Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Czy mam dobre oświetlenie do mojego 550 litrowego zbiornika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mam dobre oświetlenie do mojego 550 litrowego zbiornika  (Przeczytany 2107 razy)
persik
Nowy
*

« : Kwiecień 12, 2006, 13:25:27 »

Cool Posiadam akwarium 550 l z czego w zbiorniku jest 420 l wody. Zbiornik jest wysoki - 70 cm. Przykryty szybami. Obsadzony jest dużą ilością różnych roślin. Jako oświetlenie mam 4 świetlówki Silvana (T5) o mocy 54 W każda, zainstalowane w odbłyśnikach. Świtlówki dają światło koloru białego. Świetlówki są podzielone na dwie pary - można włączać każdą parę oddzielnie - wszystko sterowane elektronicznym zegarem. Dodatkowo jest nawożenie CO2 - tylko w czasie gdy pali się światło, na noc CO2 wyłączane. Filtracja wody - filtr zewnętrzny Eheim 2080 z przepływem regulacji wody. Ryby to głównie paletki - 6 sztuk + 2 bocje wspaniałe + 2 zbrojniki + 15 szt neon inensa+ 2 kiryski sumatrzańskie. Akwarium jest nowo założone, więc na razie sporadycznie nawożę nawozami. Część roślin kupiłem na Allegro, część w sklepie akwarystycznym. Rośliny mają się na razie dobrze choć zauważyłem na kiku liściach brązowe naloty. Czy jest to spowodowane zbyt słabą mocą oświetlenia ? Czy też oświetlenie jest ok a przyczyny trzeba szukać gdzie indziej (woda) ?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2006, 14:53:59 »

Brązowy nalot to najprawdopodobniej okrzemki, powstają w świerzych (niedojrzałych) zbiornikach lub przy zbyt małej ilości światła. W twoim przypadku przyczyną jest raczej niedojrzały akwarium, co do swiatła to 0.5W/l to jest tak średnio, zwłaszcza że zbiornik jest wysoki. Jeśli chciałbys jakiś ładny trawniczek na dno lub bardziej wymagające rośliny to musiałbyć dołożyć ze 2 rury. Narazie nic nie rób, poczekaj aż zbiornik dojrzeje.

385 l - dyskowce
persik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 07:56:33 »

Cool Dzięki za informację. Ale mam jeszcze pytania: jak długo dojrzewa taki zbirnik oraz czy w trakcie dojrzewania trzeba podmieniać wodę (np co tydzień 20 %) ? Dopiero teraz sobie przypominam, że na Allegro zakupiłem zestaw nawozów mikroelementy i makroelementy i dodałem odpowiednią ilość tych nawozów (zgodnie z instrukcją, ile i jakiego nawozu na ile ilitrów wody). Z tego co czytałem na forum, to chyba żle zrobiłem, że do świeżego zbiornika dodałem nawozów. Może tak jak ktoś pisał, nawozu jest za dużo i mają z tego tytułu pożywkę glony ? Zastanawiałem się nad podmianą 50% wody. Zapomniałem także dodać, że przy włączonym oświetleniu (wszystkie świetlówki - 4x54W = 216 W) przednia szyba trochę się zielni - to normalne ? Muszę ją często skrobać. Co do dołożenia świetlówek, w obudowie raczej się już nie da, ale myślałem nad zainstalowaniem dodatkowo oświetlenia żarowego energooszczędnego (np. 4 x 11 lub 15 W - 11W takiej żarówki = 55 W żarówki normalnej, a 15 W = 75 W). Chodzi o to, że oświetlenie świetlówkowe stanowiłoby oświetlenie podstawowe (czas świecenia od 7 rano do 20 , czyli 13 godzin) W tych wspomnianych godzinach świeciło by się także oświetlenie dodatkowe złożone z 4 żarówek energooszczędnych. Oświetlenie dodatkowe (także jako ranne od godziny 6 rano do 7 rano oraz wieczorne od godziny 20 do godziny 22). Oczywiście wszystko sterowane z zegara elektronicznego - mam taki czterokanałowy (może sterować niezależnie czterema urządzeniami naraz, bardzo wygodne). Wcześniej miałem zbiornik niższy (50 cm) o pojemności 250 litrów - oświetlenie stanowiły 3 świetlówki flora oraz 2 żarówki energooszczędne. Praktycznie niczym nie nawoziłem (w tym także CO2). Rośliny rosły jak na drożdżach, nie wiedziałem co z nimi robić. Kiedy zmieniłem akwarium na większe (z braku miejsca "poszedłem" w górę zbiornika), mam same kłopoty z oświetleniem i prawidłowym wzrostem roślin. Doadm także , że w akwarium mam atrapę z tworzywa sztucznego imitującą podwone kamienie, ale chyba ta atrapa nie wprowadza jakiś niepożądanych substancji "chemicznych" mogących zakłócić stan środowiska akwarium ?Na koniec, te zdjęcie to Twój zbiornik - piękny, jak ty to zrobiłeś ? Pozdrawiam Krzysztof. Przepraszam, że wczoraj się nie odezwałem, ale dostęp do komputera mam tylko w pracy.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 09:42:04 »

w zbiorniku w trakcie dojrzewania poziom azotanów wzrasta tak wysoko że mało które ryby to wytrzymują- i zdychają. dolanie makroelementów wzmaga to jeszcze, czyli jest zbędne. piszesz że masz cztery świetlówki sylwanii zwykłe ,białe -prawdopodobnie daylight. oszczędnościowe są też prawdopodobnie takie same. te widmo jest jasne dla nas ale nic nie daje prawie dla roślin, w przeciwieństwie do glonów- korzystają na tym na całego :wink: .miałeś przedtem świetlówki typu floura -może zastosuj je teraz? masz wybór spory- planta,inne ''zwyczajne'' widma ciepłe-pro-roślinne.
oszczędnościówki trzeba dobrze odizolować od wody bo może skraplać się na elektronice a to nie wróży długiego życia takiej lampie.
długość oświetlenia powinna wynosić maksymalnie ok.12-13 godzin tak jak w tropikach. ty planujesz trochę :roll: długi dzień -16 godzin. ucierpiały by ryby i rośliny. lepszym jest zastosowanie światła nocnego na np.: diodach led lub philipsa black-light. w tropikach słońce nie świeci zawsze 12 godzin/dobę- dobrze jest robić im w południe 2 godzinną ''sjestę''(tak radzi np. firma Dennerle)- ryby przyzwyczają się do ''deszczowego południa'',rośliny dostaną dodatkowego ''kopa'' a glony nie będą miały tak długiego dnia potrzebnego im do wzrostu (jako rośliny niższe potrzebują ponad 10 godz naświetlenia)
rośliny rosną dobrze w akwariach gdzie nie ma CO2 przy słabym świetle bo pobierają go z wody rozkładając HCO3. różne w różnym stopniu robią tak w przyrodzie i w akwarium często przy zmianach z podawaniem CO2 i zmianach twardości musi minąć pewien czas aby sie zaaklimatyzowały. niektóre w ogóle się nie aklimatyzują bo mają takie wymagania co do twardości węglanowej i rosnąc zmniejszają ją ciągle.
w przyrodzie CO2 występuje w wodzach w małym stężeniu 2-4mg/l -większe jest tam gdzie gniją jakieś szczątki organiczne. zmniejszając twardość węglanową możemy dostarczyć więcej CO2 roślinom bo ze spadkiem tww spada ilość HCO3- ale to też wymaga wobec roślin stopniowego przyswojenia się do nowych warunków.
tak samo jest ze światłem- przy zmianie widma zmienia się też ilość i jakość fotonów docierających do roślin. one też muszą sie przystosować do nowego źródła światła. te przystosowania mogą potrwać kilka tygodni do kilku miesięcy.
plastik na pewno nie wpłynie na nic w akwarium.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2006, 17:59:07 »

Proces dojrzewania przebiega różnie i zależy od kilku czynników, przeważnie trwa 4 tygodnie, (czasami dłużej, nawet 6), w tym czasie nie nalezy nic robić, żadnych nawozów, podmian itp. W 3 2 tygodniu możesz wpóścić jakieś "startery", w 4-tym zrobić pierwsza podmainę ok 25%.
Zbiornik trochę źle wystartowałeś, ale nie jest tak źle, wstrzymaj się z podmianami, pierwszą zrób w 4 tygodniu i narazie nie dodawaj żadnych nawozów. Glony usuwaj ręcznie (z przednią szybą to normalne), montowanie kompaktów zintegrowanych to kiepski pomysł - przy tej wysokości akwa bedzie mała skuteczność i nie przynieszie oczekiwanych efektów, poszukaj miejsca w pokrywie, napweno się znajdzie  :wink:  ( w mojej jest 5 rur T8 a jeszcze 2 weszłyby bez problemu).

Co do zdjęcia to oczywiście mój zbiornik  Smiley , kompozycje ciągle się zmieniają ( eksperymentuje z różnymi roślinami, nie wszystkie chcą rosnąć tak jak ja bym chciał  :wink:  ) ale to nie wina światła a raczej temperatury wody. Co do mocy oświetlenia to mam sporo, bo 5 rur po 58W, akwa 385 l brutto (320 l netto), system nawożenia średnio skomplikowany, ale zaczyna przynosić efekty ( jak zacząłem stosować tylko wodę ro do podmian to zaczęło się trochę problemów z niedoborami, zajęło mi trochę czasu aż zidentyfikowałem o co chodzi ).

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: