Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: małe akwa - duży problem - oświetlenie  (Przeczytany 1221 razy)
wyspa100
Nowy
*

« : Maj 20, 2006, 19:42:57 »

witajcie
chciałbym się was zapytać czy przy czymś takim jakiekolwiek roślinki pożyją troszkę...Smiley
otóż mam akwa 17l Smiley i miałem problem czym to oświetlic zeby roślinki żyły akwa ma wymiary 33*23 cm  - swietlówki odpadały bo nie mam pokrywy a poza tym nie ma chyba takich krótkich - chyba że kompakt może ale ja nie o
 tym chciałem...Smiley
no więc do rzeczy - zachrzaniłem od brata taką lampkę biurową w której jest umieszczona zaróweczka halogenowa jc g4 na obudowie pisze że max 20w a ile jest w rzeczywistosci to nie wiem przyjmuje ze max czyli 20w
wyczytałem w necie że taki halogen ma tem. barwową ok 3000k - masakra Smiley
no i strumień świetlny ok 320 lm - jeszcze lepiej Smiley
no ale powiedźcie mi tylko czy to wogóle ma sens - czy roślinki pożyją przy tym, czy popadaja w moich 17l - szukać szybko czegoś innego - np. kompakta czy na razie może to zostac?
albo kupić transformator i dwie oprawki do takich halogenów czyli podane przezemnie wartości mnożymy razy dwa - to już będzie lepiej nie? - a jak ładne oprawki kupię to i pięknie - co? może być? :)np.
http://allegro.pl/item102116141_oprawa_typu_klin_z_wylacznikiem_nowy_fvat_tanio.html

albo to - oprawa świetlówkowa
http://allegro.pl/item102695668_oprawa_swietlowkowa_msp_t5_8w_355mm_nowy_f_vat.html
napiszcie co byłoby najlepszym rozwiązaniem dla mnie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2006, 19:55:49 »

Halogen to nie najlepsze rozwiązanie, oczywiście świetlówki to co innego, ta oprawa wydaje się być w rozsądnej cenie, jednak jedna może okazac się niewystarczająca. Możesz rozwać również założenie żarówki kompaktowej, tylko pod uwagę bierz te o temp. barwowej większej od 4000K.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: