Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zbijanie fosforanów  (Przeczytany 1830 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Wrzesień 04, 2006, 23:53:11 »

Ej, nie wiem co jest grane. Zrobiłem dziś podmiankę wody - 1/3 objętości tanka.
Wyniki testu wody 6 godzin po podmianie:
pH: 7,5 (ale podaję co2 (bimbrownia) więc pewnie spadnie do jutra) [JBL]
TwW: 7,5 [Tetra]
TwO: 10 [Tetra]
NO3: 0-5 [Tetra]
PO4: 5 !!!!!!!!!!! - tyle samo co przed podmianą, ja k...wa nie wiem co z tym fosforem [Hagen]

Nie mogę sobie poradzić z tymi fosforanami. Skąd się to może brać Huh? Na pewno nie przekarmiam ryb i na pewno resztki pokarmu ani martwe ryby nie leżą w akwarium. jutro przeczyszczę filtr zewnętrzny, poza tym nic nie przychodzi mi do głowy.

PS: Zaznaczam że po podmianie nie dodałem niczego do wody, żadnego nawozu, nawet PGC.
PS2: Test fosforu w wodzie kranowej wskazuje 0.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2006, 12:47:49 »

hmm a może test ma że tak powiem mały zakres , jak zbijasz fosfor to on poprostu nie wykazuje różnicy pomimo że ona istnieje... było by to conajmniej dziwne bo to dobre testy  ale nic innego mi do głowy nie przychodzi. weź wodę z akwa do 3 szklanek do jednej nalej tak na dni i uzupełnij kranówką , do drugoej połowę i uzupełnij a trzecia poprostu wodę z akwa nie uzupełnianą i sprawdź  ciekaw jestem wyniku. Pozdro Smiley

112,25
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2006, 23:17:46 »

nareszcie znalazłem dobry środek który moge polecić. To PhosEX ultra firmy JBL. To wkład do filtra redukujący fosforany - naprawde działa, jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Wcześniej próbowałem preparatu Phosfovec formy Sera ale nie zdał egzaminu.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2006, 15:32:46 »

dobrze też zbijają fosforany rośliny  Wink np Alternanthera, i inne 'fosforożerne'. z doświadczenia zeszło mi samo z 10mg do zera także muszę uzupełniać.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: