Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada - jakie rybki do barwniaków?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada - jakie rybki do barwniaków?  (Przeczytany 4858 razy)
Bubo bubo
Stały użytkownik

« : Styczeń 19, 2007, 20:06:39 »

Witam!
Nie wiem co doradzić mojej małżonce - jaką obsadę dobrać do barwniaków czerwonobrzuchych? Jest to dobrana para, mnoży się regularnie, zbiornik 80l, jak na razie są tam same + jeden ancistrus.Były tam jeszcze barwniaki Thomasa ale czerwonobrzuche przy tarle zrobiły sie tak agresywne, ze musieliśmy "tomaszków" przenieść do innego zbiornika.Szukam rybek może nie agresywnych ale na tyle "mocnych" żeby nie dały sie czerwonobrzuchym i trzymały sie środka i góry zbiornika, gdyż barwniaki preferują dno Smiley Z góry dziekuje za odpowiedzi.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2007, 11:54:53 »

barwnikai jeśli mają spokój i odpowednią ilośc przestrzeni to ni esą agresywne w stosunku do towarzystwa. Wydaje mi się że nadają się wszystkie "nieprzydenne" ryby, oczywiście nie przesadnie delikatne. Może bystrzyki ozdobne ?

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2007, 21:57:34 »

Niestety, te skórozjady zatłukły mi parę pięknych bystrzyków Pereza - więc bystrzyki raczej odpadają Sad

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2007, 22:16:09 »

A może tetry niebieskie ? Wytrzymałe, piekne, trzymaja się w zasadzie środka. U mnie dwie sztuki nauczyły sie jeść pokarm z dna - bardzo nieporadnie co prawda. Jeśli sa barwniaki to pewnie nawet nie będą próbowały. Są bardzo szybkie i zwinne.
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2007, 23:50:58 »

Śmieszne Smiley fajne! musze zapytać o nie w znajomym sklepie.Nigdy ich jeszcze nie widziałem. A gdybym ich nie dostał to czy czarne tetry mogły by być?

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2007, 09:06:33 »

Oj raczej nie. To bardzo spokojna ryba, bardzo nieśmiała. Obawiam się, że przy barwniakach byś ich zupełnie nie widział. Za to roślinność by była przez nie okupowana. Szkoda żałobniczek bo to takie pierdoły nieśmiałe a wcale nie sa takie maleńkie Wink Przynajmniej tak jest u mnie.
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2007, 19:10:04 »

czy czarne tetry mogły by być?

Myśle o jednym pisze o drugim - miałem na myśli tetry cesarskie (tez są czarno-szare Smiley ).Żałobniczki nie sa małe, wiem.No i mogły by polować na narybek

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2007, 20:44:03 »

Ja z tetrami niebieskimi mam jeszcze neony czarne. Tez sa niezłe rybki. Trzymaja się wyłącznie środka i ewentualnie góry. Stado wygląda naprawde bardzo ładnie.
maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2007, 10:55:48 »

Ja czasem zaluje ze mma akwarium ogolne - moze po prostu zostaw same barwniaki - agrewsywne sa podczas tarla a akwarium masz zbyt male na inne rybki - ewentualnie dodal bym glonojady te dadza sobie rade i kiryski - beda odganiane ale te rybcie nie sa starchliwe i nie beda sie zle czuly. jesli juz upierasz sie zeby tam cos dolozyc plywajacego to polecam rybki ktore glownie przebywaja w toni wodnej a raczej przy popwierzchni np danio - sa szybkie i zwinne nielatwo barwniakowi je zlapac ...  Grin

GG: 3065585
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: