Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « jak rozróznic płec kiryśników
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak rozróznic płec kiryśników  (Przeczytany 8588 razy)
skoti
Stały użytkownik

« : Październik 31, 2006, 21:10:55 »

czy może ktoś wie jak rozróznic płec kiryśników, jakie minimalne akwa dla nich i co im do jedzenia dawac
 Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2006, 22:10:10 »

Dorosłe kiryśniki w wieku max. 9mies. i ok. 10cm długości jest łatwo rozpoznać płeć. Dorosłe samce mają dłuższe płetwy piersiowe, zakończone ostro i najczęściej kolorem pomarańczowym. Samce są także ciemniejsze od samic i smuklejsze. Samice są natomiast grubsze, płetwy piersiowe mają krótkie, łagodnie zaokrąglone. Minimalne akwarium dla nich uważam za 200L, są to niemałe i ruchliwe ryby. A co do pokarmu, to zjadają wszystko, sumy te najchętniej jadłby mięsny pokarm. Ja swoje karmię mrożonkami (wodzien, serce wołowe, indycze, ochotka, mysis i wiele innych), zjadają także granulaty (trzeba przed podaniem namoczyc w wodzie) i płatki, a nawet pałeczki dla ryb stawowych, które podkradają welonom.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2006, 09:39:54 »

no i jeszcze trzeba dodac roznice w budowie pletwy grzbietowej Grin samiec ma takiego "irokeza" a samica ma ta pletwe zaokraglona Grin

8317910

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2006, 14:27:15 »

dzieki za odpowiec  Cheesy Cheesy no ale czy akwa mosi byc mocno obsadzone roslinami czy raczej nie i czy kirysniki moga zyc razem z kosiarkamilub lobeo Grin
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2006, 15:39:48 »

no i jeszcze trzeba dodac roznice w budowie pletwy grzbietowej Grin samiec ma takiego "irokeza" a samica ma ta pletwe zaokraglona Grin

Huh pierwsze słyszę  Shocked pokaż mi zdjęcie takiego samca z 'irokezem'.

Mocno obsadzone akwarium nie musi być, wystarczą nawet rośliny po bokach i jedna duża w pośrodku. Z kosiarkami i grubowargiem kiryśniki żyją zwykle w zgodzie.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2006, 19:38:35 »

ja ci pokaze jak laska wroci z aparatem i jak kiryski beda sklone do pozowania Cheesy

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2006, 22:25:43 »

to nie do konca irokez ale cos w tym stylu Grin wydluzone promienie pletw Grin zdjec nie mam ale moj kirysnik samiec(jak je mialem) tak wlasnie mial, no i do tego te zgrubione pletwy piersiowe Good !

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: