Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 100l obsada - prosze o pomoc  (Przeczytany 3909 razy)
lisekelk
Nowy
*

« : Listopad 15, 2005, 23:33:30 »

Witam!
Od razu zaznaczę, że jestem początkującym akwarystą-hobbystą dlatego też piszę tutaj o jakąś pomoc.
Zakupiłem akwarium 100l - już urządziłem je, woda się narazie filtruje do momentu aż zakupię rybki - czyli za jakieś kilka dni.
Planuje dać do akwarium:
neonki 10
mieczyki 5
gupiki 5
krewetka filtrująca
kosiarki 2
glonojad 2

Czy to nie za dużo? Czy można jeszcze jakieś rybki tutaj dodać? Troszke większe niż cala reszta?

Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2005, 23:54:24 »

ja bym nie mieszał gupików ,mieczyków  i neonków razem bo jeśli chcesz żeby rybki miały dobrze to te ostatnie wolą miękką wodę. jaką wodę masz w kranie ? może dobierz rybki do tego wektora?żeby uniknąć problemów z mieszaniem wody itd.
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2005, 23:59:07 »

hmmm ... wiesz ze naprawde nie wiem jakie ma dokladnie wlasciwosci moja woda w kranie... ale jest to woda 2 pod wzgledem czystosci itd w polsce... hmm ... moze pomozecie mi dobrac jakies sensowne rybki i oczywiscie nie zebyt ciezkie w hodowaniu poniewaz dopiero zaczynam swoja przygode z akwarystyka... a wszystko przez ojca bo kiedys jak bylem maly to mielismy 200l w domu:P
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2005, 00:10:27 »

ostatecznie może być ta obsada , neonkom może się osadzać szczawian wapnia w nerkach przy twardej wodzie ale i tak żyją krótko :wink: dołożył bym jeszcze jakiegoś drapieżnika co by ci trzymał w ryzach liczbę żyworódek ,np. szczupieńczyk jakiś.
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2005, 00:17:02 »

wiem że może to będzie głupie pytanie ale... co to są "żyworódki" ?

nie no twarda to ta woda na 100% nie jest bo pamietam jak kiedyś jakieś testy były robione i wyszło że nie jest twarda, a jutro chyba zadzwonie do wodociągów po więcej informacji o wodzie, która pije:)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2005, 00:23:30 »

żyworódki to gupiki i mieczyki w twojej obsadzie.
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2005, 00:26:14 »

Znalazłem na stronie internetowej wodociągów własciwości wody:

pH: 7,5
mg SiO2/dm3: 0
mg Pt/dm3: 10
mgN-NH4/dm3: 0,11
mgN-NO3/dm3: 1
mgN-NO2/dm3: 0,003
mg Cl/dm3: 6,33
mgCaCO3/dm3: 281
mg Fe/dm3: 0,056
mg Mn/dm3: 0,014
mg F/dm3: 0,17
mg Mg/dm3: 13,5
mg SO4/dm3: 32,9
mg Ca/dm3: 90,4
mgHCO3/dm3: 304
mg Na/dm3: 5,5
mg K/dm3: 1,16
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2005, 00:27:09 »

aa czyli jeśli dobrze rozumiem pod pojęciem żyworódki kryją sie takie rybki, które się szybko rozmnażają?Smiley

EDIT: Aha i mam jeszcze jendo pytanie, czy jesli bym dorzucił jednego skalara to czy jak podrośnie to nie będzie mi atakować innych rybek, bo z tego co się dowiedziałem potrafią one atakowac inne rybki np. obgryzając im ogon? Bo widziałem w moim sklepie akwarystycznym bardzo ladne skalary - z żółtym pyskiem i reszta kremowa.
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2005, 09:02:59 »

No żyworódki się dosyć szybko rozmnażają ale nie o to chodzi.
U tych rybek samiec zapładnia jaja znajdujące się w brzuchu samicy, a po pewnym czasie wykluwają się młode i to wygląda jak poród.

Skalarki mogą życ z neonkami, od małego. Gdybyś kupił skalary dorosłe
prawdopodobnie będą atakować mniejsze rybcie.
I nie kupuj jednego skalara, te rybcie żyją w stadach i dobierają się w pary.
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2005, 09:23:32 »

Dzieki za info:)
No skalary jak juz to bym kupowal male, zreszta wszystkie rybki mam zamiar kupowac male, a nie od razu dorosle osobniki. I akurat u mnie w akwarystycznym sklepie sa male skalary - maja wys. ok. 2cm. Czyli jak juz bym sie decydowal na skalary to przynajmniej 2? bo nie chce wiecej bo mam tylko 100l aqua.
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2005, 09:28:51 »

Ja nie kupuje skalarów w akwarystycznym, często sie zdarza ,że zdychają po 2-3 dniach.(Wiem bo zdarzyło mi sie 2 razy) Moje skalarki które mam teraz wziąłem jako narybek od kolegi Smiley
lisekelk
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2005, 09:51:48 »

no ja niestety nie mam zadnego znajomego akwarysty wiec jestem tak czy siak skazany na sklep akwarystyczny:) jednak i tak musze sie zastanowic nad skalarami Smiley czy nie bedzie to juz za duzo rybek w moim aqua:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: