Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaka kolejność wkładów we filtrze? HELP
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka kolejność wkładów we filtrze? HELP  (Przeczytany 3807 razy)
cor@lgol
Nowy
*

« : Maj 25, 2006, 12:44:25 »

Koniec ospy w moim baniaku.  Grin  Mam filtr zewnętrzny fluval 404 (na czas leczenia został wyłączony, a pracował tylko wewnętrzny). Mam takie pytanie jak w kolejności umieścić wkłady?
Umieściłem je w kolejności od dołu:
-plastikowe kulki karbowane (cały koszyk)
-ceramikę (cały koszyk)
-torf fluvala (cały koszyk -ten torf nie jest "za silny" -włókna, więc sądzę że może być non stop)
-włóknina (cały koszyk) (na start z jednej połowy koszyka wyjmę włókninę i włożę węgiel na 2dni)
Ten filtr wyposażony jest w boczną wkładkę z gąbkami -wstępne oczyszczanie.
Póki co filtr czeka na zalanie wodą i dodanie proporcjonalnie do 200litrów tabletek startowych.
Czy wkłady są w poprawnej kolejności?  Huh
Czy węgiel po ospie wystarczy przez 48h? Huh
I z innej beczki: gdzieś czytałem, że do świetlówek 30W lepsze są stabilizatory elktronieczne 36W -prawda?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2006, 16:20:32 wysłane przez cor@lgol » Zapisane

..."wiem, że ciężko jest żyć gdy rozmiar wiedzy pozwala ocenić głupotę innych"... -cor@lgol
200L, 3skalary, 5żałobniczek, 2mieczyki, 2żółtaczki, 20neonków, 3otoski
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2006, 20:08:52 »

Kolejność wkładów ok, tylko po co wyłączać filtr ? Filtr powinien pracować cały czas, teraz musisz dobrze wypłukać wkłady przed uruchomieniem inaczej możesz zatruć ryby.
48 godzin wystarczy do usunięcia lekarstw.
Stabilizatory to nie w akwarium  Wink, a stateczniki powinny być dobrane do mocy świetlówki, jeśli dasz mocniejsze skrócisz żywotność świetlówki. Co innego gdy wykorzystujesz elektronikę z żarówki energooszczędnej, wtedy powinna być mocniejsza.

385 l - dyskowce
cor@lgol
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2006, 20:16:54 »

Wieeelkie dzięki Sebastian. A zatem jutro zalewam filtr i start.
Co do filtra to wyłączyłem na czas leczenia, bo postanowiłem dokonać zmian wkładów na inne (jak powyżej), do tego pani w sklepie mówiła, że filtr obniża działanie leków (ospa u mnie wyglądała tragicznie) i do tego leki z kolei niszczą bakterie i po leczeniu jest pusty jak bęben. Ile w tym prawdy nie wiem, ale filtr odłączyłem wiedząc, że będą w nim zmiany.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2006, 20:21:54 wysłane przez cor@lgol » Zapisane

..."wiem, że ciężko jest żyć gdy rozmiar wiedzy pozwala ocenić głupotę innych"... -cor@lgol
200L, 3skalary, 5żałobniczek, 2mieczyki, 2żółtaczki, 20neonków, 3otoski
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: