Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z filtrem  (Przeczytany 2327 razy)
Hunter55
Nowy
*

« : Grudzień 25, 2006, 13:40:41 »

Mam problem Sad. Mam filtr Fan Filter Fan - 1 , dostałem wczoraj  Tongue. I niestety nie wiem czy kabel ma być zanużony czy wynużony Wściekły. Plx pomórzcie !
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2006, 18:05:48 »

W wodzie tylko jak będziesz wkładał ręke do akwa to pamiętaj o BHP , czyli o wyłączeniu wszystkiego z kontaktu papa

Jachu
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2006, 12:07:06 »

witam mam taki sam filtr fan-1 i jedno zasadnicze pytanie: byl on jednoczesnie napowietrzaczem ale wczoraj dokupilem deszczownie i nie  leca z niej babelki, czy do rurki ktora ma byc regulatorem napowietrzania mozna podlaczyc brzeczyk zeby przez deszczownie odbywalo sie napowietrzanie czy lepiej przez klasyczna kostke? w instrukcji nic na ten temat nie znalazlem a mysle ze lepszy efekt dwalaby taka sciana niz napowietrzanie punktowe, dodam ze mam akwa 54L a filtr jest przeznaczony do 60-100 wiec dziala na wolnych obrotach i dlatego pewnie przez deszczownie nic nie napowietrza

a co do tematu moj fan-1 siedzi pod woda, wg instrukcji powinien byc 3cm pod powierzchnia, moj dziala 24/7 wiec nie ma problemu ze jakas rybka sobie do niego wplynie....
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2006, 13:18:41 »

deszczownia albo brzęczyk- jeśli podłączyłeś deszczownię to po co ci napowietrzanie?
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2006, 19:33:16 »

Jeden z  mankamentów deszczowni to taki że jest głośna  no i straty CO2 , ale napowietrza dobrze i jeśli w nocy ci nie przeszkadza to wystarczy ,u mnie filtr śmiga 24/dobę a napowietrzanie nocą 20min co godzina . Smiley

Jachu
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2006, 21:32:30 »

deszczownia albo brzęczyk- jeśli podłączyłeś deszczownię to po co ci napowietrzanie?

no wlasnie klopot w tym ze jesli podlaczam deszczownie to nie wydobywa sie z niej ani JEDEN pecherzyk powietrza, a w rurce do tego calego regulatora napowietrzania stoi slupek wody wysokosci ok 1cm nad poziom wody w akwa.... tak jakby deszczownia byla niedrozna ale jak patrze na rosliny to widac po nich ruch wody, przyznam ze filtr dziala na nezbyt wysokich obrotach ale jak odlaczam deszczownie to babelki wydostaja sie bezposrednio z filtra..... deszczownia jest na poziomie polowy wysokosci wody w akwarium moze to jest przyczyna ? Smiley

lol lol lol ciekawe skad nazwa deszczownia ?  czyzby ona miala byc nad powierzchnia wody?  nie widzialem nigdzie jeszcze zamontowanej deszczowni to tak na swoja obrone hehe   Lips Sealed

google ---->grafika----> deszczownia i wszystko jasne   Grin  teraz wiem co jest nie tak ale łepino ze mnie Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2006, 21:38:12 wysłane przez damianos » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2006, 22:10:18 »

Napowietrzacz w zasadzie powinien się nazywac inaczej Wink Bąbleki powietrza, które wydobywają się z np kostki wcale nie wzbogacaja wody w tlen. A jeśli to w stopniu minimalnym. W zasadzie to poprzech ruch wody powodują szybsze usunięcie CO2 z wody a poprzez ruch tafli lepsze napowietrzenie. Deszczownia spełnia dokładnie tę sama rolę tylko bez efektu wizualnego. Ponadto poprzez poruszenie większej części tafli wody niż bąbelki z napowietrzacza natlenia wodę dużo skuteczniej.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2006, 22:28:38 »

no teraz jest nad tafla i rzeczywiscie nie ma porownania do kamienia bobelkujacego Wink w zbiorniku az siwo od malych pecherzykow powietrza mimo ze filtr jest na najmniejszej predkosci Smiley   czlowiek uczy sie cale zycie  Good !
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2006, 22:31:13 »

Nie musi być wcale nad taflą. Ja w 45 mam pod wodą i tylko dwa ostatnie złącza skierowane na powierzchnie. Reszta jest skierowana na tylna ścianę - za duży balzel w zbiorniku i za bardzo rośliny sie kładły. Te dwa ostatnie łącza robią wystarczający ruch wody na powierzchni.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: