Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzanie - dylemat  (Przeczytany 1151 razy)
gips
Nowy
*

« : Październik 16, 2012, 11:40:35 »

Witam.

Niedawno zalazłem swój trochę większy zbiornik (126 l). Mam przy nim filtr FZN-2 i małą pompkę z Aquaszut-a którą dość mocno hałasuje (zwłaszcza w nocy jest to odczuwalne. - Rok temu kupując Aqaszuta (Airfish2) nie zdawałem sobie sprawy, że odgłos pompki może być tak intensywny). Do baniaka wchodzą dwa wężyki z powietrzem (tak sobie to wymyśliłem). Muszę zmienić pompkę na inną. Czytałem, że z Tetry np. APS300 byłby odpowiedni i dość cichy. W związku z tym jestem w rozterce. Mam okazję kupić używany APS300 z 2,5 rocznym przebiegiem (w b. dobrym stanie, bez gwarancji - ktoś likwiduje akwarium) za 60 zł lub nowy za 80-parę złotych na gwarancji. Jak wygląda z żywotnością APS300? Warto brać używany czy lepiej dołożyć na nówkę ze sklepu?
Doradźcie mi co wybrać - bo ja jestem jeszcze mało doświadczony w tej dziedzinie.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2012, 11:50:28 »

A dlaczego uparcie trzymasz się tego napowietrzacza?
Może kup jakiś filtr wewnętrzyny i zawieś go tuż przy powierzchni wody będziesz miał następny filtr np.biologiczny z samej ceramiki  a i napowietrzy bez problemu.
Jakaś deszczownia z filterkiem byłaby niezła
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 11:53:08 wysłane przez szakallo » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: