Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie z ręki  (Przeczytany 3315 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Październik 25, 2006, 16:24:36 »

Mam pytanko jak nauczyć rybcie by jadły z ręki ?? w jednym akwa mam 2 welony, a 2 wielogatunkowe,a w mixie można wogóle nauczyć by jadły z ręki ??

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2006, 20:48:09 »

w sumie rybki mozna nauczyc jesc z reki to zadne odkrycie ameryki potzrebna ci bedzie cierpliowsc oj i to jaka ja zastosowalem taka metode przez dlugi czas opuszkami palcow przed samym karmieniem delikatnie stukalem w szybe po pewnym czasie rybki zbieraly sie kolo szyby pozniej podawalem pokarm miesny z palca i po pewnym czasie przyzwyczaily sie i do tego teraz to juz same wchodza do reki a glonojad wchodzi do reki jak robie przycinke no ale sam sobie zadaje po jaka cholere uczyc je jesc z reki skoro one same tez potrafia jesc a glonojada wchodzenia na reke do dzis nie oducze chyba to lubi aaa i kosiaki lubia obgryza moja reke to tak tyle jakiegos opisu zdarzen ale czy to ma sens jaki kowliek to nie wiem  uwazam osobiscie ze nie
dagrzybek13
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2006, 15:53:59 »

Ja też osobiście uważam że karmienie rybek z ręki to czysta głupota przecież mogą jeśc normalnie według mnie lepiej im po prostu żucić i tyle
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2006, 16:06:03 »

A moim zdaniem, karmienie ryb z ręki może być naprawdę bardzo potrzebne! Właśnie takim sposobem karmię moje ryby, odmierzam właściwe porcje i każda ryba dostaje tyle ile musi. Moje welony dostają rano po 2 pałeczki dla ryb stawowych - i tyle ok, mówię od razu że wrzucanie pokarmu do wody dobrze wcale nie daje. Mój teleskop bardzo wolno jada, a dzikie karasie jednorazowo mogą pochłonąc 5 takich pałeczek, więć każdy dostaje po 2, nikt nie jest głodny, ani najedzony i jest dobrze. Jeszcze dodam, mam trzciniaka i długonosa w obecności zbrojników i karasi - i te węzowate muszą dostawać mięsny pokarm, czego welonom i zbrojnikom nie służy za bardzo - proste - welony dostają pałeczki, zbrojniki marchewkę, czy kalafiorka a kiryski trochę ochotki z ręki czy porcję granulatu, a te wężowate - trzciniak dostanie z ręki gupika, a długonos ochotki i wszyscy są zadowoleni Wink Wg. mnie oswojone ryby są o wiele lepsze, nie są w ogóle płochliwe i więc co za tym idzie - zero stresu, no i wielkim plusem - pokazują się akwarystom w ciągu dnia Cheesy

Moje bojowniki dostają mrożonki z pęnsety, niestety one są takie, że muszą się przypatrzyć pokarmom na dłuższy czas, wrzucanie do wody sprawia, że pokarm nie zostanie zjedzony, albo ginie wsród roślin i ryba nie znajduje. Z pęnsety zjada co do resztki i też bardzo dobrze Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2006, 16:40:32 »

Raffy,a jak nauczyłeś je jeśc z ręki ?? bo ja chcę je tego nauczyć Smiley Właśnie z tego podowu co podałeś, mój teleskop zjada mało, a czerwony kapturek opycha się do granic możliwości  Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2006, 17:47:18 »

Powoli, powoli... najpierw podawaj pokarm przez kilkanaście dni w tym samym miejscu/kącie akwarium, potem bierz jedzonko pomiędzy palcami, ale zeby pokarm sporo wystawał z palców, a nie chował się. No i zjedzą Wink Trochę pracy, i git. Welony są bardzo ufne i dosyć oswalajne.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2006, 18:20:02 »

mozesz tez zaczac trening z tabletkami samoprzylepnymi dzieki ktorum nauczysz rybki jesc w jednym miejscu a dopeiro porem stopniowo podawac z reki !! ja tak nauczylem swoje Grin calkiem przyjemne jest to jak rybki maja strita i szczypia w palca Grin

8317910

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2006, 19:21:57 »

Ja też osobiście uważam że karmienie rybek z ręki to czysta głupota przecież mogą jeśc normalnie według mnie lepiej im po prostu żucić i tyle

ech... nie ma większej frajdy jak karmienie z ręki ryby, która pozwala się głaskać i nie ucieka.

gg:1384140
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2006, 19:25:21 »

Heh, po przeczytaniu tego tematu postanowiłam sprawdzić, jak moje bojowniki zapatrują się na jedzenie z ręki, i okazało się, że jeden od razu przypłynął i zaczął skubać  Cheesy Drugi nie okazał zainteresowania, ale może dlatego, że to była granulka. Ciekawe, czy spróbowałby, gdybym trzymała robaka ( Tongue)

Pogłaskać można oba, z tym, że tego pierwszego łatwiej. To naprawdę wielka frajda  Good !

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: