Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Które świetlówki założyć?  (Przeczytany 1639 razy)
KRASY
Nowy
*

« : Maj 12, 2006, 12:08:25 »

Witam! Mam 112l , trzy świetlówki w pokrywie mogą być założone.Posiadam następujące świetlówki:
POWER GLO 15W (fioletowa)
NARVA DAYLIGHT 18 W
NARVA OCEANIC BLUE 18 W
NARVA OCEANIC COLOR 18 W
SERA TROPIC SUN 18 W
Czy ktoś  może mi poradzić w jakiej kolejności je założyć i które ,żeby był  najlepszy efekt jeśli chodzi o wzrost roślin i o wybarwienie ryb.
Przepraszam , jeśli to już gdzieś było opisywane na forum ,ale nie mogłem nic znaleźć.
Czekam na jakieś wskazówki...
Pozdrawiam...
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2006, 15:44:23 »

założyłbym od tyłu:
1 power glo- bo jest dosyć ciemna a najwięcej roślin rośnie przeważnie z tyłu,
2 narva oceanic color- też dobra dla roślin i jaśniejsza (inne narvy odradzam, są raczej do morskich-chyba że ktoś lubi glony w akwarium)
3 sera tropic sun- ładnie podkreśla żółte i czerwone kolorki rybek
KRASY
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2006, 17:55:00 »

Bardzo dziękuję za pomoc! Wiedziałem ,że można tu liczyć na fachowców:)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2006, 14:56:22 »

Przyłączę się z byc moze głupim pytaniem. W tej chwili mam dwie świetlówki Sylvanii 18W, długość wynosi 60 cm i pasują. Znalazłam świetlówki Hagen'a po 20W tyle tylko, że ich długość to 59 cm. No i jako analfabeta elektroniczno-elektryczny i tematy pokrewne  Wink sie chciałam zapytać czy ten 1 cm to duża róźnica ? czy właściwie bez znaczenia i mogę zakupić ?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2006, 15:11:56 »

o rzeczywiście są dłuższe o jeden cm. nawet nie wiedziałem. może to tylko różnica pomiarów w fabryce z pominięciem bolców? w każdym bądź razie miałem kiedyś hageny i wsadziłem ''dłuższe'' bez kłopotów. nie wiem czy warto bo rurki sylvanii czy innej firmy mogą być po prostu tańsze a nie zawsze cena oznacza lepszą jakość czy żywotność.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2006, 17:23:28 »

Kafarski ja mam Sylvanię, czyli te dłuższe  Wink Pytanie czy takie krótsze o 1 cm Hagena mogą być, bo mają o te 2W więcej i są tańsze o 10 zł  Huh Nowej pokrywy nie kupię a ta ma fabrycznie standardowo miejsce na 2 świetlówki. 36W i odbłysniki z folii aluminiowej to chyba trochę mało do 112...
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2006, 18:22:08 »

przerabiałem sam pokrywę na dodatkowe cztery świetlówki i nie wszystkie otwory na uchwyty wyszły w dobrych odległościach-czasem trochę szerzej. ale świetlówki palą sie mimo że jest z cm luzu. czasem oprawki mają w środku takie czarne wkładki które ''wypychają'' świetlówkę żeby trzymała się ciaśniej miedzy oprawkami.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2006, 18:29:08 »

No to może sie skuszę, ale w przyszłym miesiącu. Zastanawiam sie tylko czy jest sens, czy te 4W będą odczuwalne dla ryb i roslin czy raczej różnica jest na tyle niewielka, że nie ma to większego sensu.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2006, 20:20:47 »

myślę że możesz wymienić na te o większej mocy i tańsze przy okazji co ok. 6-miesięcznej wymiany świetlówek na nowe, żeby nie wchodzić w niepotrzebne koszty. producent dokładnie określa ile wynosi taki okres ,czy 4000g czy 15000.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2006, 21:03:44 »

O nawet nie wiedziałam. To cenna informacja, dzieki serdeczne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: