Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Zakladam akwarium narozne 350 L. Pomocy!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakladam akwarium narozne 350 L. Pomocy!!!!  (Przeczytany 4103 razy)
ciernik
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2006, 14:48:37 »

Witam!
Planuje zakup akwarium naroznego, panoramicznego, w zestawie z pokrywa,swietlowkami i stolikiem - takie jak na tym linku:
http://allegro.pl/item94567925_uwaga_nowe_akwarium_narozne_350l_z_pokrywa_.html

Mniej wiecej lapie o co w tym wszystkim chodzi, bo mialem kiedys akwaria 35 i 65 L ale to byla ladnych pare lat temu i jak widze, technika poszla duzo do przodu. Na tym forum jest sporo ciekawych informacji, jednak sa strasznie porozrzucane.prosze o porade i odpowiedzi na nurtujace mnie pytania w n/w kolejnosci, a jesli odpowiedzi te znajduja sie w innych watkach, to plosze wklejenie linkow na ten temat.

Co sadzicie w wogole o akwariach panoramicznych,naroznych? Zdecydowalem sie na takie, gdyz takie najlepiej pasuje do mojego pokoju. Chcialbym, aby bylo ono ozdobne, ladnie wygladalo, z wieloma roslinami, korzeniami itd. Chcialbym chodowac w nim glownie skalary + dla urozmaicenia troche mieczykow lub molinezji oraz lawice bystrzykow axelroda lub danio pregowane + wiadomo sumy - kiryski, rekinne, mulojady,kosiarki i glonojady itd. Chcialbym wiedziec jakie i ile kg podloza musze kupic do takiego akwarium, jakie proponujecie rosliny dla akwarium z takimi rybkami, i przede wszystkim jaki proponujecie osprzet, tzn: jaki filtr zewnetrzny(mam na oku Fluval 405),jaki system napowietrzania (czy wystarczy jakas dobra pompka z 2 wyjsciami na kurtyne albo kamyczki), czy konieczny jest system CO2? Jaka i ilowatowa grzalke z termostatem proponujecie? jaki Timer do sterowania oswietleniem proponujecie?

NA POCZATEK PROSZE O POMOC W DOBORZE SPRZETU,zebym wiedzial, z jakimi kosztami musze sie liczyc. (Chcialbym, zeby sprzet byl na tyle dobry,zeby nie trzebabylo za duzo grzebac przy nim, przy akwarium, ale cena tez jest istotna,zeby niepotrzebnie nie przeplacac, np. za firme)

W drugiej kolejnosci prosze o pomoc w ZAKLADANIU AKWARIUM, zebym wiedzial, ile i jakie podloze, co z nawozami dla roslin, jak dlugo musi stac z sama woda, jakie szczepy bakterii dodac, kiedy i jak sadzic rosliny, kiedy i w jaki sposob wpuszczac ryby itd.

Pozniej prosze o ocene i pomoc w doborze ryb

Zakup akwarium planuje na koniec czerwca - poczatek lipca. Mysle,ze czasu jest dostatecznie duzo, zeby se do tego przedsiewzieca dobrze przygotowac teoretycznie i praktycznie, z wasz pomoca oczywiscie, na ktora szczerze licze.!!!

Czy zanim zaloze glowne akwarium, zalozyc najpierw w 35 lub 65 L zbiorniku akwarium typowo roslinne i postawic je w naslonecznionym miejscu, kupic do niego po 1-2 szt. kazdej z roslin i prze 2 miesiace pilegnowac, aby szybko i ladnie rosly, sie rozmnarzaly i zebym mial pozniej czym zapelnic glowne akwarium?Huh

BARDZO PROSZE O POMOC !!!
dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 18:33:29 »

Także zaczynałem od mniejszego akwarium(w moim przypadku 25l.).
Włożyłem do niego kilka rybek(mało wymagających) i przyzwyczajałem się do wymagań ich i obowiązków w akwarium.To trudniejsze hobby niz się zdaje i przed kupnem czego kolwiek lepiej co nieco o tym poczytać :wink:

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
Marzena
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 19:23:27 »

Ja też mam 400 litrowe akwarium narożne , panoramiczne , kupiłam je w sierpniu w zeszłym roku. Wcześniej miałam małe akwaria ale było to jakieś pare ładnych lat temu. Nie bałam się od razu kupić dużego akwarium ale wiedziałam co mnie czeka, spore wydatki. Jak opiekować się rybkami też mniej więcej wiedziałam. Mam filtr zewnętrzny tetratec EX1200 sprawdza się świetnie, grzałka fluwal z termostatem, napowietrzanie , pompka z dwoma wyjściami na kamień i wężyk napowietrzający, wystarcza. CO2 nie mam , podłoże to żwirek z podwórka zmieszany ze specjalnym żwirkiem ze sklepu ale nie pamiętam nazwy( w sklepie doradzą jaki wziąść) . Jak przygotujesz akwarium to wlej kranówke , możesz ją uzdatnić "sera acutan" i sera "nitrivec". dodaj koniecznie tabletki na glon żeby nie porastał za mocno i po jakichś 10 dniach wpuść rybki. Dobór rybek zostawiam tobie, a roślinki dobierz wtedy tak aby ci rybcie ich nie zjadły. U mnie w ciągu paru tygodni zjadły wszystko mimo że dostawały spirulinę. Kupiłam więc anubiasy bo są twarde i twardą trawkę , kryptokoryna też się uchowała. Może nie piszę zbyt fachowo ale tak właśnie radzę sobie ze swoim akwa. I uważaj na mrożony pokarm, przed podaniem dobrze go wypłucz. Ja przez to straciłam trochę rybek. Zyczę powodzenia, nie jest to takie straszne przygotować akwarium ,  a przyjemność ogromna.

mk
ciernik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 21:02:26 »

Witam ponwnie.! Dzieki za pierwsze wartosciowe wskazowki.

Slabe oswietlenie - czy nie mozna w tej pokrywie po prostu wymienic swietluwki na takie same(chodzi o dlugosc) tylko mocniejsze? Czy jest to niemozliwe.

Myslalem tez o podobnym akwarium tylko nizszym:
http://allegro.pl/item97575483_uwaga_nowe_akwarium_narozne_210l_z_pokrywa_tlem.html jest 10 cm nizsze, i tylko po 2 cm wezsze w ramionach, ale ma tylko 210 L,a to az 130 L mniej niz poprzednie. W tej pokrywie sa swietlowki 2x25. Czy to wystarczy?czy jest fizyczna mozliwosc wymiany jej na takie same9chodzi o wymiar) i mocniejsze?

Co radzicie? wziasc to mniejsze? Zawze chialem miec duze akwarium ale nigdy nie mialem wystaczajaco duzo miejsca, a to mniejsze zamuje go tyle samo co to wieksze....

Podloze radzicie wziasc ciemniejsze? Czy nie bedzie za ciemno w srodku? Biale kamyku nie rozjasnilyby optycznie niedoswietlonego akwarium?

Co do roslin - to kiedys z niewiedzy postawilem jedno z tych malych akwariow pod samym oknem. Bylo lato, slonce non stop siwecilo, a moczarki rosly w oczach, nie nadazalem ich przycinac...To nie dziala?

Jakie glonojady radzicie i ile ich?

Fluval 405 - podaj,ze wystacza na akwarium 400 L.
Pomka(brzeczyk) ile musi miec watt, zeby pociagnela 2 kamyki, albo kurtyne + kamyk? Male, czy duze?grubsze czy drobniejsze kamyki do pomki brac?

Prosze o pomoc!
Dzieki! pozdrawiam!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: