Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chcę mieć rybki.  (Przeczytany 2284 razy)
miki1995
Nowy
*

« : Czerwiec 23, 2006, 19:36:29 »

Witam.Bardzo chciałbym posiadać rybi.Niestety mam małe fundusze - 100 zł.Moglibyście polecić mi wszystkie potrzebne elementy?Tzn.roślinki,akwarium,rybki,filtr itp.
Byłbym bardzo wdzięczny,ponieważ sam zbytnio się na tym nie znam.I jeszcze mam jedno pytanko: Czy w akwarium musi być oświetlenie?
Pozdrawiam,Michał.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2006, 20:02:09 wysłane przez Sebastian » Zapisane
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2006, 19:43:40 »

100 zł to troche mało. Litraż akwarium odpowiada zł (1 litr/1 złoty).Polecić roślinki i rybki . . . hmm . . . musimy wiedzieć jaki to będzie litraż zbiornika. Od tego zależy jaka będzie obsada twojego akwa. Jaki chcesz mieć biotop to też jest ważne. Oświetlenie musi być, jeśli chcesz hodować rośliny to oświetlenia musi być min. 0,5W/l. Inaczej rośliny będą Ci gnić i nie rosnąć. Do hodowli roślin jest też potrzebna bimbrownia (w dziale "zrób to sam" jest opisane jak to zrobić). Chyba że chcesz mieć w akwa biotop Tanganiki lub Malawi wtedy oświetlenie nie trzeba tak dużo, bo w tych biotopach jest mało roślin a nawet nie ma ich wcale. Tak więc pomyśl nad tym i zastanów się jakie chcesz mieć akwa.  Wink
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2006, 19:46:38 »

Niestety 100zł. To chyba trochę za mało.
Oświetlenie niestety musi być!
Poszukaj czegoś prasie np. „Anonsach” lub na aukcjach internetowych, np. allegro - http://www.allegro.pl/1118_zwierzeta_akwarystyka.html
Powodzenia!

miki1995
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2006, 19:47:45 »

Hmmm,w wielkości akwarium nie ma ograniczeń,ale musi być na tyle małe żeby na reszte starczyło.Mi podobają się neonki,danio i mieczyki.Znalazłem w internecie tanie oświetlenie :Świetlówka PHILIPS MASTER TL-D barwa 865 (26mm). Wysokowydajne 3 pasmowe pokrycie fluoroscencyjne o temperaturze barwowej 6500 K i wysokim strumieniu świetlnym, sprawiające, że rośliny w akwarium doskonale rosną .
nadawało by się do akwarium?I jeszcze filtr FILTR UNIFILTER 280 FIRMY AQUAEL.Co o tym sądzicie?Pozdrawiam,Michał.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2006, 19:52:44 wysłane przez miki1995 » Zapisane
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 23, 2006, 20:06:35 »

Mieczyki i danio potrzebują dużego zbiornika (100l i wyżej), ale neonki mogą być. Akwa 50l by wystarczyło (50zł). Neonki sa w granicach 2-5zł powiedzmy neonków 10 szt.(20-50zł), pomyśl też o innych rybkach typu "sprzątaczki"  Grin tak jak zbrojniki niebieskie, otoski (ceny musisz sprawdzić w swoim sklepie zoologicznym). Na sprzęcie się nie znam, więc jaki filtr to Ci nie powiem  Cheesy ale typu taki jak Fan-1 powinien wystarczyć (40-60zł). Ogrzewanie powinno wystarczyć 50W z termostatem (50zł). Roślinki, żwirek, dekoracje to musisz już sama wiedzieć co chcesz i z orientować się ile co kosztuje. Oświetlenie, no i z tym jest problem, bo "specjalne" pokrywy robią za małe oświetlenie, czyli jak wprzypadku 50L swietlówka bedzie 15W a potrzebana jest min. 30W, i trzeba pokrywe przebudować, kupować stateczniki itp. Lepszym rozwiazaniem jest zrobienie samemu pokrywy, wychodzi taniej. W dziale "zrob to sam" Ktoś opisał jak zrobił pokrywe chyba do 60l, wyszło mu chyba z ok 200zł, nie wiem musisz sprawdzić, nie pamiętam. Wyszło mi razem 410zł  Grin czyli ok. 500zł. No nie wiem może ktoś inny naoisze ile to wszytsko kosztuje może sie przeliczyłem  Roll Eyes Radze zbierać kase i jak uzbierasz odpowiednią sumę to wtedy zaczynaj  Wink

Pozdro

P.S świetlówki trójpasmowe chyba nie nadają się do akwa, muszą być wielopasmowe - chyba  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2006, 20:08:23 wysłane przez Kotek92 » Zapisane
lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2006, 15:20:30 »

siema,jak masz mało kasy to kup sobie aqa z 50L , jakiś filtr ,zwir i wpuisc3bojowniczki(samczyk i 2 samiczki);p
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2006, 08:40:35 »

wy mu nie dawjcie bimbrowni, bo to początkujący chyba (bynajmniej tak zrozumiałam). Tez zaczynałam od małej kwoty.
za ok. 100zł. to tak:
-akwarium, ok. 20l     20zł
- filtr                        40zł
- oświetlenie (nie znam sie)
- grzałka 20W           15zł
- żwirek, to zależy
- ryby, też zależy  , za resztę.

potem, jak juz sie wkręcisz, kupisz sobie większe akwa, a to bedzie jako kotnik.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2006, 15:00:15 »

dlaczego nie mamy mu dawac bimbrowni ? Bimbrownia jest tylko dla profesjalistów ??
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2006, 15:36:19 »

-akwarium, ok. 20l
Dla początkujuącego akwarysty takie akwarium jest za małe, ciezko w nim utrzymac rownowage biologiczna, przez co jest ciagle narazone na ataki glonów, nawet choroby. Jestem tego samego zdania co Kotek92, lepiej kup 50l częśc sprzętu a na reszte dozbieraj kasy. Zamiast sie spieszyc i potem zalowac lepiej troche poczekac i nie żałowac  Cheesy 

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: