Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Moje rybki się ocierają :(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje rybki się ocierają :(  (Przeczytany 3945 razy)
matijasz
Stały użytkownik

« : Luty 01, 2004, 19:33:32 »

Tak jak w temacie moje rybki się ocierają o dekoracje i rośliny. Początkowo myślałem że to ospa ale nie maja na ciele białych kropek. Może to od pokarmu ? karmie pokarmami tropical i 2 rodzaje mrożonek (wodzień, serce wołowe) i nie raz żywym wodzieniem. Nie wiem co sie dzieje Sad żadna ryba się dziwnie nie zachowuje tylko się ocierają. Co mam robić ? Pomóżcie

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Ancis
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2004, 19:48:46 »

Witam. U mnie podobnie zachowuje się samiec zbrojnika niebieskiego i też nie wiem co jest przyczyną. Wygląda na zdrowego i chętnie przyjmuje pokarm.

240l- zbrojniki,bocje,ramirezy,uaru
25l - ikra ramirezek ( może coś z tego będzie )
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2004, 19:57:56 »

Moje rybki też bardzo chętnie pobierają pokarm. Więc tym bardziej nie wiem jaka jest przyczyna ocierania się moich rybek.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2004, 23:34:04 »

może to być spowodowane przekarmianiem, brudem w dnie (słabe odmulanie przy podmianach wody), przygotowaniem do tarła, zbyt dużym stężeniem azotanów (przy zbyt rzadkim podmienianiu wody), wytwożeniem się jakiegoś pierwotniaka (np. po wymianie zbyt dużej ilości wody)

gg:1384140
Ancis
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2004, 23:53:11 »

Wode podmieniam co tydzień w ilości 20% przy tym odmulam dno.Nie wiem czy to może być jakimś powodem ale zaczęły mojemu zbrojnikowi wyrastać wyrostki i może go swędzi nie mam pojęcia. :lol:

matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2004, 17:23:00 »

To ja nie wiem może prekarmianie, bo dużego stężenia  nie mam bo mam roślinki szybkorosnące a podobno takowe likwidują duże stęże nie azotanów a wode wymieniam co tydzienć 15%. Jak po diecie rybki się będą nadal ocierać to chyba odejde od zmysłów Sad

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2004, 17:54:34 »

może podczas wymiany wody i czyszczenia filtra naruszacie równowagę i wytwarza się pierwotniak.
wyrostki... hmmm jeśłi będą rosły wraz z glonciem, to samiec, a jak pozostaną takie małe, to samica Wink

gg:1384140
Ancis
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2004, 19:19:51 »

Witam. Filtr czyszcze zawsze wodą z akwarium więc myśle że wszystko jest ok. A z glonojadem to mam nadzieje że samiec bo dwie samice już czekają  Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: