swoje2
Stały użytkownik
|
|
« : Kwiecień 14, 2006, 15:31:37 » |
|
Witam Czy symfonia może zmienić poziom pH ( a dokładniej zwiększyć i to o 1!!!) Czy można podawać samo K2SO4 (jak rozmieszać i jakie dawki stosować)?
|
|
|
|
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2006, 16:00:56 » |
|
Witam. 73g (41,5ml) K2SO4 rozpusc w 500ml destylatu a otrzymasz roztwor ktorego 1ml da ci w akwarium 0,5mg/l (zakładając ze pojemnosc netto Twojego akwarium to 130l). Ja podaje przy podmianach co tydzien 10mg/l razem z PGC (gdzie tez jest potas), i mysle ze uzyskuje stezenie tego pierwiastka w granicach 15-20mg/, Wiecej na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.holenderskie.pl/forum/viewforum.php?f=1 , wystarczy tylko poszukac.
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2006, 16:59:04 » |
|
Czy symfonia może zmienić poziom pH ( a dokładniej zwiększyć i to o 1!!!) Czy można podawać samo K2SO4 (jak rozmieszać i jakie dawki stosować) ? Pierwsze słysze, u mnie takie zjawisko nie miało miejsca, po za tym podniesienie o 1 pH to dużo (taki skok w krótkim czasie może bardzo źle wpłynąć na ryby). Podawanie samego potasu ma sens tylko wtedy gdy jesteś pewien że mogą lub występują jego niegobory. Pamietaj że nadmiar jest równie niewskazany co niedobór. Jeśli stosujesz symfonie+K2SO4 (tzw. podrabiany TMG) to dodatkowo dodawaj tyle K2SO4 aby jego poziom w podmienianej wodzie nie przekraczał 10ppm. W tym celu najlepiej skorzystać z kalkulatora stężeń pierwiastków. Godfather rozpuszczałęś taką ilość K2SO4 w 0.5 l wody ? O ile dobrze pamiętam to u mnie były problemy z całkowitym rozpuszczeniem, dlatego zacząłem podawać jednorazowo.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2006, 19:47:17 » |
|
Faktycznie moga byc problemy z rozpuszczalnością - ja rozpuszczałem 50g w 500ml wody co dawalo 0,5ppm i rozpuszczalem to ok 20min "Wg tablic chemicznych rozpuszczalność K2SO4 wynosi w 20 C 11g/100g wody a w 100 C 24g/100g wody"., czyli mala poprawa:
15g (8,5ml) w 100ml wtedy 1ml to 0,5ppm na zbiornik 130l,
Sebastian gdzies wycztalem ze uzywales kiedys oryginalnego TMG i przesiadles sie na serie PG, czy faktycznie TMG jest taki dobry?? wszyscy amrerykance na nim jada , jak wypada na tle PG
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2006, 19:56:52 wysłane przez Godfather »
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2006, 12:34:26 » |
|
Na samym początku uzywałem TMG, nic złego nie mogę powiedzieć bo rośliny rosły tak jak trzeba, jednak nie mogę teraz zrobić porównania, ponieważ wtedy to był całkiem inny zbiornik, inne rosliny, ryby, podłoże, oswietlenie itd. Nie wiem tylko czy jest sens aż tak przepłacać, skoro za dużo niższe pieniądze można mieć równie dobry nawóz, teraz raczej nie zdecydował bym się na orginalne TMG. Nawozów Aqua Art`u używam od początku ich wejścia na rynek (przez jakiśi czas był tylko PGC), przez długi czas używałem PGC, najpierw tylko do wody kranowej, później do mieszanej po przejściu przez kationit, następnie do mieszanej kran+ro, a od sierpnia 2005 tylko ro (+ multi i mikro). Ogólnie jestem zadowolony z tych nawozów i w najbliższym czasie nie zamierzam nic zmieniać. Cena jest równie atrakcyja w porównaniu do nawozów innych firm (ja kupuje po 19zł na giełdzie, taka ilość żeby wystarczyło na ok pół roku). Oczywiście nie ma nawozu idealnego i zawsze jakiś niedobór może się trafić, u mnie np wystąpił ostatnio niedobór wapnia (lub jego nieprawidłowy stosunek do Mg), po dodaniu CaCO3 nastąpiła poprawa, dlatego czasami warto mieć pod ręką podstawowe makro.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2006, 13:51:56 » |
|
Skoro juz o CaCO3 mowa , to przygotowujac destylat ile musze dodac ppm weglanu wpania aby GH i KH wzrosło o 1 np na 10l, procz podwyższenia tych wartowsci pozostaje mi jeszcze zwiekszenie ph z 5,5 na 6,5 i (czy ktos ma jakis pomysl jak to zrobc-slyszalem cos o kwasie solnym ale nie wiem na ile jest to bezpieczne w akwarium roslinnym ) no i musze oczywiscie nasycić wodę makro i mikro w odpowiednich proporcjach
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2006, 14:53:54 » |
|
kwas solny zakwasza wodę -pH w dół, ale jest to trudniejsze niż się wydaje choć popularniejsze niż co2 bo bardzo tanie. jeśli stosujesz CO2 to nie ma powodu dawać jeszcze HCl, tym bardziej że jest czasem w nawozach. mój CaCO3 - kH+ działa tak - 5ml podwyższa o 4 st 30 litrów wody. nie podnosi twardości ogólnej. zawsze możesz mieszać destylat z odstaną kranówką w odpowiednich proporcjach tak aby pasowała twoim rybom.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2006, 14:55:43 wysłane przez kafarski »
|
|
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2006, 16:32:42 » |
|
Racja przeciez kwas solny obniza (zakwasza) wode a nie podwyzsza, natomiast mi chodzi o zwiekszenie wartosci pH z 5,5 do 6,5 . . . ogolnie chcialbym destylat przystosowac do potrzeb akwarystycznych aby otrzymac wode o ph 6,5-6,9 twardosc ogolna 6-8 i weglowa 4-5 (tutaj moge zastosowac CaCO3) a nie chce mieszac z kranowa, moze magnez na GH cos pomoze ??
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2006, 16:45:18 » |
|
Tak jak napisał Kafarski węglan wapnia nie podnosi TWO tylko TWW, dokładne podawanie takiej ilości o którą pytasz będzie trochę kłopotliwe, bo żeby podnieść węglanówke o 1`n w 10 l należy dodać 0,17 ml (no powiedzmy 0.20ml), lepiej już podawać 2 ml na 50 l. Ja CaCO3 kupowałem w firmie handlującej odczynnikami i węglanówke podnosi zgodnie z kalkulatorem za pomocą którego podałem w/w wartości, naeży jednak pamiętać że CaCO3 jest trudno rozpuszczalne w wodzie i pomiar kH nalezy wykonać po kilku godzinach. Jak podniesiesz kH to pH również wzrośnie, trudno jednak powiedzieć o ile, zwłaszcza że podajesz CO2.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2006, 18:59:33 » |
|
15g (8,5ml) w 100ml wtedy 1ml to 0,5ppm na zbiornik 130l,
A jakie powinno być stężenie w awka??
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 19, 2006, 19:19:17 » |
|
Optymalna zawartość potasu to 15-20 ppm, nie nalezy przekraczać 30ppm (ogólnie uważa się że potas trudno przedawkować, ale przy wiekszej jego zawartości mogą wystąpić niedobory Mg i/lub Ca).
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 19, 2006, 19:27:35 » |
|
A w jaki sposób mam kontrolować czy jest prawidłowa zwartość K2S?? Ile mam podawać dziennie? Dodam, że mam jest mam w akwa kilka diurawych i lekko brązowych liści.
|
|
|
|
|
|
|
Godfather
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 19, 2006, 20:21:17 » |
|
Testów na potas raczej nie znajdziesz w sklepach akwarsytycznych, musiałbyś się udać do jakiegoś laboratorium a to do tanich rozwiązań nie należy, ja K2SO4 dodaje przy podmianie wody czyli raz na tydzien tak aby zwiekszyc zawartosc potasu o 10ppm w calym akwa+ potas z PGC czyli mysle ze jest okolo 20ppm , niktorzy dozuja codziennie np po 2ppm, musisz sam stwirdzic co jest dla Twojego akwarium lepsze , pamitaj ze procz potasu do wody trafia rowniez siarka, BTW zna ktos opytmalne stezenie siarki w akwarium, mi sie wydaje ze w granicach 50ppm ale glowy nie dam? Pytam gdyż mam w kranie prawie 100mg/l i chyba niezbyt dobrze to wplywa na rosliny
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2006, 20:33:39 wysłane przez Godfather »
|
|
|
|
|
|