Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Łatwy w obsłudze filtr - jaki? Zewnętrzny!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Łatwy w obsłudze filtr - jaki? Zewnętrzny!  (Przeczytany 1476 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Październik 09, 2012, 21:14:11 »

Moje akwarium ma 900l. Niestety filtracja jednostronna okazała za słaba na 2,5 metra. Na przeciwległym "brzegu" gromadzi się osad, a tam zamieszkały sobie 2 zbrojniki niebieskie więc krystalicznie czystą wodę mam od święta... Chcąc to zmienić używałem od czasu do czasu filtrów wewnętrznych - ale ich gąbki zapychają się całkowicie po tygodniu... i tu PYTANIE:
Jaki jest najlepszy filtr zewnętrzny najłatwiejszy do szybkiego czeszczenia tzn.:
- Łatwy do odłączenia - nie trzeba bawić się wężami - bo odłączenie od filtra od razu odetnie wodę.
- Łatwy do rozebrania, złożenia i czyszczenia - to ma być szybka i prosta konstrukcja - a nie jak niektóre filtry, które ciekną przez 2 dni po zalaniu i trzeba po 5 razy zamykać zanim się zamkną na dobre.
- Wydajny i nie zamulający się po tygodniu czy miesiącu.
- Bezawaryjny - wyciek 900l wody do pokoju - wykluczony !!!
- Umożliwiający używanie standardowych węży żeby móc dać długie i o dość dużym słupie podnoszenia wody - 160cm minimum - bo tyle ma szafka + akwarium.
- W miarę tani jeśli to możliwe.
- W miarę cichy - z szafki nie może być go słychać !!
- Zalewanie - bezwzględnie automatyczne !!! To ma być filtr często czyszczony - raz na 2 miesiące. (2 pozostałe czyszczę raz na rok)
- itp ;-)

Mam 2 eheimy które po części spełniają te wymagania ale - nie są łatwe do złożenia - miałem przecieki przez kilka dni i nie zalewają się automatycznie. Zebrane powierze powoduje hałas jeszcze przez dobrych kilka dni, a nie mam możliwości nimi ruszać i trząść w szafce - wyjąć i trząść nie mogę - bo węże za krótkie, a dłuższe w szafce będą się zaginać...

Proszę o pomoc! THX

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2012, 06:34:12 »

- Umożliwiający używanie standardowych węży żeby móc dać długie i o dość dużym słupie podnoszenia wody - 160cm minimum - bo tyle ma szafka + akwarium.
Smiley Było wałkowane 1000 razy po wszelakich forach. Wysokość podnoszenia to jedynie różnica między wlotem a wylotem. Pompa musi mieć moc, wystarczającą, tylko do pokonania tej wysokości. No i opór w wężach jeszcze się liczy.

A do filtracji mechanicznej fajnie by się sprawdził filtr narurowy z jakąś pompą od CO. Szczegółów szukaj na forum klubu Malawi, tam to popularne rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 06:38:53 wysłane przez ducze » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2012, 13:39:49 »

uff... kilkanaście godzin o filtrach narurowych w akwarystyce za mną i - wydaje mi się to nie do końca bez problemowe rozwiazanie - szczególnie przy dużych zbiornikach...
Po pierwsze wkłady - trzeba je często wymieniać raz na tydzień na nowy wkład, a wymiana mimo, że wszyscy piszą - że bez problemowa - to mam 3 takie wkłady na wlocie czystej wody i ich wymiana do łatwych nie należy - grzebanie i rozlewanie wody pod szafką... IMO dużo zachodu, a efekt można by osiągnąc w inny sposób...
Po drugie - pompy z CO mogą dodawać metale ciężkie do wody - co pozytywne nie jest i zużywają dużo prądu - ok. 50W na pierwszym biegu - żeby filtracja moich 900l miała sens i działała przez cały tydzień trzeba by wrzucić drugi, albo i trzeci bieg - 80W...
Po trzecie - mam pompę grundfosa - używałem jej do chłodzenia wodnego w komputerze i muszę stwierdzić jedną rzecz o której nikt z akwarystów nie pisał (nie znalazłem) te pompy są przystosowane do układów zamkniętych. W układzie otwartym ich wydajność znacząco spada.

Dalej szukam czegoś skutecznego, mało skomplikowanego i zewnętrzenego.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: