Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejności 4 świetlówek w 160l  (Przeczytany 1549 razy)
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« : Wrzesień 03, 2012, 22:39:32 »

Witam posiadam akwarium 160l dość mocno zarosniete mam zamontowane 4x30 T8 z czego 2 to jakieś 865 oraz 2x interped plants nie wiem jaka dokladna barwa ponieważ nie pisze na opakowaniu jedyne co mogę powiedzieć że ma lekki kolor czerwony i teraz moje pytanie jak najlepiej je rozmiescic bo jak narazie mam przód 865/int/865/int i po wyłączeniu 865 z tylu kolory moich roslinek są ładniejsze czy mogę dać 2 int na tył a 2 865 na przód?? Czy może dokupić jedna int i dać 865/3xinterped. Mieszkam w UK wiec nie mam żadnego wyboru a chciałbym aby moja szklanka cieszyła oko a narazie ten efekt mogę osiągnąć przy 3 swietlowkach.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2012, 01:01:01 »

Zamień kolejność na taką:
przód przód int/865/int/865
Jakby Ci się nie podobało to na taką:
przód int/865/865/int
3xInt+865 spowoduje że będziesz miał za czerwono w baniaku.
A przy trzech świetlówkach możesz dać:
int/865/int

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2012, 08:34:28 »

Sorki za błędy w pisowni ale jakoś tablet mi oszalał ;-).
Miałem wszystkie ustawienia i zawsze jest strasznie zielono a jak wylacze jedna 865 to robią się lepsze kolory.
A czy jak użyje 3xinterped i jednej 865 mogą być problemy z glonami??
A i kolor int to bardziej taki jasny różowy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2012, 08:36:56 wysłane przez DorianUK » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2012, 12:01:26 »

A czy jak użyje 3xinterped i jednej 865 mogą być problemy z glonami??

Raczej nie powinny choć ciężko powiedzieć bo do fotosyntezy roślin potrzebny jest też kolor niebieski. Glony najlepiej rosną przy oświetleniu barwią żółtą. Nie masz dostępu do świetlówek o barwie lekkofioletowej np. Aquarelle, Aquastar lub Aqua - Glo baniak nie powinien wyglądać aż tak zielono jak dodał byś właśnie którą z tych.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2012, 12:20:31 »

iA nawet mam jedną swietlowke Hagen aqua-glo ale ona chyba już wie wypalila bo świeci dość ciemno w porównaniu z innymi moimi swietlowkami używałem jej jakieś 5mc jak jeszcze były tylko 2 świetlówki w szklance. Mam dużo roślin i przy tym świetle co teraz mam wszystkie rośliny mają prawie identyczny kolor co wygląda dziwnie dopiero jak wylacze z tylu 865 to robi się bardziej kolorowo :-D wiadomo o co kaman. Chciał bym taki efekt osiągnąć z 4 swietlowkami.

I po powrocie z pracy założyłem aqua-glo z tylu zamiast 865 czyli teraz mam tak:
Inte różowa/865/inte różowa /aqua-glo
I rośliny wyglądają o niebo lepiej w takim oświetleniu uwydatnily się kolory q zwłaszcza czerwień u roslinek.
Myślicie że takie barwy świetlówek i taka kolejności jest ok???
Myślałem jeszcze o zmianie przodu miejscami czyli 865 z przodu  jako 2 inte reszta jak wyżej bo wszędzie pisze ze mocniejsze świetlówki z przodu a wydaje mi się że 865 świeci na jaśniej
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2012, 15:58:48 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2012, 20:34:27 »

Myślałem jeszcze o zmianie przodu miejscami czyli 865 z przodu  jako 2 inte reszta jak wyżej bo wszędzie pisze ze mocniejsze świetlówki z przodu a wydaje mi się że 865 świeci na jaśniej.

Ale właśnie tak miałeś wcześniej i przeszkadzał Ci kolor zielony. Świetlówki o barwie białej można dać z przodu lub właśnie pośrodku tak aby wszystkie rośliny te z przodu i z tyłu mogły z niego korzystać i żeby się nie wyginały szukając większej liczby lumenów, które właśnie 865 posiada.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2012, 20:44:03 »

Bardziej nie odpowiada mi jeśli 865 jest z tyłu zbiornika ponieważ mam tam większą ilość roślin i wole żeby były lepiej wybarwione przez odpowiednie świetlówki.
Zobaczę co się stanie jak dam 865 z przodu a reszta barwiacych z tylu
865/int/int/aqua-glo
Napewno już jestem bardziej zadowolony z efektów zmiany tej jednej 865 akwarium nabrało kolorów wcześniej za bardzo wszystko było na jasno zielony.
Baniakmaniak dzięki wielkie że zainteresowales się moim tematem i pomogles :-).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: