Mieczyki i danio potrzebują dużego zbiornika (100l i wyżej), ale neonki mogą być. Akwa 50l by wystarczyło (50zł). Neonki sa w granicach 2-5zł powiedzmy neonków 10 szt.(20-50zł), pomyśl też o innych rybkach typu "sprzątaczki"
tak jak zbrojniki niebieskie, otoski (ceny musisz sprawdzić w swoim sklepie zoologicznym). Na sprzęcie się nie znam, więc jaki filtr to Ci nie powiem
ale typu taki jak Fan-1 powinien wystarczyć (40-60zł). Ogrzewanie powinno wystarczyć 50W z termostatem (50zł). Roślinki, żwirek, dekoracje to musisz już sama wiedzieć co chcesz i z orientować się ile co kosztuje. Oświetlenie, no i z tym jest problem, bo "specjalne" pokrywy robią za małe oświetlenie, czyli jak wprzypadku 50L swietlówka bedzie 15W a potrzebana jest min. 30W, i trzeba pokrywe przebudować, kupować stateczniki itp. Lepszym rozwiazaniem jest zrobienie samemu pokrywy, wychodzi taniej. W dziale "zrob to sam" Ktoś opisał jak zrobił pokrywe chyba do 60l, wyszło mu chyba z ok 200zł, nie wiem musisz sprawdzić, nie pamiętam. Wyszło mi razem 410zł
czyli ok. 500zł. No nie wiem może ktoś inny naoisze ile to wszytsko kosztuje może sie przeliczyłem
Radze zbierać kase i jak uzbierasz odpowiednią sumę to wtedy zaczynaj
Pozdro
P.S świetlówki trójpasmowe chyba nie nadają się do akwa, muszą być wielopasmowe - chyba