Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Grzybieńczyk bananowy - Nymphoides aquatica
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Grzybieńczyk bananowy - Nymphoides aquatica  (Przeczytany 4297 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Marzec 07, 2007, 08:18:56 »

Wie ktoś może coś o tej roślinie, może ktoś hoduje Huh W sklepie twierdził facet że nie wsadza się jej do podłoża tylko ona sobie pływa i jak dojrzeją te "korzenie" to ona opada tam powoli je zrzuca i znowu się unosi a z tych zrzuconych rosną nowe rośliny i tak w kólko, ale ja w necie czegoś takiego wogóle nie znalazłem, piszą że powinna rosnąć w podłożu, a w moje książce akwarystycznej pisze że te bananowate korzenie powinny być w podłożu na ok 1/4 swojej wiekości reszta powinna wystawać Tongue nie wiem w co już wierzyć  Undecided Roll Eyes byłbym wdzięczny za rady ...  papa
ps. szukałem na forum o tej roślince i nic nie było ...

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2007, 08:45:20 »

Kubuś, tu znalazłam troche informacji: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/nymphoides%20a.html

Jest tam napisane, że lepiej, żeby końcówki korzonków były zagrzebane w podłożu z reszta ponad podłożem oraz, że może również pływać. Zwróć uwagę, że tam jest mowa o oranżerii oraz, że poziom wody najlepiej, żeby wynosił 20 cm (rzadko które akwarium ma taką wysokość), twardość wody 4o n więc mam nadzieję, że w zwykłych akwariach nie będzie gniła.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2007, 08:51:35 »

no właśnie juz to czytałem ale też jak wpiszesz w google to jest niżej link gdzie gosciu hodowal nawet w zwyklym akwa i rosla
narazie jako że nie wiem co zrobić pływa  Tongue kontorwersyjna jest wypowiedz tego sprzdawy, ale to nie jest sprzedawca jakiś tam tylko facet który zna się na rzeczy ...

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2007, 17:37:56 »

nie wiem w co już wierzyć 

Pierwsze przykazanie akwarysty:
Nie bedziesz nigdy wierzyl sprzedawcy z zoologa

papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2007, 11:36:43 »

hihihi... niezłe, ale to najświętsza prawda... heh, liczą tylko na zarobek i wciskają ludziom co popadnie  Angry ja mam też w domu kanarki, samce są duże droższe od samiczek ze względu na swój śpiew, notorycznie słyszy się o tym jak sprzedawane są "śpiewające samce" które po pewnym czasie... znoszą jajeczka...  w sklepach oszukują jak się da... oczywiście nie można generalizować... czasem uczciwy też się trafi...
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2007, 13:04:22 »

ale tu nie chodzi o to że on próbuje wcisnąć co się da, bo znam go jest uczciwy i zna się na rzeczy, jest po szkole ichtiologicznej itp....  narazie grzybieńczyk płyta zachaczony o kabombę Tongue

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2007, 18:07:42 »

@ Kubus,
2. przykazanie:
Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mowic prawde,
jak skuma, ze sie znasz!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.