Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: EPIDEMIa  (Przeczytany 1739 razy)
Tim
Zainteresowany
**

« : Marzec 24, 2006, 11:12:55 »

Dzisiaj z ranca nakarmiłem ryby. wszystkie były w komplecie. Teraz zacodze a ty mi glońec leży na dnie i Epalzeorhynchus kalopterus pływa do gury brzychem. gdy wyłowiłem glońca miał brzuch cały napompowany jakby sie nawdychał zadużo powietrza. Zaś  Epalzeorhynchus kalopterus miał przy płetwie odbytowej duże zaczerwienienie.
Nie wiecie co mogło im dolegac??

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2006, 13:25:06 »

Sprawdz parametry wody, wtedy będzie można coś powiedzieć

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2006, 14:52:13 »

Ph, NO3 itd. nie bede sprawdzał bo nie mam czym a kasa to dopiero we kwietniu będzie:D tylko jedną ciekawą żecz zauważyłem: że grzałce coś odbiło i na termometrze mi pokazało28-29c ale wątpie żeby to od tego było drugi  Epalzeorhynchus kalapoterus ma jakieś małe zaczerwienienia przy sklrzelach. kupiłem wczoraj 2 takie to może od zmiany temperatur zdechła jedna. Ale nadal nei czaje glońca. jakiś napompowany ostatnio był i siedział ciągle na filtrze.

P.S. seobos jak sie nazywa ta roślina z drubnymi klistkami na środku akwa twojego bo dostałem coś takiegon ostatnio a nawet nei wiem co to jest.

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2006, 12:40:18 »

Ostatnio pojawiły sie u mnie takie włoski białe o długośći 1mm i cienkości jak nitka. Raczej nei są to glony. Z daleka ich nei widać ale jak sie biżej przykjżeć to cała szyba w tym jest. Jedna z ryb przechodzi ospe.

Koolejny problem to skalary. Ostatnio ich oczy zrobiły szie lekko czerwone od strony skrzeli. Co może im dolegać i jak to wyleczyć??

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2006, 13:04:08 »

Te małe włoski to prawdopodobnie wicienie. Wzrost temp może być spowodowany większą temp w mieszkaniu. Chodzi ci o tę roslinkę z tyłu :?: za czerwoną :?: To jest chyba Bacopa monnieri. :? Tutaj jest całkiem niezła baza roślinek - sprawdź może znajdziesz swoje Wink

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2006, 14:57:04 »

Ok Dzięki za wyjaśnienie. Musialem podwyższyć temp bo ospa panuje. Ale jak sie potem tego pozbyć?? Samo zniknie wraz ze zmaleniem temp??

A co z tymi skalarami?

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: