Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki filtrujące  (Przeczytany 2575 razy)
Kar
Nowy
*

Ryby - to moja miłość .. :D

« : Sierpień 06, 2007, 21:27:40 »

Mam pytanko...Smiley
Czym karmić krewetki filtrujące? Chciałabym wiedzieć o jak największej ilości pokarmu dla nich. Muszę dużo wypróbować bo jedna z nich szczerze to nie za dużo je.

I jeszcze jedno:
Czy te krewetki wcinają glony, szukałam ale jakoś nie mogę znaleźć jakie to są. Al;e je opiszę.
Są ciemno zielone, puchate. Obrastają kamienie, rośliny. Czasem chyba się odrywają od roślin i pływają tak jak taka rozczapirzona kulka Smiley
Prz okazji, jak usunąć te glony?

60l. :
2 Molinezje ostrouste czarne
3 Mieczyki Hellera
2 krewetki filtrujące
2 Prętniki karłowate.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2007, 07:51:51 »

1. Krewetki filtrujące karmić najlepiej zawiesina unoszacą się w wodzie. Drobno roztartym pokarmem lub jakims podobnym (np mikrowit) - jak sama nazwa wskazuje one odżywiają się filtrując wodę (wyłapując z wody pokarm). Więc nie będą jadły glonów (nie mają czym Wink)
2. To co opisujesz wygląda mi na sinice a nie na glony (jestem pewny na 75%  Grin). Czy jest to taka jakby galaretowata maź i w palcach się rozpada Huh
Czy nie wygląda to podobnie do tego opisanego tutaj -> http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=178 Huh
Może jakieś zdjęcie Huh

Kar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2007, 07:56:35 »

Niestety nie posiadam aparatu, więc nie mogę zdjęcia dać Sad Ale poszukam jakiegoś w necie.
Nie to chyba nie sinice, na tych zdjęciach to naprawdę wygląda jak galareta...ech
To co ja mam nie przypomina tego.Dokładniej opiszę:
Jest ciemno zielone, to są grube włosy w kupie (nie wiem jak to napisać) Rośliny obrastają nimi. Wyglądają tak puchato.Smiley

EDIT:
Zdjęcia przypominające moje glonki.
http://www.glony.republika.pl/fotki-zielenic/003.jpg
http://www.glony.republika.pl/fotki-zielenic/001.jpg
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 08:00:30 wysłane przez Kar » Zapisane

60l. :
3 Mieczyki Hellera
2 krewetki filtrujące
2 Prętniki karłowate.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2007, 08:04:35 »

No z opisu wygladalo na sinice ...
To co masz to raczej zielenice ... myślę, że skuteczna walka jak z każdymi glonami to znalezienie przyczyny, czyli np światło (ilość, czas świecenia), nawożenie (za dużo). Na początek można spróbować ograniczyć ew nawożenie i zrobić większą podmiankę wody i częściej (glony nie przepadają za świeżą wodą)

P.S.
Na drugim zdjęciu to też glon - z tym, że ostatnio coraz bardziej popularny w akwariach (chyba jedyny porządany  Grin) - gałęzatka

Kar
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2007, 08:06:50 »

To glony są porządane w akwa?? Nie wiedziałam..hehe Smiley

60l. :
3 Mieczyki Hellera
2 krewetki filtrujące
2 Prętniki karłowate.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2007, 08:53:16 »

Trochę OT ale ...
Ja osobiście przyzwyczailem się do glonów. Nie mówię, że lubię zarośnięte zbiorniki. Ale osobiście uważam, że jeśli w akwarium nie ma żadnego glona to należałoby się martwić. Według mnie to świadczy o pewnej stabilności ekostystemu. Ofc nadmiar jest problemem z którym trzeba walczyc, stąd nasze rózne dziwne eksperymenty z glonami i sinicami, aby je jak najlepiej poznać i wiedzieć jak je zwlaczyć u siebie w zbiorniku (u siebie, dlatego że każdy jest inny i nie zawsze to co działa u nas zadziała u innych)
Ufff ...

P.S.
Co do gałęzatki - bardzo ładnie się prezentuje w akwarium np jako trawniczek Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: