Maluda
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2005, 23:39:45 » |
|
Cześć. Jestem tu nowa, ale pozwolę sobie odezwać się w sprawie Twojego akwa. Mam trochę większy zbiornik, ale zauważyłam, że kardynałki bardzo dobrze sie w nim czują. Są małe, mało wymagające. Nie wymagają nawet ogrzewania. Ale pamiętaj, że to rybki stadne, ławicowe, więc im więcej tym lepiej. 5 to absolutne minimum. Lepiej 8 - 10. Nie są konfliktowe, inne ryby (w tym gupiki) też się ich nie czepiają.
Czytałam też o tym, że brzanki wysmukłe mogą mieszkać w małym akwa i nie podgryzają innych ryb, ale ja ich nie mam, więc nie jestem pewna jakie mają wymagania. Z ryb sprzątających polecam kiryski spiżowe i otoski. I nie wierz w to, że to rybki stadne. Każdy sobie rzepkę skrobie. Nigdy nie zauważyłam u nich takich zachowań, jak u kardynałków. Z roślinami to często jest tak, że wymyślisz sobie zestaw roślin idealnych, pójdziesz do sklepów, a tam rozłożą ręce - nie ma. Lepiej więc idź, pooglądaj, dowiedz się które mogą rosnąć w małym akwa i przy założonej przez Ciebie temperaturze. Albo obejrzyj, możesz spisać nazwy, obadaj w internecie jak to rośnie i podejmij decyzję, co kupić. Albo kup to co ci się podoba i widzisz, że jest niewielkich rozmiarów. Wtedy jednak trochę ryzykujesz, bo możesz nie trafić i roślinka Ci zmarnieje. I pamiętaj, że zbiornik musi dojrzeć przed wpuszczeniem ryb! A o filterku pomyślałeś? Pozdrawiam i życzę powodzenia.
|