Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PS co sadzicie o nawozeniy CO2 przez tabletki Sery?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PS co sadzicie o nawozeniy CO2 przez tabletki Sery?  (Przeczytany 5280 razy)
Iwi
Nowy
*

« : Luty 01, 2006, 18:33:19 »

Wg kalkulatora http://www.holenderskie.pl/download/kalkulator_co2/ obliczylam zawartość CO2 w moim akwie, i przy ph ok 7,8 i kH 9 wyszlo mi CO2 4,3. A optymalna waryość to od 15 do 25 ppm. Teraz wg instrukcji producenta na 112 l. daje sie 1 tabletke co dwa dni i tak robilam przez ok miesiac(bo od tego czasu stosuje CO2). Sebastian poredzil mi niedawno zebym dawala codziennie. I tak zaczynam robic. Ale chyba nie osiagne mimo wszystko wyniku optymalnego. Co radzicie? Bo chcac kupic zestaw fachowy to kupe kasy trzeba wydac :roll: . Z nawozow zmienilam calkowicie firmy i od dzisiaj stosuje PG Classik, Makro i Ferro plus. Bo testow na pierwiastki narazie nie moge dostac a roslinki mi mizernieja. Oswietlenie tez zwiekszylam z 2x 18 W na 2x 18 W plus 1x 20W. Tylko nie wiem co z tym CO2. A chce zeby roslinki mialy optymalne warunki w przystepnej cenie...
PS jako kH ja rozumien twardość weglanową? Tak?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2006, 22:47:55 »

Widocznie te tabletki są mało wydajne, albo masz duże straty CO2. Warto by również obniżyć TWW tak przynajmniej do 6`n. Możesz rownież spróbować z bimbrownią, bedzie napewno taniej i skuteczniej niż z tymi tabletkami.

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2006, 18:15:32 »

A w jaki sposob moze dochodzic do strat CO2? Ja podajnik umiescilam zaraz przy filtrze, a moze powinnam gdzies dalej? Co o tym sadzisz? Ale gdzies czytalam ze tak powinno byc, a le wylot filtra musi byc minimum 10 cm pod lustrem wody.
Mam jeszcze jedno pytanko do Sebastiana. Radziles mi, nie wiem czy pamietasz, zebym do 112l akwa dolozyla zarowke 20W, bo mialam tylko 2x18W. Ja mam jakas nie praktyczna pokrywe, bo naprawde nie ma mozliwosci dolozenia tam trzeciej swietlowki. Wiec zawiesilam zarowke 20W energooszcz. na zwnatrz akwa, z boku przymocowujac do pokrywy. No i nie znajac sie kompletnie na elektryce nie wiem, czy przez szybe z boku rosliny w takim samym stopniu beda wykozystywac swiatlo? No i strasznie to swiatlo razi w oczy patrzac z boku. Nie mam pomyslu jak to zrobic?
PS i jak zmniejszyc TWW? I czy TWW to jest to samo co kH?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2006, 20:21:20 »

Napowietrzanie lub zbyt duży ruch lustra wody to dodatkowe straty CO2, im większa TWW (kH) tym więcej CO2 musi być podawane (wg mnie przy TWW większej niż 8`n te tabletki nie nadają się, może i przy niższej też - chyba że wrzycisz ich kilkanaście  :wink: )
Co to za pokrywa ? Nie widziałem jeszcze takiej której nie dało by się przerobić, a jeśli 2 rury są standartowo to napewno i wejdzie trzecia. Wieszanie żarówki z boku to kiepski pomysł, zwłaszcza ze względów wizualnych.
Co do zmniejszania TWW to zajrzyj do działu Woda albo skorzystaj z opcji Szukaj jest kilka sposobów zmiękczania i chyba wszystkie są na forum opisane. Krótko mówiąc są to takie sposoby :
1. Dolewanie wody RO, destylowanej lub demineralizowanej
2. Kationity (wodorowe, sodowe)
3. Gotowanie

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2006, 20:42:50 »

Aha to juz chyba wszystko rozumiem, poczytalam troche o bimbrowni i chyba poslucham Twoich rad i sama taka zrobie, maly koszt i tansze i chyba bardziej skuteczne.
Zrobie moze juz w ten weekend wg przepisu Tramala w zrób to sam. A jakbym miala problemy czy watpliwosci to spytam o porade :wink:
Teraz jednak musze pozbyc sie glonow nitkowatych wg tego sposobu ktory znalazlam na forum

1) kuracja wstępna:
- wyłącz światło zupełnie na 3 doby,
- odstaw na ten okres wszystkie nawozy,
- wyłącz podawanie CO2
- włącz bardzo mocne napowietrzanie. (niekonieczne)
- podmien (w 2 i 3 dobie) wodę ok.30% ściągając przy tym obumarłe glony i wszelkie odpadki organiczne z dna ...
-możliwie dołóż jeden wewętrzny filtr mechaniczny (jesli masz luzem)
-jeśli Twój filtr dawno nie był czyszczony, wyczyśc go bo na pewno przypcha się ..
nitki powinny umrzeć
2) w czwarty dzień
-włącz światło i CO2, wyłącz extra napowietrzanie.
-pozostałe nitki odpadną od roślin, zbierz je bardzo dokładnie, oczyść również akwarium z butwiejących części roślin, mułu i zanieczyszczeń organicznych
-oczyśc dokładnie wszystkie filtry
- !!! w akwarium nie powinno być odpadków organicznych (dokładnie oczyść dno i rośliny) !!!
3) Dalsza pielęgnacja:
- ustaw CO2 na niezbyt wysokim poziomie
- zacznij podmieniac wodę tak jak robiłes to do tej pory
- podawaj nawozu

Co o nim sadzisz?
Potem zaczne stosowac komplet nawozów PG i wiecej CO2
I bede obserwowac, jak dalej bedzie lipnie, to pokombinuje z woda destylowana.
A co do pokrywy to jak mi sie uda to zrobie zdjecie i pokaze, no i bede otwarta na rady ze swietlowka bo ta zarowka rzeczywiscie kiepsko wyglada :lol: .

Pozd.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2006, 21:42:17 »

Samo wyłączenie światła może okazać się niewystrczające (światło dzienne z otoczenia bedzie docierać), należało by całkowicie zaciemnić akwa. Podobnie z napowietrzaniem, nie wiem czy niekoniecznie, bo na to ma wpływ wiele czynników i może okazać się niezbędne, zwłaszcza przy zaciemnieniu, należy uważnie obserwować ryby i w razie potzreby dotlenić zbiornik. Z Co2 też nie jest taka prosta sprawa, bo może okazać się że szybko zostanie wytrącone i pH poleci do góry - trzeba monitorować parametry wody (pH) i ustawić odpowiedni poziom.
nie wiem też co autor miał na myśli pisząc "ustaw CO2 na niezbyt dużym poziomie", poziom CO2 w akwa musi mieć wartość optymalna, a ona zależna jest od TWW i taką należy utrzymywać.

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2006, 14:11:23 »

Aha, to tego nie wiedzialam, to zrobie tak, zaciemnie akwarium calkowicie w dzien bo w nocy nie potrzeba, mam akurat dodatkowy zapasowy filtr, wiec odrazu jak wruce z pracy to go wloze i podlacze, i codziennie rano bede kontrolowac parametry wody. I teraz tak, jesli tak zrobie ze drugiego dna, czyli jutro wymienie 20l wody, a mam 112l, i trzeciego dnia tez tyle wymienie, to jesli parametry wody zmierze i ph mocno wzrosnie to co przerwac odrazu ten eksperyment i wlaczyc swiatlo i dodac CO2 i nawozy??? No i o ile moze wzrosnac, teraz mam ph ok 7,6. Kiedy bedzie niebezpieczne? przy 8? 8,5? No bo nie wiem co robic na te glony, w niedziele dalam jakis srodek na glony i deczko sie zmniejszyl wzrost, ale od wczoraj znowu wyglada to nieciekawie, a nie chce lac znowu chemi. Co radzisz? Teraz przestalam tez dawac odzywki... No i nie wiem dlaczego mi w niedziele nagle sie  pokazaly te glony bo azotany mam 5 do 10, czyli wg wskaznika malo. A czytalam gdzies ze powiedzmy ok 40 lub 80 nastepuje gwaltowny wzrost glonow.

PS i jak juz zrobie zacier i bimbrownie to czy sa jakies tanie dozowniki w sprzedazy lub takie zeby samemu zrobic zeby odpowiednie ilosci wpuszczane byly do akwa? Bo ja nigdy jeszcze takiego sprzetu nie widzialam i bede robic to metoda prob i błędów
Bascerwill
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2006, 01:06:44 »

Iwi..profesjonalny zestaw CO2 nie jest drogi jezeli nie kupujesz go jako akwarystka.... u dystrybutora gazow technicznych kupiz butle , bodz ja wydzierzewisz za 1/3 ceny w skl. akw.....lacznie z reduktorem. w sklepach akwarystycznych sprzet ten jest drogi bo uwazaja ze chobbysci kazdy pieniadz wydadza by miec to co chca...mnie zestaw do co kosztowal 80 zl:)

Basc
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2006, 02:11:43 »

Hmmm, jak to mówią tanie mięso... Ja bym nie ryzykował, zwłaszcza z reduktorem, a za te pieniądze nie sądzę żeby był nowy (a taki powinien być, zeby spać spokojnie), po za tym jest to najprawdopodobniej reduktor spawalniczy i stosowanie go bez dodatkowych zabezpieczeń (zawór precyzyjny, kontroler) to duże ryzyko uśmiercenia obsady i zatrucia domowników (jeśli śpimy w tym samym pomieszczeniu).

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2006, 19:50:59 »

Hmm pomysle ale przypuszczalnie jak bede miala wiecej wolnego to sama postaram sie zrobic bimbrownie, tylko nie wiem jak mi to wyjdzie... :roll:  Narazie podaje CO2 codziennie wg rady Sebastiana i wg kalkulatora CO2 mam teraz ok 10 wiec wzroslo logicznie o 100%. Teraz obserwuje i zobaczyumy, bo zmienilam o 180 stopni nawozenie, świetlówki tez dwie ze zwykłych na takie specjalne dla akwa, które żekomo zwalczaja glony. Niewiem na ile to jest prawda... ale fakt faktem mam problem z glonami nitkowatymi, takie 1cm. A nie chce wlewac chemi. Probowałam na 3 dni zaciemnic swiatlo i po kilku dniach znowu sa. Moze macie jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się ich???
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2006, 23:34:48 »

Zadnej chemii, bo narobisz tylko bałaganu. Nie wiem od jakich dawek zaczełąś nawożenie, ale proponowałbym od 1/2 tych co zaleca producent, z Ferro jeszcze bym się wstrzymał, nie sądzę aby teraz były niedobory Fe. Mozesz również na początek kupić ze 3 małe kosiarki (prawdziwe), jak podrosną - sprzedać , bo robią się leniwe  :wink:

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2006, 18:33:11 »

Hmm nawożenie zaczęłam od całej dawki zalecanej przez producenta, i tak robie od 1 lutego. To co zmniejszyć dawkę i nie dawać codziennie PG Ferro? A na glony zamuwiłam juz trzy kosiarki, PS co masz na myśli Sebastianie mówiąc prawdziwe? Aha i w dziale sprzetu umieściłam forkę mojej pokrywy bo prosiłeś i problem polega na tym ze byłam z nią w hurtowni elektrtcznej i tam stwierdzili ze nie ma szans wstawić trzeciej swietlówki bo nawet jeśli bym wycieła np. karmnik to oni nie posiadaja oddzielnie takich wodoszczelnych uchwytów w których siedzi świetlówka, nie wiem jak to się fachowo nazywa. I nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić bo z drugiej strony wyczytałam, ze podawanie nawet najlepszych nawozuw duzo nie da jeśli światło bedzie za małe. A ja mam przy 112l tylko 2x18W. (obecnie dwie świetlówki są specjalne dla akwa).
Dzięki za doradzenie. Pozdrawiam.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2006, 18:55:51 »

Cytat: Iwi
problem polega na tym ze byłam z nią w hurtowni elektrtcznej i tam stwierdzili ze nie ma szans wstawić trzeciej swietlówki bo nawet jeśli bym wycieła np. karmnik to oni nie posiadaja oddzielnie takich wodoszczelnych uchwytów w których siedzi świetlówka, nie wiem jak to się fachowo nazywa. I nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić bo z drugiej strony wyczytałam, ze podawanie nawet najlepszych nawozuw duzo nie da jeśli światło bedzie za małe. A ja mam przy 112l tylko 2x18W. (obecnie dwie świetlówki są specjalne dla akwa).
Dzięki za doradzenie. Pozdrawiam.

zakup oprawki bryzgoszczelne ,np w www.aqva-light.pl albo pyłoszczelne ,bo to takie same w jakiejś hurtowni elektrycznej.
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2006, 19:09:29 »

Aha czyli mam jednym słowem kupić oprawkę bryzgoszczelną lub pyłoszczelną? Ok to wybiorę się najpierw jeszcze raz do tej hurtowni i tak powiem, a jak nie beda mieli to zamuwię na tej stronie internetowej. Dzieki!
PS Kafarski mam jeszcze jedną prośbe, napisz mi jak możesz wszystko co mi bedzie potrzebne do zamontowania trzeciej świetlówki zakładając że w hurtowni kupię tę oprawę bryzgoszczelna lub pyłoszczelną, to ja kupię a mąż mi zamontuje. Bo mnie wiem czy w tej oprawie jest już wszystko w komplecie... :?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: