Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 2722 razy)
Kano
Nowy
*

« : Luty 04, 2007, 22:14:35 »

Witam,
właśnie jestem w trakcie projektowania pokrywy do swojego akwarium i zastanawiam się czy można użyć zamiast popularnych świetlówek np. 12V halogenków? Kożystał ktoś kiedyś z tego? Jakie są za i jakie przeciw?

Mam dość łatwy dostęp do halogenków więc chciałbym ich użyć zamiast świetlówek...

Pozdrawiam!

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2007, 13:20:58 »

Przeciwko widziałbym problem wodoszczelności. Dodatkowo montaż wydaje mi się bardziej skomplikowany. Poza tym trzeba by się dokopać do widma takowych halogenków. Poza tym żeby wszystko było fajnie oświetlone to trochę ich trzeba mieć. Jeśli chodzi o za .... hmmm ... chyba tyle ze masz dostęp ... (jeśli nie za darmo to sensu nie widze)  papa

blaszak
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2007, 13:39:00 »

ja duzo sie niee znam ale moim zdaniem kiepski pomysl
chodzi mi tu o to ze halogeny strasznie sie grzeja powodowalo by to wzrost temp w akwarium

to sa hologeny na 230??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2007, 14:26:49 »

Przecież pisze, że na 12 V...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kano
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2007, 15:24:08 »

Dzięki za komentarze... chyba jednak pozostane przy świetlówkach...

Dzięki jeszcze raz!

Pozdrawiam!

"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2007, 21:26:41 »

Problemem jest też cieplo jakie wytwarzają  , latem może być nie do opanowania (podłącz i sprawdź po kilkunastu min. halogen jest naprawdę gorący ) Afro

Jachu
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2007, 21:35:25 »

Problemem jest też cieplo jakie wytwarzają  , latem może być nie do opanowania (podłącz i sprawdź po kilkunastu min. halogen jest naprawdę gorący ) Afro
A swietlówki sie nie grzeja? Ja mam u siebie 3 T5 x 54 W i latem musze podnosic pokrywe bo temperatura skacze o 7 st. Moim zdaniem to ważniejsze jest widmo a nie temp bo i to i to sie grzeje podnoszac temp.

reaktywacja po 4 latach;)
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2007, 21:52:17 »

Tylko czy sprawdzałeś jaką tem. osiągają halogeny(pewnie nie) , oczywiście że ważne jest widmo i poza tym nie atakuj zaraz kogoś kto odpowiada na pytanie (Jakie są za i jakie przeciw )

Jachu
meteoryt
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2007, 12:49:02 »

Tylko czy sprawdzałeś jaką tem. osiągają halogeny(pewnie nie) , oczywiście że ważne jest widmo i poza tym nie atakuj zaraz kogoś kto odpowiada na pytanie (Jakie są za i jakie przeciw )
Człeni wcale cie nie atakuje jakies kompleksy masz? A jeżeli chodzi o temp. to wlasnie sprawdzalem i jest porownywalna w obu przypadkach.

reaktywacja po 4 latach;)
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2007, 21:09:37 »

Hehe kompleksy dobre Grin Jeśli byś sprawdził to byś wiedzial że taka ilość halogenów a trzeba ich trochę mieć jak napisał Seboos będzie tak naprawdę wytwarzać więkrzą temp , poza tym proponuję zakończyć tą dyskusję bo nie wnosi nic nowego  papa

Jachu
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: