Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Torf???  (Przeczytany 2978 razy)
Erem
Stały użytkownik

« : Sierpień 22, 2005, 15:53:41 »

Witam

Mam pytanie, czy w akwarium moge stosować zwykły torf z Obi czy Castoramy? Bo nie wiem, jedni mówią że tak a znowu inni że lepiej nie nie stosować. Więc prosze o racjonalną odpowiedź.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2005, 17:56:23 »

Możesz, ale pod warunkiem że będzie to torf był kwaśny (3,5-4,5) i nie bedzie w sobie zawierał żadnych domieszek.

385 l - dyskowce
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2005, 19:38:43 »

Aha, no to dobrze. Chyba taki naturalny torf jest lepszy niż np: Tetra ToruMin? A zanim położe go na filtrze( FZN 2) to muszę go wypłukać czy co?
Wiem że muszę go wsadzić do rajstopy albo coś podobnrgo.
Pozdrawiam

A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2005, 06:50:50 »

Jeśli nie znasz się na torfie, to nie próbowałbym kupować go jednak w żadnym ogrodniczym sklepie, zwłaszcza że przecież nie jest ci poytrzebne np. 90 l, a znacznie, znacznie mniej. Poza tym taki torf najprawdopodobniej zawiera jakieś nawozy, chemikalia i uzdatniacze, co może wpłynąć na twoje rybki nie najlepiej.... Jak dobrze poszukasz na tym forum, to znajdziesz sporo informacji jaki torf ogrodniczy kupić (jeśli tak bardzo się przy tym upierasz).
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2005, 10:17:42 »

Oj, widze że najłatwiej i najbezpieczniej będzie jak kupie torf akwarystyczny
( tylko on kosztyje 15zł).
Szyszek olchy teraz nie dostane a z korą będzie tak samo.
Pozdrawiam

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2005, 17:01:14 »

jako dyplomowany ogrodnik potwierdzam że do torfu w workach zawsze dodaje się nawozy ,czasem nawet piach, glinę i taki perlit.chyba że jest to torf specjalistyczny z informacją na worku ale to margines.
szyszki jak najbardziej możesz nazbierać teraz, tam gdzie rosną olchy -łąki,bagna itp. tylko te z tamtego roku -nie tegoroczne!
i pytanko do mądrzejszych -podobno torf przy zmiękczaniu twardej wody tworzy jakiś śluz narybach i na podłożu-czy spotkaliście się z tym?
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2005, 19:43:43 »

No to znowu nie wiem co robić. Ale chyba nazbieram to 15zł na torf akwarystyczny i nie będe się musiał martwić że rybcią się coś stanie.
Pozdrawiam

ratafia1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2005, 13:10:31 »

Nie musisz się bać, sama stosuję co najmniej od roku torf kupywany w kwiaciarni w woreczkach po 5 kg. za 3 złote i nic się nie dzieje. Przeczytaj dokładnie skład, powinno pisać że nie zawiera żadnych innych składników chemicznych.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2005, 13:13:49 »

To dobrze przynajmniej będe mógł zaoszczędzić i kupić sobie jakąś roślinke.
Pozdrawiam

Paweł O
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2005, 09:38:31 »

A gdy mam zwykły filtr wewnętrzny to jak mogę zastosować torf?? Włożyć do rajstopy i położyć to na dnie obok filtra? Jaką ilość torfu do akwa 112L przy pH 7,4 ??

112L - ogólne
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2005, 09:42:21 »

Ja tam kupiłem torf granulowany Sera i przynajmniej nie martwie się o zdrowie rybek.
A co do ilości to ja używam bardzo mało tego torfu chciaż wode mam gorszą od Ciebie i  żeszło mi ph na poziom 6,5-7.0.
Akwa ma 60L

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: