraża. Za 30 zł mam zestaw 50 testów paskowych(ph,kh,GH,NO2,NO3,CL2), natomiast kropelkowy taki zestaw kosztuje już 100-110zł. Więc raczej zostanę przy paskach.

Bimbrownię odradzam, ja przez bimbrownię miałem tylko sinice w moim akwarium, ph skakało bo nigdy nie było stabilnej dawki CO2, może coś źle robiłem...
Czytałem o tym na necie i pisali, że dawka CO2 się zmienia ciągle, ale o tym, że powoduje glony pierwsze słyszę. Spróbuje, gdyż wiele osób używa z powodzeniem Smiley

Co do oświetlenia, to chyba najtaniej kupić oprawki bryzgoszczelne do świetlówek t8 i podłączyć je do elektryki z żarówek energooszczędnych, na forum w dziale zrób to sam znajdziesz temat jak to podłączyć, jest to naprawdę bardzo proste.

Ok, zobaczę. Dzięki z rady  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: