Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: otoski a warunki w akwa  (Przeczytany 2624 razy)
wyspa100
Nowy
*

« : Grudzień 27, 2005, 14:38:05 »

chcąc wyczyścić trochę swoje akwa kupiłem 3 otoski
niestety w ciągu 2 dni wszystkie zdechły  ( 21 pln w plecy  )
dopiero po tym fakcie w głębokich archiwach tego forum doczytałem się że otoski są wymagające co do warunków panujących w akwa
czy tak jest a jeżeli to prawda to jakie parametry je zadowalają?
a czy kosiarki są może mniej wymagające?
proszę o poradę
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2005, 20:10:28 »

Kosiarki są mniej wymagające, ale za to rosną duże. Otosków początkującym nigdy bym nie polecał. Są wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia. Także regularne podmiany, dbałość o akwarium to jedyna recepta.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2005, 22:16:07 »

W swoim akwarium hoduję zarówno kosiarki jak i ostoski. Oba gatunki sa podobnie ubarwione więc wszyscy moi znajomi oglądając akwarium mysla że otoski to potomstwo kosiarek  Smiley  Róznice w wielkości pomiędzy tymi gatunkami są znaczne. Dorosły samiec otoska jest wielkości głowy dorosłej kosiarki. Kosiarki im starsze tym mniej chętnie zjadają glony a wolą zapolować na grubszego zwierza (larwy owadów, narybek). Otoski, przynajmniej u mnie, nie pobierają żadnego innego pokarmu poza glonami. Nie ruszają nawet spirulinowych tabletek. Zarówno jedne, jak i drugie to ryby stadne i trzeba trzymać ich kilka sztuk. Co do parametrów to w tej chwili trzymam je w: ph 6 , TWO 6 TWW 0. Wcześniej przebywały w ph7,5 TWO 12 i TWW 8 i też było dobrze  Smiley  Temperatura wody u mnie to 27 stopni, ale to ze względu na ryby labiryntowe. Myślę że kosiarki i otosy mozna by spokojnie w 24-25 trzymać.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2005, 17:10:15 »

lukas ,trzymasz ryby w tww 0? nie masz problemow z pH? jak rosna rosliny?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2005, 22:48:47 »

Rośliny rosną ładnie. Co do problemów z pH to jedyny problem z nim związany (i z tww) to że jest dosyć niskie, ale stałe. Wolałbym żeby było na poziomie 6,5 , ale 6,0 tez jest tolerowane przez moje ryby.

PS: To że pH jest stałem może być wynikiem mało dokładnego testu.  Mam test JBL, ale on nie daje zbyt dokładnych wyników w tak niskim zakresie skali.
Może macie jakiś test pH dla przedziału 4,5-6,5 Huh Jeśli tak to prosze o jakieś namiary na ten test.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2005, 13:10:41 »

testy kiedys widziałem z taka niska skala ale dokladniejszy byłby lajon :wink:
lukas czy nie miales przy tww 0 zahamowania wzrostu ze wzgledu na niedobor wapnia, bo to on decyduje o tww?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: