Nie mam zamiaru prowadzić na ten temat dysputy, bo w tym temacie przy Tobie Mrs jestem za cieńki w uszach, ale w takim razie jaki litraż potrzebują altumy? i czy wymagają większego niż zwykłe skalary? Pytam z ciekawości.
Tak, ponieważ to są dużo większe ryby.
40cm szerokości odpada. Altum będzie w stanie w zasadzie jedynie się obrócić.
130cm długości też nie powala.
Minimalny litraż wg mnie: 150x50x60/160x60x60 - dla standardowych zbiorników.
Zalecany: 200x50x60/200x60x60 - dla standardowych zbiorników.
Jeśli ktoś ma możliwość zaprojektowania i zrobienia własnego szkła, 70cm wysokości dla żagli jest świetną sprawą, ale nie kosztem np. szerokości.
Twój zbiornik (150x50x50) byłby idealny dla leopoldów i mieściłby się w granicach minimalnej normy dla np. manacapuru - oczywiście wg moich wytycznych. Rodia ma nieco mniejszy zbiornik i byćmoże dla niego właśnie taki litraż będzie minimalny. Ja jednak miałem żagle, widziałem co działo się w bańce i do mniejszego szkła niż wspomniane 150x50x50 żadnego żagla już nie wpuszczę.
Jak mówiłem, jest to jakiś koncept... Czytam jeszcze o morszczyźnie. Strasznie to drogie, ale może warto przeskoczyć w sól? Tylko, że baniak mam ze zwykłego szkła i obawiam się, że efekt nie będzie zadowalający... Hmmm...
Co masz na myśli mówiąc "zwykłe szkło"?
Chodzi Ci o float?
Morszczak to świetna sprawa, ale żeby odpalić taki litraż, będzie potrzebował kilku tysięcy zlotych. Jeśli Cie na to stać, masz dostateczną wiedze i zapał, odpalaj. Będzie co oglądać.
W sprawie informacji na temat morszczaków, załóż post w odpowiednim dziale na tym forum, albo zagadaj do gościa o nicku Raffy. On z całą pewnością pomoże Ci.
Pozdro.