Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « pH - RATUNKU BO OSZALEJE!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pH - RATUNKU BO OSZALEJE!!!!!!!!  (Przeczytany 2861 razy)
swoje2
Stały użytkownik

« : Marzec 18, 2006, 15:17:54 »

Witam
Robię restart akwa. Wczoraj rano wlałem do akwa świeżą, zmiękczona kartionitem wodę zmieszaną z kranówką. Otrzymałem TWO=15, TWW=5 i pH=6.8-7. Przed chwilą zmierzyłem pH i jest prawie 8!!!!!!!!!!
W akwarium jest korzeń, kokos, kilka roślinek, filrtr, grzałka no i woda. Ani korzeń ani kokos ani kamienie pH nie podnosza. Sprawdziłem. Jednak pH rośnie!!!!!!!! Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego??!!!!!!!!!!!!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2006, 16:29:36 »

Masz niski bufor (TWW) i nie zakwaszasz wody. postaraj się o CO2 albo o kwas (ew. preparat pH minus).

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2006, 16:30:26 »

cześć.
przyczyna może leżeć jeszcze w żwirku. zbadaj czy nie jest alkaliczny- czy nie pieni sie w kwasie- masz kationit to i pewnie kwas sie znajdzie. akwarium dopiero dojrzewa także brak tez w nim pewnie co2. myślę ze po kilku tygodniach jeśli zaczniesz nawozić co2 pH spadnie. tww sprowadziłbym do poziomu 3-4 wtedy z gazem łatwo spadniesz do p 6,0. mieszaj wodę miękką w większych proporcjach z kranówką np 2-1. czy mierzyłeś też wodę z kationitu?
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2006, 16:42:11 »

Cytat: Sebastian
Masz niski bufor (TWW) i nie zakwaszasz wody. .

Tzn TWW jest za niskie czy za wysokie??

Cytat: kafarski

przyczyna może leżeć jeszcze w żwirku. zbadaj czy nie jest alkaliczny- czy nie pieni sie w kwasie- masz kationit to i pewnie kwas sie znajdzie.

Sprawdzałem 6% HCL i nie pieni się.

mieszaj wodę miękką w większych proporcjach z kranówką np 2-1.

Ja wlewałem 1 wiaderko zmiękczonej i 2 zwykłej :/

czy mierzyłeś też wodę z kationitu?

Woda z kartionirtu: TWW=0, TW0=0, ph<4
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2006, 18:36:49 »

przyczyna może leżeć jeszcze w żwirku...

Jesli żwir podnosił by pH to również podnosił by TWW.

Wg mnie TWW mogła by zostać, ale może być ci ciężko zachować stabilne pH jeśli bedziesz zakwaszał CO2, w tym przypadku bezpieczniejsze byłoby zakwaszanie jaimś kwasem lub nawet torfem. Możesz też podnieść TWW do 6-8`n i wtedy zakwaszać CO2, tylko że wykorzystując w/w spsób  podnesiesz również TWO, a w obecnej sytuacji i tak nie masz najlepszej proporcji (1:1-2 byłoby ok, tzn TWW=TWO lub TWO dwukrotnie większa od TWW).

385 l - dyskowce
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2006, 03:57:28 »

Utrzymanie proporcji twardosci 1:1-2 jest w miom przypadku chyba nie możliwe. Mam zbyt twardą wodę w kranie Sad W jaki sposób Sebastianie otrzymujesz prawidłowe parametry wody??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2006, 10:19:24 »

jeśli masz tww=0 i two=0 to możesz dawać kranówki mniej otrzymując wodę z tww ok4 ,czyli dając ciut mniej kranówki. mam u siebie przy tww4 i two 12 z nawożeniem co2 ,pH na stałym poziomie 6,0. nie widze problemu ani z rybami ani roślinami. nie stosuję żadnego kwasu.
jaką wodę chcesz osiągnąć i dla jakich ryb?
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2006, 10:34:01 »

Ryby to skalary, gurami, ramirezki. Parametry kranówki: TWO=19, TWW=13,pH>8; Jeżeli chodzi o parametry ody w akwa, to pzede wszystkim chodzi mi o obniżenie pH; poziom to między 6,6-7; Co do twardości do myslę, że TWO=10-15, TWW=4-6;
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 12:14:05 »

W jaki sposób Sebastianie otrzymujesz prawidłowe parametry wody??

Do podmian używam tylko wody RO, uzdatniam ją za pomocą PG Pro Hydro Mineral + PG Mikro, obecnie dodaję jeszcze CaCO3 w celu podniesienia TWW (do 5`n), mam nie najlepszą proporcję. W taki sam sposób mógłbyś poprawić swój stosunek - wiecej wody przefiltrowanej + CaCO3, weglanówka bedzie szła do góry, a ogólna w dół.
Trochę jednak dziwnie wychodzą ci parametry, przy kranówce jaką masz,  stosunek 1:2 powinieneś otrzymać bez problemu (nawet niższy), np mieszając 1:1 TWW powinna wynosić ok 7`n a TWO 9`n. Jakim masz kationit ? sodowy czy wodorowy ?

385 l - dyskowce
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2006, 12:48:20 »

Kationit wodorowy firmy zoolek. Regenruje go 6% HCL.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2006, 13:25:34 »

Reasumuą wszsytko co zostało napisane: Powinienem w akwarium otrzymać wodę, która będzie miała TWW=TWO lub TWO 2 razy większe od TWW. Najlepiej zrobić to mieszając wodę do twardości TWO=14, a potem dodając CaCO3 podnieść TWW do poziomu 7. Następnie podać CO2 z bimbrowni (w proporcji 1410) w celu ustabilizowania pH. Czy tak??
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2006, 14:10:42 »

Z gólną możesz zejść spokojnie do 10`n, a dodając CaCO3 bedziesz podnosił węglanówkę do wartości jaką chcesz, mysle że 6`n bedzie ok.

385 l - dyskowce
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2006, 14:29:49 »

A teraz co do CaCO3. Rozumiem, że mam zrobić roztwór używając wodzy destylowanej.  W jakich proporcjach mam rozmieszać?? No i ile podawać do akwa, żeby nie przesadzić. Mam ok. 110 litrów netto.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2006, 15:31:23 »

Dając 2,1g  (2ml) CaCO3 na 110 l wody podniesiesz kH o 1`n.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: