Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nestoor 240L  (Przeczytany 10328 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Październik 05, 2011, 06:19:28 »

Problemem jest to, że część użytkowników tego forum może się czuć jako akwaryści "drugiej kategorii" z powodu źle formułowanych wypowiedzi na temat ich obsady czy faktu, że mają akwaria roślinne.
Rodia, mam pytanie. Jak zapewne wiesz, nie przepadam za zbiornikami roślinnymi. Powiedz mi teraz, czy ja lub ktokolwiek inny napisał kiedykolwiek, że nie szanuje ludzi z roslinniakami, lub nie docenia ich pracy przy zbiorniku? Nie podoba mi się zbiornik z roślinami przyciętymi "od linijki", nie podoba mi się prześwietlony zbiornik. No i co z tego wynika? Jeśli ktoś czuje się przez to gorszym akwarystą, to najwyraźniej ma problem z samooceną i oceną tego gdzie się znajduje. Raz jeszcze podkreślam, to forum, nie cały świat.

Nie wskażę konkretnych postów konkretnych użytkowników. Po pierwsze nie zapisuje sobie ich, po drugie nie chce licytować się teraz kto co powiedział. W odczuciu moim i 3 innych ludzików z tego forum z którymi mam kontakt poza forum jest to tak, że niby nie jesteśmy prawdziwymi akwarystami a bo to przycinamy rośliny za równo, a bo to wycieramy przednia szybę czy bo mamy pospolite gatunki.
A czy ktoś Ci powiedział, że nie jesteś prawdziwym akwarystą?
Cytujesz ładnie wypowiedź Drago z mojego wątku odnośnie przecierania szyby, ale jakoś nie widziałem by ktokolwiek zabrał tam głos i powiedział, "Drago, nie masz racji, bo..." Gwarantuje, że drago - pomimo swojego awatara, nikogo by nie zjadł. Ktoś sobie wyrywa wypowiedź z jakiegoś wątku i gdzieś tam o niej rozmawia (tak jak pewna osoba wyrwała kilka zdań z wątku dot. prześwietlenia zbiornika i później popisywała się swoją inwencją w swoim wątku obrażając przy tym kilku innych użytkowników, podczas gdy w przedmiotowym wątku nikt nikogo personalnie nie ruszył. Nie sposób było znaleźć wypowiedzi tego użytkownika w stosownym wątku, za to "u siebie" przytomnie naśmiewał się z wypowiedzi innych. Pełna kultura, nie ma co...).

Bardzo dobrym wzorem forumowej społeczności są ludzie z holenderskie.pl, gdzie mają takie zdania na temat stosowanych technik nawożenia, że wśród nas (akwarium.net.pl) to by zaraz wojna była. A oni jednak potrafią bronić swojego zdania jednocześnie szanując techniki stosowane przez ich oponentów i zachowując pełną kulturę dyskusji.
A wodny świat to co, geriatrium?
Trzeba uważać na swoje wypowiedzi by przypadkiem ktoś się nie obraził?
Jeśli dany użytkownik ma swoje zdanie i nie zgadza się np. ze mną, ale nie napisze tego, za to zacznie wylewać swoje żale na PW, to jak takiego człowieka szanować?
Ostatnio podczas rozmowy z Patrykiem79, gdy zrobiło się ostro, dostałem od wyżej wymienionego wiadomość PW z której dowiedziałem się jaki to jestem brzydki i jakie to Patryk ma poparcie od innych użytkowników bo dostał od nich krytykujące mnie wiadomości PW. To jak ja mam szanować kogoś kto nie potrafi powiedzieć mi wprost co myśli o mnie lub o moim zdaniu?
Sami sobie komplikujecie formowe życie.

Raz jeszcze przepraszam za OT.

patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 05, 2011, 07:51:09 »

Ło matko, mrs'ie. Z Ciebie to jest jednak fantasta  Cheesy Nie napisałem, że jesteś brzydki a biedny bo się tak potwornie nacierpisz atakowany przez wszechświat. Nie napisałem też o żadnym poparciu ani o krytykowaniu Ciebie przez innych użytkowników a o tym że dwie czy trzy osoby dały znać że skumały o czym mówię (miałem wrażenie że Ty niespecjalnie). PW poszło dlatego, że nie było tam nic nadającego się na forum, to wszystko. Widzę, że Twoim celem jest zostanie forumowym męczennikiem więc jeśli tylko będę jeszcze mógł jakoś pomóc to daj znać  Wink Tymczasem pozdrawiam.

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Październik 05, 2011, 08:18:28 »

Ło matko, mrs'ie. Z Ciebie to jest jednak fantasta  Cheesy Nie napisałem, że jesteś brzydki a biedny bo się tak potwornie nacierpisz atakowany przez wszechświat. Nie napisałem też o żadnym poparciu ani o krytykowaniu Ciebie przez innych użytkowników a o tym że dwie czy trzy osoby dały znać że skumały o czym mówię (miałem wrażenie że Ty niespecjalnie). PW poszło dlatego, że nie było tam nic nadającego się na forum, to wszystko. Widzę, że Twoim celem jest zostanie forumowym męczennikiem więc jeśli tylko będę jeszcze mógł jakoś pomóc to daj znać  Wink Tymczasem pozdrawiam.
Męczennikiem nie jestem i nie będe z prostego powodu. TO TYLKO FORUM. Posty takie jak ten na który obecnie odpisuje, po prostu zwisają mi.
Lata mi co tam sobie piszesz i co o mnie myślisz, po prostu. Nie uważam też bym był atakowany przez wszechświat - jak to słodko napisałeś. Nasza rozmowa była tylko przykładem do n/w zdań, wolałbym więc nie skupiać się na mojej osobie bo nie ja tu jestem przedmiotem dyskusji - jeśli łaska, oczywiście.
Generalnie, chodziło mi właśnie o wymiane wiadomości PW i ciche przyznawanie racji jednej ze stron, nazwijmy to "sporu", zamiast po prostu rozmawiać i przedstawić komuś swoje racje. Z rozmowy zazwyczaj da się wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski - bo wg mnie to jest właśnie istotą forum. To jedyny wniosek jaki powinieneś wyciągnąć z mojego poprzedniego postu. Jak widać, wolałeś się skupić na czymś zupełnie innym, a szkoda.
Tyle z mojej strony. Kolejny Twój post po prostu zignoruje, chyba, że wniesiesz coś do rozmowy, która w tej chwili jest OT dla autora wątku, za co ponownie przepraszam.

Zrobił się z tego OT. Chciałbym by moderator wydzielił z tematu osobny wątek, by można było swobodnie porozmawiać.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 08:21:30 wysłane przez mrs » Zapisane

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Październik 05, 2011, 20:04:34 »

łoooo dopiero zauwazylem jaki jeste popularny Tongue jak cos to wrzuciłem aktualne zdjęcie .... wiem ze mam jeszcze duzo do zrobienia ale robię to małymi kroczkami - nie lubię rewolucji tylko ewolucję. Ogranicza mnie torche czas, trochę kasa i inne moje zainteresowania na które tez muszę miec czas (wędkowanie,sport).

Ps nie przeszkadzają mi wasze dyskusje ;] i bardziej niż pochlebnych postów cenię wskazówki - jestem bardzo wdzięczny Rodii że poświęcił mi trochę czasu na skype co dało mi więcej wiedzy niż wielogodzinne wertowanie tego forum gdzie często gęsto można zaobserwować znudzenie i niechęc do odpowiedzi na niektóre posty pozostawione bez jakiegokolwiek echa

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
mzalfres
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Październik 06, 2011, 09:45:20 »

Hejka,

a tak zupełnie "On Topic". Dopiero porządnie się przyjrzałem Twojemu baniakowi. O jakiej trawie piszesz  na pierwszej stronie? Bo na tyłach bańki po prawej stronie masz całe stado "trawy" o ile dobrze widzę? A co do zarastania to prawda... A ulubione miejsce  to wzdłuż szyb. Jak się nie zorientujesz to za kilka tygodni widok będziesz miał tylko z góry bo boki zasłoni "firanka" z nurzańców :-)

Swoją drogą zastanawiam się co chcesz jeszcze "robić" w tym zbiorniku. Dla mnie jest piękny i teraz niech tylko sobie spokojnie "żyje". Mój po 3 miesiącach zarósł "jak dziki agrest" i właśnie tego oczekiwałem. A teraz już nie mam nic do roboty tylko się przyglądać jak życie płynie (dosłownie i w przenośni) od czasu do czasu wyrzucając nadmiar roślin, bo wiadmo że co za dużo to za ciasno :-) A rutynowe czynności ograniczam do minimum - nie ma to jak stabilne akwarium.

Czy nadal masz takie równomierne oświetlenie? Może jednak warto by wrzucić coś na powierzchnię. Wiem że szybko zarasta, ale jakś strefa cienia może się przydać. Nie znam aż tak dobrze zwyczajów Twoich rybek, ale pielęgnice chyba lubią takie miejsca.

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 29, 2011, 14:14:21 »

Dodałem nową fotkę i nowy filmik. (pierwsza strona)

Niestety powracają powoli sinice ..... już nie wiem co robić. Szukam też mikrobiologa który by mi potwierdził że to na pewno sinice. Akwarium zadbane a jednak .... zakładam że one tak same z siebie nie znikną? nawet po wyeliminowaniu przyczyny ich namnażania ?

112L
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Październik 18, 2012, 09:19:50 »

Zwalczyłem since. Robię przemeblowanie w obsadzie ... w sumie to nie mam pomysłu na obsadę (chcę się skoncentrować na małych rybkach - takich które nie zjedzą małych krewetek).

Update : Wrzuciłem aktualne fotki.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 17:37:20 wysłane przez nestoor » Zapisane

112L
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: