Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody w 60l  (Przeczytany 5977 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Marzec 09, 2006, 14:51:33 »

Co ile dni i ile wody trzeba podmieniac w 60l?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2006, 15:36:16 »

Jak w kazdym akwa. 15-20% tygodniowo + plus bieżące uzuepłnianie ubytków

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2006, 16:07:31 »

Tak na oko, to będzie zwykłe standardowe wiadro wody.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2006, 16:55:36 »

szczerze mówiąc watro pamietać że w mniejszych akwariach powinno sie podmiany robic nieco częściej lub nieco wieksze wg mnie dla takiego akwa 25% na tydzień to minimum śmiało można do 35% choć uważam że lepiej to rozłożć na wiekszą ilośc podmian z mniejszą ilością wody np. 2x w tyg po 20%

112,25
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2006, 21:57:20 »

Jeśli baniak nie jest przerybiny to wystarczy standardowe wiadro co tydzień okolo 16l sprawdzone nie ma problemów z jakością wody. Smiley

Jachu
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 11:15:04 »

Mam 641 L baniak  gesta roslinosc swiatlo 2x15 wat flora+sun filter jbl 250
podmieniam wode co tydzien okolo 7 do 5 l wiecej nie mam sensu w moim przypadku  rybki maja sie ok rosliny bojnie rosna  
obsada neonki pretniki  glonojady
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2006, 13:10:06 »

Cytat: TURYSTA
Mam 641 L baniak  gesta roslinosc swiatlo 2x15 wat flora+sun filter

Masz taki baniak i tak słabe oświetlenie :shock:
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2006, 15:24:24 »

:shock: baniaczek niezly Cheesy  a co do podmian to slyszalem taka opinie ze jezeli akwa nie jest przerybione, ma sporo roslinnosci i ma powyzej 200 litrow to podmiany sa zbedne gdyz wszystkie trujace zwiazki usuwane sa same z siebie,biologiczne, bez ingerencji z zewnatrz :!: co wy na to :?:

8317910

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2006, 15:55:12 »

A my na to jak na lato. Nie usuniesz wszystkich zanieczyszczeń. Podmiany to konieczność. Im mniejsze akwarium tym częściej. Kup sobie testy na NO2 i NO3 i sam się przekonaj.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2006, 18:47:37 »

Świetna nowina, od dziś przestaje podmieniać wode, paletki bedą szczęśliwe, one lubią starą i śmierdzącą wodę (zresztą inne ryby też).
Z drugiej strony ciekawe co na tą wieść powiedzą "holendrzy" u nich trudno o przerybienie, a roślin full.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2006, 19:30:47 »

turysta ma 64 litry - przeklikał się :wink:
fakt że rośliny wyciągają z wody metale ciężkie i azotany itp. ale np. paletki wolą kwaśną wodę a bakterie nitrosomonas preferują wodę o pH 6 do 9. więc podmiany są konieczne bo oczyszczanie jest minimalne.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2006, 20:30:17 »

Bez względu na to jakie przemiany zachodzą w zbiornku podmiana wody jest konieczna, woda starzeje się i żadne rośliny czy procesy jej nie odświeżą. Jedyną różnicą mogą być jedynie częstotliwości i ilości podmienianej wody, ale zawsze będą.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2006, 21:14:29 »

Ciekawe jeszcze od jakiego specjalisty bakuMGK usłyszał takie bzdury... Wink
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #13 : Marzec 12, 2006, 21:18:00 »

KJa do podmian podchodzę w dwojaki sposób . w akwa ogólnym 112l gdzie mem grupke ryb podmiany traktuje Jako oczyszczenie wody ze związków azotowych o fosforanów. Nie mam tam CO2 i średnie oświetlenie podnieniam co tydzień.
W drugima akwa 140l podmieniam rzedziej co dwa tygodnie . Jest ta bardzo mało ryb. Akwa gęsto obsadzone roslinami, dobrze oświetlone + CO2 . W tym akwa  podmiany sa konieczne z innego względu niz azotany czy fosfor. Poprostu chodzi o wyrówanie ubytków i nadmiarów mikro i makroelementów pochodzących z nawozów. Prawda jest atka że z dobrych nawozów rosliny nie zawsze wyciągają wszystkie związki. Co ciekawe z fizjologii roślin nadmiar jednego związku w wodzie czy też w podłożu (rośliny lądowe)  opowoduje przesycenie nim rosliny ai co ciekaw zahamowanie wzrostu i pobierania innych związków. Trodno jest rozpoznać czego jest za dużo w wodzie. Nie mniej p0o co sprawdzc kiedy podmianami wody można uniknąć takich problemów.
Stąd nie mam wątpliwości  podmiany sa konieczne niemalże w każdym akwarium. (piszę niemalże gdyż w potężnych akwariach z wielkimi filtrami biologicznymi równowaga jest wystarczająca o ile nikt nie ingeruje za dużo z nawozami)

Pozdrawiam

112,25
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 27, 2006, 18:51:21 »

Jak kafarski zauwazyl faktycznie mam 64l jak bym mial 641 to byl bym bardzo szcesliwym czlowiekiem
za wprowadzenie w maly nie celowy blad sorki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: