Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: :? kłopoty w akwa  (Przeczytany 2542 razy)
Bilbono
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2004, 01:21:40 »

Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post Smiley.
akwa 50l /aquael fzn typ2 temp-26 (teraz 30) podmainy 25% 2x w tygodniu ,gęsto zarośnięte. Obsada (4 mieczyki 2 glonojady albinosy, 10 neonów, 2 pandy, 3 molki czarne,1 gupik.

W moim akwarium nie dzieje się najlepiej ostatnio. Ryby mają nicienie prawdopodobnie bo ich odchody są długie częściowo przezroczyste i nieregularne. Leczyłem je CAPIFOSEM i skutek był taki że nastąpił nawrót po dwuch tygodniach a uśmierciłem glonojady. Ostatnio kupiłem dwa glonojady albinosy. Nie chcę stracić glonojadów a chciałem się pozbyć nicieni bo powoli powoli zbierają żniwo. Poza tym jeden neon wykazuje dziwne objawy. Jest jakby wykrzywiony(cały czas w jedną stronę jakby dostał skurczu połowy ciała) i ma kłopoty z równowagą, ale wygląda zdrowo, jest ruchliwy i pobiera pokarm. Ma to od czterech dni i wykluczam że się nałykał powitrza.
Do sedna. Chciałbym się dowiedzieć czy jest lekarstwo na nicienie, które nie uśmierci mi glonojadów (pytałem w sklepach i mówili że wszystkie uśmiercają, ale słyszałem że można dać jakieś lekarstwo dla psów na pasożyty ale nie pamiętam co to było??) . Poza tym nie wiem co dolega mojemu neonowi. Neony mam od początku akwarium czyli już rok prawie i nie miałem z nimi problemów .Na razie podniosłem temperaturę, do jedzeinia już od dawna dodaję czosnek lub chrzan i sypię sól do akwa. Ręce mi juz opadają pomóżcie.

§§§       Đ(?  °)?   ¤       §§§
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2004, 12:11:44 »

Spróbuj takiej ciekawej sztuczki. Kup porcje żywej ochotki włóz te robaki uprzednio wypłukane do szklanki i zalej roztworem 1:1 wody i "discu sept" Zopstaw te robaki w tym na noc rano powinny paść skarmiaj nimi przez cały dzień. W tym wypadku lek działa od wewnątrz jest dużo skuteczniejszy.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Bilbono
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2004, 11:42:05 »

Dzięki Sarmik spróbuję na pewno. Nie wpadł bym na taki pomysł Cheesy

§§§       Đ(?  °)?   ¤       §§§
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: