Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaki żwirek i dekoracje do akwarium 60 l???
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki żwirek i dekoracje do akwarium 60 l???  (Przeczytany 11396 razy)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2006, 18:22:45 »

Ale żeś sobie męża wychowała, za kare wsyp mu ten żwir do butów i nie chodzi z nim przez m-c  Cheesy .  Żwir z rzeki może być jak najbardziej pod warunkiem że rzeka nie jest skażona jakimś świństwem, potem należy go wygotować lub wyprażyć i wypłukać.

385 l - dyskowce
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 20, 2006, 08:01:10 »

:lol:
no i próbowawałam wybrac, ale to nie takie proste Sad  Chyba się trochę pomęczę z tym żwirkiem, zanim wskoczę do jakiejś rzeczki. Ale skąd będe wiedzieć czy nie jest skażona?? :?

Mżafka
ewcia78
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 27, 2006, 12:52:32 »

Hej a co to za nowość lawa wulkaniczna - prawdą jest że jest taka dobra na podłoże czy to tylko marketingowy chwyt :?:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 27, 2006, 13:44:49 »

Lawa to wcale nie taka nowość, od dłuższego czasu jest stosowana w filtrach jako wkład bio (ze względu na porowatą strukturę). Jako podłoże pewnie też się sprawdzi jednak przy większych akwa trzeba wydać majątek  :wink: .

385 l - dyskowce
ewcia78
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 27, 2006, 13:49:59 »

Ja początkująca więc myślałam że nowośc  Tongue  A więc ja do swojego akwarium zakupię czarny żwirek :lol:
monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 10, 2006, 19:32:21 »

ja mam jasno kremowy żwir i jestem zadowolona Smiley wydaje mi się, że rybki też... poza tym jak chcecie zobaczcie sami :!:

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
album: http://monisia88.fotosik.pl/albumy/11745.html
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 25, 2006, 11:02:05 »

Lawa to wcale nie taka nowość, od dłuższego czasu jest stosowana w filtrach jako wkład bio (ze względu na porowatą strukturę). Jako podłoże pewnie też się sprawdzi jednak przy większych akwa trzeba wydać majątek  :wink: .

Zakładam drugi baniak bardziej roślinny i zaopatrzyłam się już w podłoże wulkaniczne (www.landl.com.pl/lawa  - uwaga bo wolno chodzi). Wymieszam go z ciemnym żwirem takiego samego koloru żeby zmniejszyć koszty i zobaczymy jakie będą efekty. Rzeczywiście słyszałam dużo dobrego o skale wulkanicznej z powodu jej struktury (wygląda trochę jak ciężki pumeks) w której się bakterie tlenowe i beztlenowe dobrze czują. Znalazłam w pudełku tylko takie cuś czyego nie mogę zidentyfikować. Wygląda to jak lekko zardzewiałe metalowe kuleczki średnicy 5 groszówek. Na opakowaniu pisze, że to są fecośtamlity, które podobno mają bardzi powoli uwalniać żelazo Fe II i wzbogacać podłoże w ten właśnie pierwiastek ale moja sceptyczna natura ma 1000 pytań na ten temat. Czy ktos z Was może używa tego podłoża z tymi kulkami? Ile się tego stosuje? Czy tam przypadkiem nie ma jakichś innych ciężkich metali, które będą źle wpływały na rozwój ryb i roślin? Czy podłoże nie będzie za bardzo zmieniało właściwości chemicznych wody?

Z głową pełną pytań - pozdrawiam,
Emi
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2006, 14:15:12 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: