Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 375l  (Przeczytany 4195 razy)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #15 : Grudzień 10, 2006, 13:15:44 »

czemu wszyscy zawsze z tymi paletkami jak dla mnie to sa za drogie i zbyt czesto spotykane juz wole dac wieksza ilosc pretnikow jak dla mnie ciekawsze niz paletki. Wink a pozatym czystosc wody to nie problem lubie sprzatac moje akwa 
dla mnie to sprzeczność - drogie i często spotykane. więc tanie powinne być rzadkie?
może zacznij od tego jaką wodę masz w krane?
- jeśli jest twarda ,np.:25 dH i pH w granicach 8- 8.5, to lepszym wyjściem było by akwarium z rybami lubiącymi taką wodę.
- jeśli jest miękka lub średnio-twarda, 8-16 dG możesz pomyśleć o innych rybach i łatwiej będziesz zmógł się nauczyć dbać o rośliny. pociąga to jednak także inne wydatki jak nawożenie CO2, ew. filtr RO, oświetlenie- koszty prądu.
znając twardość wody ułatwiłbyś sobie podmiany wody. jeśli stosowałbyś wodę do akwarium inną niż masz w kranie miałbyś więcej roboty.
nie wiem także dlaczego kupujesz tak duże akwarium jeśli nie podobają ci się żadne ryby, nie wiesz nawet jakie chcesz hodować. dobór ryb powinien wyglądać tak- ta ryba mi się podoba- poznaję warunki jakie musi mieć -kupuję akwarium i osprzęt dla nich- kupuje po 2-3 tyg ryby.
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 10, 2006, 14:08:40 »

wiem jaki ryby biore pod uwage jzu pisalem anwet o nich ale tez czekam na opinie innych moze akurat maja cos o cyzm nie slyszalem to chyba nic zlego ze szukam najlepszego rozwiazania Roll Eyes

kafarski
Gość
« Odpowiedz #17 : Grudzień 10, 2006, 14:19:26 »

ile stopni twardości dH masz wodę w kranie. pielęgniczki ramireza są ok, tylko zgubią się w takim zbiorniku.
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 10, 2006, 21:13:47 »

uzylem testow mojego brata 1 raz ich uzywalem wiec nie dziwcie sie jesli moja woda bedzie miala dziwne odczynniki Tongue
pH 7,4
twardosc ogolna niby kazda kropla to 1n wiec po 26 kroplach kolor zmienil sie na oczekiwany podobnie bylo z twardoscia weglanowa 26 kropli

a tak wogule co sadzicie o takiej obsadzie
stado neonkow okolo 30
4 bocje wspaniale
4  pretniki trojbarwne np 2 pary \Huh
6 kiryskow panda 4 pstre
2 zbrojniki niebieskie + jeden inny ze starego akwa
i 3 kosiarki?
i co przezylyby albo np zamaist bocji ramireza ??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2006, 21:16:48 wysłane przez listek » Zapisane

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #19 : Grudzień 10, 2006, 21:25:08 »

co do wyglądu to napewno bedzie ładnie wyglądać i myśle że takie cos może zostać... w sensie żeby nie odejmować, ale jak cos to możęsz z tych gatunków czegoś dołożyć

Chillout...
kafarski
Gość
« Odpowiedz #20 : Grudzień 10, 2006, 21:28:37 »

za mało ryb. daj z trzy -pięć razy więcej -będzie ok.
ramirezom może przeszkadzać taka woda.
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Grudzień 10, 2006, 21:32:14 »

a ile pretnikow moge dac?? chodzi ile samcow bo one sa wybarwione i ładnie wygladaja Wink ile ich dac by nie bylo rywalizacji miedzy nimi i ile samic an jednego samca 1,2? czy wiecej?

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 10, 2006, 21:49:06 »

Taka ilość neonów zginie w takim zbiorniku. Wodę masz twarda i odczyn zasadowy. Nie najlepiej dla neonów. W zasadzie zreszta dla większości ryb.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: