Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaki żwir?  (Przeczytany 4118 razy)
damian996
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2008, 01:00:50 »

Ostatnio dosyć mocno zastanawiam sie nad żwirem w swoim akwarium. Mam tylko jeden rodzaj żwirku u granulacji 3-5 mm. Zastanawiam się czy to wystrczy dla prawidłowego wzorostu i rozwoju roślin. Grubość warstwy żwiru wynosi ok 5 do 10cm (akwarium o wymiarach 80x35x45). Czy to wsytarczy? Akwarium zostało zalane jakieś 2,5 miesiąca temu i wymiana żwiru na raize nie wchodzi za bardzo w grę... Chcę tylko dowiedzieć się teoretycznie jak to powinno wyglądać... Nie powinno być więcej warstw żwiru o różnej granulacji? Jeśli tak to jak powinny być one ułożone? Czy kolor wierzchniej warstwy ma znaczenie? Ciemny czy raczej jasny żwirek? Czy jest to ma jakiś związek z oświetleniem akwarium?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam,

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 10:55:19 »

Mam tylko jeden rodzaj żwirku u granulacji 3-5 mm. Zastanawiam się czy to wystrczy dla prawidłowego wzorostu i rozwoju roślin.

Tak. Możesz pod rośliny wsunąć kulki gliniano torfowe albo jakieś pałeczki nawozowe jeśli widzisz, ze rośliny wolno rosną.

Grubość warstwy żwiru wynosi ok 5 do 10cm (akwarium o wymiarach 80x35x45). Czy to wsytarczy?

Tak, to wystarczy.

Nie powinno być więcej warstw żwiru o różnej granulacji?

Nie, tak jak masz jest dobrze. Niektórzy pod wierzchnią warstwę żwiru w akwariach roślinnych dodają jeszcze dodatkowe substraty dla roślin ale w akwarium towarzyskim nie jest to konieczne.

Czy kolor wierzchniej warstwy ma znaczenie? Ciemny czy raczej jasny żwirek? Czy jest to ma jakiś związek z oświetleniem akwarium?

Kolor, granulacja oraz kształt ziaren żwiru ma znaczenie dla ryb. Niektóre ryby bardzo źle się czują kiedy w akwarium jest białe podłoże oraz silne światło. Bardzo sie wtedy stresują, tracą barwy i często chowają wśród roślin. Do takich ryb należą m.in. ryby kąsaczowate i zbrojniki. Ryby żerujące przy dnie bardzo źle reagują na gruby, ostry i jasny żwir gdyż ostre krawędzie mogą ranić delikatne brzuszki i pyszczki tych ryb poszukujących przy dnie pokarmu. Dla takich ryb najlepiej nadaje się gruby, ciemny piasek rzeczny albo drobny żwirek kwarcowy. Najlepiej dowiedzieć się jakie podłoże występuje w naturze gdzie żyją nasze ryby i jak najlepiej starać się odtworzyć im naturalne warunki oraz podwodny krajobraz. Ryby odwdzięczą się nam wtedy pięknym ubarwieniem i nie będą spłoszone siedziały w roślinach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2008, 22:49:56 »

bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania Smiley

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2008, 11:11:42 »

U mnie też bedzie 80 % kąsaczowatych. Czyli zwir cimny, drobny i nieostry.

Standardowo na dnie rozkłada sie od razu żwir.
Ale widze, że co niektórzy pod warstwą żwiru jeszcze coś mają.
Co można dać pod żwir do akwa ogólnego? Torf, piasek?? I co to wogóle daje?

Nie pisz posta pod postem, do edycji swoich wiadomości i dopisywania służy opcja Zmień.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 09:17:15 wysłane przez Emi » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 22:17:20 »

Standardowo na dnie rozkłada sie od razu żwir.
Ale widze, że co niektórzy pod warstwą żwiru jeszcze coś mają.
Co można dać pod żwir do akwa ogólnego? Torf, piasek?? I co to wogóle daje?
Rośliny lepiej rosną Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2008, 09:18:10 »

Akurat na samym piasku i torfie to nie poszalejesz ale tak jak już pisałam wyżej:

Niektórzy pod wierzchnią warstwę żwiru w akwariach roślinnych dodają jeszcze dodatkowe substraty dla roślin ale w akwarium towarzyskim nie jest to konieczne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: