Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biobale vs Ceramika  (Przeczytany 2927 razy)
Tadeus
Bywalec

« : Styczeń 02, 2014, 15:41:02 »

Pozdrowieni! Smiley

Przyszedł do mnie zamówiony Unimax 250, więc oczywiście pierwszym co zrobiłem po otrzymaniu było przetestowanie załączonej do niego ceramiki AquaEla pod względem zatwardzania wody. Przy okazji kupiłem też trochę ceramiki Filtusa, by wypełnić koszyk, który fabrycznie był z niepotrzebnym węglem.

Najpierw około 12h wymywałem obie ceramiki, podmieniając im z 5-6 razy wodę, aż nie było już w niej widać osadu z ceramicznego pyłu. A potem wrzuciłem do RO i również poczekałem aż woda będzie zupełnie przejrzysta.

Wniosek. Obie ceramiki zatwardzają wodę. Potrzebowały jedynie 4h by podnieść GH z 1 do 4. I przypominam, że one się tylko spokojnie moczyły. Normalnie uderza w nie woda, co wybija z nich jeszcze więcej substancji.

Jak dla mnie lipa. Nie po to staje na głowie i wydaje kupę kasy na RO, by potem przepuszczać wodę przez zatwardzacz Smiley

Ktoś testował plastikowe biobale i wie jak ma się ich powierzchnia biologicznej filtracji do tej od ceramiki? Czy to jest duża strata? Jak dla mnie to chyba koniec romansu z ceramiką.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: