Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada oprucz gupikow , roslinki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada oprucz gupikow , roslinki  (Przeczytany 2428 razy)
seba001
Nowy
*

« : Grudzień 03, 2005, 21:05:00 »

Mam takie pytanie: jakie ryby moge dołozyc do mojego akwa 22l , w ktorym bede trzymal okolo 7-8 gupikow. Chodzi mi o ryby do pomocy w oczyszczaniu akwa bo mam malego glonojada ale oddam go tez z innymi rybami ;].. i ile sztuk moge ich miec ? , i jeszcze jedno jakie rosliny proponowalibyscie do mojego akwa wysokosc z kamykami okolo.20cm , oprocz mchu jawajskiego bo o tym juz wiem ;]. Oświetlenie mam pokrywa prostokatna a wniej zarowka 25w. wiece wiecej niz 1w na litr wody. Czekam na propozycje.

Akwa jak narazie 22l Wink
~~~~~~~~~~~~~~
gg: 6300557
tlen.pl: seba001
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2005, 21:13:12 »

Szczerze powiedziawszy ciężko będzie w takim akwa o utrzymanie równowagi biologicznej. Z roslin polecam nurzańce - valisneria spiralis  bo one sie będą mogły szybko dostosowac do małego zbiornika (pomimo że moga mieć metr długości) do tego jakies niewysokie kryptokoryny jakaś ludwigia/hygrophila ala raczej mniej barwne gatunki (łatwiejsze w utrzymaniu) Ze zwierząt sprzątających zamairs ryb polecam krewetki (dla rybich sprzątaczy było by tam za ciasno. Możesz ewentualnie (ale nie polecam) dać ze 4 kiryski - Radzę pomysleć nad wiekszym akwa. Na początek najlepsze są standardowe 54 a potem 112 l
Pozdr.

112,25
seba001
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2005, 09:34:10 »

mysle ze wlasnie tak zrobie.. narzie chce jakos ladnie urządzic to akwa .. potem moze pomyslimy o wiekszym. Kirysy podobaja mi sie nawet nie wiem czy sa u mnie w zoologu ale spytam sie i jak juz to do mojego akwa 22l ile ich kupic ??.
Jaka jest dokladna nazwa tego kirysa bo widzialem ich pare rodzai.

~~~~~~~~~~~~~~
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2005, 10:46:40 »

Jak chcesz to kup spiżowego Bo jest z nich najwytrzymalszy i najmniejszy(ale akwa troche na nie zamałe ale rób jak chcesz lepiej otoski Cheesy )Kupuj z mninimum 3 szt. :wink:
Manjak01
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2005, 16:01:19 »

Trochę małe akwa... nie żal Ci będzie tych rybek, że takie małe szkiełko będą miały do popływania? No chyba, że chodzi o kasę, albo brak miejsca w domu
seba001
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 04, 2005, 19:01:29 »

no nie wiem .. narazie mam to akwa i chcialby je ladnie urządzic .. bo kupilem je na sam poczatek mojej przygody z akwarystyka .. a po drugie nie wiem czy rodzice pozwolili by mi na wieksze akwa  :? . Wiec prosze o pomoc o urzadzenie mi tego  :wink:. Tk jak wam by sie najbardziej podobalo itp. Czekam na propozycje. Co do moich pytan z poczatku tematu.

~~~~~~~~~~~~~~
Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2005, 23:39:45 »

Cześć. Jestem tu nowa, ale pozwolę sobie odezwać się w sprawie Twojego akwa.
Mam trochę większy zbiornik, ale zauważyłam, że kardynałki bardzo dobrze sie w nim czują. Są małe, mało wymagające. Nie wymagają nawet ogrzewania. Ale pamiętaj, że to rybki stadne, ławicowe, więc im więcej tym lepiej. 5 to absolutne minimum. Lepiej 8 - 10. Nie są konfliktowe, inne ryby (w tym gupiki) też się ich nie czepiają.

Czytałam też o tym, że brzanki wysmukłe mogą mieszkać w małym akwa i nie podgryzają innych ryb, ale ja ich nie mam, więc nie jestem pewna jakie mają wymagania.
 Z ryb sprzątających polecam kiryski spiżowe i otoski. I nie wierz w to, że to rybki stadne. Każdy sobie rzepkę skrobie. Nigdy nie zauważyłam u nich takich zachowań, jak u kardynałków.
Z roślinami to często jest tak, że wymyślisz sobie zestaw roślin idealnych, pójdziesz do sklepów, a tam rozłożą ręce - nie ma. Lepiej więc idź, pooglądaj, dowiedz się które mogą rosnąć w małym akwa i przy założonej przez Ciebie temperaturze.
Albo obejrzyj, możesz spisać nazwy, obadaj w internecie jak to rośnie i podejmij decyzję, co kupić.
Albo kup to co ci się podoba i widzisz, że jest niewielkich rozmiarów. Wtedy jednak trochę ryzykujesz, bo możesz nie trafić i roślinka Ci zmarnieje.
I pamiętaj, że zbiornik musi dojrzeć przed wpuszczeniem ryb!
A o filterku pomyślałeś?
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
seba001
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2005, 13:49:05 »

tak mam aquel mini  :wink: , grzałka 15w

~~~~~~~~~~~~~~
Strony: [1]