Proces dojrzewania przebiega różnie i zależy od kilku czynników, przeważnie trwa 4 tygodnie, (czasami dłużej, nawet 6), w tym czasie nie nalezy nic robić, żadnych nawozów, podmian itp. W 3 2 tygodniu możesz wpóścić jakieś "startery", w 4-tym zrobić pierwsza podmainę ok 25%.
Zbiornik trochę źle wystartowałeś, ale nie jest tak źle, wstrzymaj się z podmianami, pierwszą zrób w 4 tygodniu i narazie nie dodawaj żadnych nawozów. Glony usuwaj ręcznie (z przednią szybą to normalne), montowanie kompaktów zintegrowanych to kiepski pomysł - przy tej wysokości akwa bedzie mała skuteczność i nie przynieszie oczekiwanych efektów, poszukaj miejsca w pokrywie, napweno się znajdzie :wink: ( w mojej jest 5 rur T8 a jeszcze 2 weszłyby bez problemu).
Co do zdjęcia to oczywiście mój zbiornik

, kompozycje ciągle się zmieniają ( eksperymentuje z różnymi roślinami, nie wszystkie chcą rosnąć tak jak ja bym chciał :wink: ) ale to nie wina światła a raczej temperatury wody. Co do mocy oświetlenia to mam sporo, bo 5 rur po 58W, akwa 385 l brutto (320 l netto), system nawożenia średnio skomplikowany, ale zaczyna przynosić efekty ( jak zacząłem stosować tylko wodę ro do podmian to zaczęło się trochę problemów z niedoborami, zajęło mi trochę czasu aż zidentyfikowałem o co chodzi ).