Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: FIltr hamburski . Pytania.  (Przeczytany 18426 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Maj 21, 2012, 22:27:05 »

Atman HP-4000.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Bartosss
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Maj 22, 2012, 05:56:29 »

pomijając fakt, że jest 2 razy droższa od tamtej HAILEA to ciekawa propozycja i pisze że jest cicha Smiley
jakbyś miał na oku jeszcze jakies podobne pompy do 200zl to czekam na propozycje, ja tez wieczorkiem coś będę szukał

pozdrawiam
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 22, 2012, 08:40:41 »

No takie kombajny troche kosztuja ale maja moc. Jest hailea membranowa dziesieciowatowa, wyszloby przy zakupie dwoch podobnie cenowo jak ten atman, z tym ze jakbys wzial dwie hailea to beda mialy i tak mniejszy przeplyw niz w tym atmanie. Dlatego wzialbym tego atmana. Pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
artur07
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Lipiec 18, 2012, 15:46:36 »

Witam, jako że sam chcę uruchomić u siebie w 25l taki filtr( głównie dla wygody z racji że studiuję poza domem i nie zawsze mam czas na płukanie wkładów). Gąbka będzie 25x25cm o grubości 5cm i zastanawiam się nad napędem. Dostałem propozycję żeby wykorzystać kaskadę i puścić dnem rurkę zasysającą za gąbkę a wylot z kaskady byłby na przeciwległym boku, ale z tego raczej zrezygnuję. W domu mam też mały filtr Hagen Elite Mini http://www.budzio.kk.e-wro.pl/ELITEminiALLEGRO.jpg i zastanwiam się czy dałoby się go wykorzystać? Czy może lepiej jest zrobić standardowego hamburga na napowietrzaczu?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Lipiec 18, 2012, 19:18:58 »

W baniaku 25l jak zastosujesz tego typu filtr zabierze ci sporo miejsca, a czy kaskada ci nie wystarczy? Co do umieszczenia to najlepiej w "hamburgu" dać pompę za gąbką a wylot z niej po drugiej stronie najlepiej na jakiejś deszczowni tak aby woda wylewała się na środku tylnej szyby u góry oczywiście. Sam napowietrzacz nie da specjalnie dużej filtracji.

Ps. Mam taką propozycję aby tą gąbkę (tylko oczywiście mniejszą jej część) umieścić nad baniakiem w ramce coś na wzór mrs-a i tam puścić wylot z filtra nie będzie to hamburg ale efekt raczej jeszcze lepszy gdyż syfek zostanie na gąbce a nie w baniaku a przepływająca woda będzie dostarczała pożyteczne bakterie łącznie z przefiltrowaną wodą do baniaka
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 19:33:17 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
artur07
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 18, 2012, 20:01:38 »

a czy kaskada ci nie wystarczy?

No właśnie nie za bardzo. Przez ostatni rok miałem kaskadę i prefiltr zapychał się dość szybko. Dopóki miałem czas żeby to czyścić to było ok, ale jak pozostały mi tylko weekendy w domu to już niestety zdarzało się że nie dałem rady nawet podmiany zrobić... W większym akwarium dałem kubełek żeby też nie musieć się aż tak bardzo martwić wkładami. A co do miejsca to już się pogodziłem, kiedyś też planowałem ten filtr zrobić, ale zdobyłem okazyjnie kaskadę.

Co do umieszczenia to najlepiej w "hamburgu" dać pompę za gąbką a wylot z niej po drugiej stronie najlepiej na jakiejś deszczowni tak aby woda wylewała się na środku tylnej szyby u góry oczywiście. Sam napowietrzacz nie da specjalnie dużej filtracji.

Mi głównie chodzi o to czy ten filtr który już mam(zdjęcie w poprzednim poście) byłby wystarczający czy szukać czegoś innego. Umiejscowienie to też inna sprawa bo akwarium jest położone na regale i jest widoczne z obu stron, a to że jest u mnie w pokoju to mogę pogodzić się z zajęciem miejsca przez gąbkę. Ważne żeby filtracja była dobra i nie trzeba przy niej dużo robić, oraz żeby mieszkańcy nie musieli płacić z powodu mojego braku czasu.

Ps. Mam taką propozycję aby tą gąbkę (tylko oczywiście mniejszą jej część) umieścić nad baniakiem w ramce coś na wzór mrs-a i tam puścić wylot z filtra nie będzie to hamburg ale efekt raczej jeszcze lepszy gdyż syfek zostanie na gąbce a nie w baniaku a przepływająca woda będzie dostarczała pożyteczne bakterie łącznie z przefiltrowaną wodą do baniaka

Jakoś tego sobie nie mogę wyobrazić Tongue
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: