Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sum claris  (Przeczytany 7243 razy)
amn
Nowy
*

« : Październik 19, 2005, 19:09:30 »

Bardzo proszę o pomoc chciałabym się dowiedzieć czegoś o sumie claris.Nie mogę nic znaleść w internecie na jego temat  :?:  :?:  :?: a mam taką rybkę  Cheesy
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 19, 2005, 19:11:16 »

Nie możesz znaleźć, bo nie ma takiej ryby Wink To jest clarias, a nie claris Wink

http://www.aquaagroproject.tpi.pl/AQUA%20-%20AGRO%20PROJECT_pliki/page0005.htm
amn
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2005, 19:29:22 »

Bardzo dziekuję,w sklepie gdzie go kupiłam wprowadzono mnie w błąd  :?  z tą nazwą,ale znalazłam tę stronkę-forum i...już mam odpowiedź  Smiley Dziękuję bardzo  :lol:  Pozdrawiam.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2005, 19:32:39 »

Dam Ci dobrą radę - nie kupuj ryb których nie znasz i nie wierz sprzedawcom Wink Z tego całkiem spora rybka rośnie...
amn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2005, 19:36:13 »

i tak szybko  Cheesy
wielkie dzięki,teraz też znalazłam inną stronkę o tych sumach(bo mam właściwą nazwę) i tam jest dokładnie jakby fotka mojej "rybki"  :good!:
http://www.akwarium.prx.pl/adv/clarias_batrachus.htm

właśnie widzę...moja też w ciągu trzech miesięcy "wyrosła" nieco i zaczęła wcinać inne ryby,ale teraz kupimy jej przyjaciela i niech sobie żyją osobno  Smiley  

Zmieniony przez Sebastian Śro 19 Paź 2005 20:45
Amn używaj opcji "Zmień" do edycji swoich postów.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2005, 19:53:35 »

A mozna wiedziec jakie duze masz akwarium?

Bo cos mi sie zdaje, ze kolejna osoba wpadła w clariasowe szambo :lol:

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2005, 13:38:58 »

Ja swojego oddalem jak mial 12-14cm. bo mi zaczely gupiki znikac (o neonach juz nie wspomne)  :wink: Nie polecam tej ryby nikomu kto ma akwa mniejsze niz 500-800 litrow i tylko do duzych ryb.

Setka po starcie
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2005, 15:24:18 »

Ta ryba jest drapieżna i połknie wszystkie ryby jakie się do pyska zmieszczą(suuuperr :twisted: więc nie polecam :wink: )
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2005, 18:10:18 »

Clarias to jeden z łagodniejszych sumów. A że jest drapieznikiem (jak wszystkie sumy) to już nie jego wina  :wink: Każdy kto decyduje się na jakiegokolwiek "wąsacza" powinien zdawać sobie sprawę, że sum zawsze zje każdą rybę która mu się w pysku zmieści. A jak ktoś trzyma suma z neonkami i gupikami to sam jest sobie winien że traci rybki.
Clarias , wbrew dużym (jak na warunki akwariowe) rozmiarom nie są jednak aż tak wymagające pod względem przestrzeni życiowej jak inne ryby porównywalnych rozmiarów. Dla jednego czy dwóch sumów wystarczy zbiornik 250L, ale oczywiście im większy tym lepszy. Clarias to raczej mało aktywne ryby i większość czasu spędzają leżąc na dnie. W domowych akwariach żadko przekraczają 40cm.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2005, 20:07:08 »

Tak, to co pisze Lukas to prawda Smiley Miałem z 3 lata styczność z kilkoma clariasami w zoologicznym, który traktowałem jako miejsce 'drugiego' domu Smiley Clariasy nie były na sprzedaż, były tak na wystawę. Jeden był biały, drugi kremowy z brązową plamką na głowie, a pozostałe 2 były idetyczne Smiley Biało-czarne. To co widziałem, clariasy miały ok. 40cm i były trzymane w 300L. Nie trzeba dla nich az tak dużych akwariów Smiley Ten sum bardzo lubi się długo powylęgiwać na dnie akwarium, te clariasy latały po akwa tylko w czasie karmienia Smiley One żarły martwe rybki które padły w akwarium, takie do 8cm. Były trzymane z pielęgnicami, skalarami. Tak czy siak, były to super ryby Smiley Kiedyś zapragnę mieć clariasy Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: