Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « jak poradzić sobie z puchliną?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak poradzić sobie z puchliną?  (Przeczytany 6670 razy)
Zyga
Zainteresowany
**

« : Luty 09, 2004, 18:47:53 »

Witam
Mam podejrzenie, że mój mieczyk załapał puchlinę. Jest opuchnięty i ma wytrzeszczone oczy, odpadły mu dwie łuski, pewnie jutro będzie miał je nastroszone (jeśli to puchlina). Mieczyka odizolowałem od reszty ekipy ale nie jestem do końca pewien czy to puchlina i jak z nią walczyć. Jeśli nie udałoby się uratować mieczyka to w jaki sposób zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, jakiego preparatu urzyć? Może ktoś mi pomoże, będe wdzięczny za każdą odpowiedź. Sad

Zyga
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2004, 19:31:48 »

Ryby ktore byly razem z chorymi trzymal bym w wyzszej temperaturze.

Ja osobiscie odstawilbym chora rybe, a resztcie profilaktycznie podalbym Bactopur Direct
puchlina wodna jest powodowana przez bakterie lub wirusy lub oba te organizmy na raz - jak dotad nikt pewien nie jest.

Tu krotki opis tej choroby

Posocznica, tzw. zarazliwa "puchlina wodna". Choroba jest wywolana przez bakterie Pseudomanas punctata (...) Zapadaja na nia tylko ryby oslabione badz stare. Szczegolnie podatne sa ryby labiryntowe. (...)Ryby mozna zabezpieczyc przed ta choroba unikajac przekarmienia, zwlaszca pokarmami tlustymi oraz podawania jednostajnego pokarmu. Ponadto nalezy rybom zabezpieczyc optymalne warunki zycia. Objawy: ryba staje sie apatyczna, przebywa pod powiezchnia wody lub chowa sie w roslinach, badz w kacie akwarium. Luski ma nastroszone, czasem nawet uszkodzone. Na skorze widoczne sa rozjasnienia, odbyt jest niekiedy zaczerwieniony. Moga rowniez wystepowac plaskie bable pod skora. Barwa ryby staje sie bledsza od naturalnej. Oczy wylupiaste bez innych objawow chorobowych (brak ropni i guzkow). Pokrywy skrzelowe sa odstajace. Na skrzelach moze wystapic zmatowienie. Jama brzuszna jest wypelniona ciecza, brzuch a nawet cale cialo rozdete(...) Zabiegi: ryby chore nalezy natychmiast usmiercic. Posocznica jest choroba nieuleczalna. W wypadku wstepnych objawow choroby u bardzo cennych ryb mozna sprobowac leczenia antybiotykami. Kapiel dlugotrwala w: auromycynie (chlorocyklinie) 1,3 g/100l wody lub chloromycetynie (detreomycynie) 5g/100l wody lub penicylinie krystalicznej 600 000 jedn./100 l wody, lub streptomycynie krystalicznej 600 000 jedn./100 l wody.(...) Zakazone akwaria i sprzet dezynfekujemy. Jezeli w akwarium znajduja sie jeszcze inne ryby zdrowe, stosujemy jednorazowo 0,005 g zieleni malachitowej/100l wody lub 1 g chloraminy/100l wody lub 1g rivanolu/500 l wody(...)

pozdrawiam
asmi
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2004, 20:20:42 »

Dzięki A-sami, to dla mnie cenna informacja

Zyga
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2004, 21:04:53 »

Cheesy  Ja tez wychowałem się na książce H.Jakubowskiego i J. Ringa - znam ją prawie na pamięć. Jednak metody leczenia opisywane w niej są już dziś nieco przestażałe (książka jest z 1969 roku!). Poza tym raczej wątpię by przeciętny Kowalski zdobył np. streptomycynę krystaliczną a potem odmieżał 600 000 jednostek! Toż to karkołomne zadanie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: