Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: korzeń a pH?  (Przeczytany 6208 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Maj 10, 2006, 11:47:15 »

witam.
sprawa jest nastepujaca
zakupialm jakies 2 tyg temu korzen, spreparowalam go i wszytsko bylo ok, ph mialam okolo 7 ( + nawożenie CO2) ale wczoraj zmierzylam i jest pH=8. Korzen niestety jakos dziwnie sie zachowuje, bo pojawila sie na nim spora ilosc bialo-przezroczystych 0,5cm niteczek, jakby delikatnie czyms obrósł. To coś wyraźnie zaintersowało wszelkie ślimaki, ponieważ oblazły cały korzeń.Zastanawiam się, czy to co się dzieje z korzeniem mogło wplynac na pH wody? jeśli to jakis grzyb? dziekuje z góry za odpowiedz.

dodam  jeszcze, że mam spore problemy z glonami, osadzającymi się głównie na szybie w postaci zielonych malutkich wlosków i na obrzerzach liści w postaci ciemnych o,5 cm włosków, choć nie wiem czy to może mieć związek z pH ;] żandej chemii nie stosuje, jedynie CO2 w walce z glonami ;] a teraz również z PH ;/
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2006, 12:04:54 wysłane przez kassiunka » Zapisane

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2006, 12:33:03 »

A zmierzyłaś pH przed i po włożeniu korzenia ? No i z czego jest ten korzeń ?
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2006, 13:18:53 »

po samym włożeniu korzenia nie zmieniło się pH. Było na poziomie 7-7,2. Jednak od 2 dni widze że ten korzeń zaczął czymś obrastać, a pH podskoczyło, więc nie wiem czy to ma związek..? Szczerze powiem, że nie wiem z jakiego jest on drewna.. jest bardzo ciemne ;] ciemniejszy od pozostałych korzeni jakie mam - ale może dlatego, że 'świerzszy " ..... zakupiony w sprawdzonym zoologiku..

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2006, 14:53:53 »

Wydaje mi się, że korzeń jak już to raczej obnizy pH (gnicie, zakwaszenie wody itp). Wzrost może być spodowany czymś innym (np kamienia). Jeśli jest bardzo ciemne to może być korzeń mahoniowy.

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2006, 21:27:00 »

hm dzieki bardzo , mam nadzieję że to faktycznie nie jest wina korzenia bo szkoda było  by go wyrzucać - jest naprawde ładny i duży, no i był kosztownny ;/ pomyśle nad inną przyczyną zmiany pH. Hm zastanawiało mnie również czy to nie efekt podmiany wody - ale zaraz po podmianie sprawdziłam pH swojej kranówki i było obojętne.. A kamienia żadnego nowego nie dodawałam... ;/ a więc wszelakie ewentualne gnicie obniża pH? Co jeszcze mogło spowodować jego nagły wzrost?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2006, 21:59:30 »

Sprawdź pH kranówki po godzinie lub dwóch, i porównaj ze świeżo zrobionym wynikiem. Wzrost pH może być spowodowany podniesiem TWW lub spadkiem zawartości CO2.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: