Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Doradzcie prosze czy mam odpowiednia wode...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Doradzcie prosze czy mam odpowiednia wode...  (Przeczytany 1774 razy)
lucas71
Nowy
*

« : Luty 26, 2007, 12:46:50 »

Witajcie.
Poniewaz mam zamiar uzyc wody z mojego kranu do nowo zakladanego akwarium (chce miec Brzanki rozowe i pare ryb dennych) postanowilem kupic podstawowe testy do pomiaru wody. Niestety jestem praktycznie zielony w akwarystyce wiec wybaczcie prosze moje banalne jak dla Was pytanie...
Szukalem na forum, sa opisy, lecz w zaden sposob nie moge "dopasowac" tego wszystkiego, zeby sie dowiedziec czy woda jaka posiadam bedzie odpowiednia dla planowanych ryb. Czy zechcielibyscie pomoc mi w ocenie skladu mojej H2O?

Paramtery twardosci jakie zmierzylem  (Aquatest Zoolek):
TwW = 12
TwO = 11

Parametry pH (Aquatest Zoolek pH x 2 4,5-9; 6-8):
pomiar 4,5-9 = 7,5
pomiar 6-8 = 8

Nie widze w zadnym opisie ryb wymagan co do twardosci i pH i dlatego postanowilem Was o to poprosic.
Bede wdzieczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.
Jacek

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2007, 13:52:43 »

Chyba słabo szukałeś:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzanka_r%C3%B3%C5%BCowa
http://www.akwarium.mud.pl/brozowa.html
http://www.aip.pl/~zho/brzanroz.html

Będziesz musiał troszkę obniżyć ph ale myślę, że po ustabilizowaniu się akwarium samo spadnie do poziomu ok 7.

Sprawdź jeszcze jakie parametry ma Wasza kranówka po 24 h od nalania do wiadra - bo przecież taką się używa do podmian.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2007, 17:48:51 »

ups... qrcze... rzeczywiscie - nie pomyslalem o innych stronach, szukalem tylko na tym forum.. az mi wstyd... przepraszam za niefrasobliwosc...

Skoro jednak juz pisze to zapytam jeszcze o jedna rzecz: wyczytalem, ze aby obnizyc pH mozna wrzucic liscie debowe do akwarium.
1. Czy oprocz sparzenia ich wrzatkiem trzeba cos wiecej z nimi robic (czytalem, ze to wystarczy ale chcialbym sie upewnic),?
2. Czy jest okreslona ilosc tych lisci, ktore wrzucam (w przeliczeiu na litr wody) czy po prostu wrzucic 2,3 i kontrolowac pH?

Jeszcze raz dziekuje za informacje (mimo mojego gapiostwa)

Pozdrawiam.
Jacek

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
Pozdrawiam.
Jacek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2007, 07:45:28 »

Hmmm... nie wiem czy liście dębowe obniżą Ci ph aż tak bardzo. Do skutecznego obniżenia ph to chyba najlepiej torf do filtra wsadzić. Tu poprosiłabym o dokładniejsze info Oswalda albo kogoś kto torfu używał.

Pozdrawiam,
Emi

lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2007, 09:35:10 »

Tez sie wlasnie nad tym zastanawialem, a ponadto wydaje mi sie, ze moglyby nieco zabarwic wode na brazowo a szczerze mowiac nie bardzo by mi to odpowiadalo... No nic, na razie za chwile wleje kranowki, niech postoi ze 2 dni i zmierze pH i twardosc w wiaderku, bo zbyt pochopnie postapilem mierzac paramerty wody w akwarium, co prawda bez ryb ale jednak...
Emi, bardzo dziekuje za informacje no i oczywiscie nie koncze tematu, jesli komus cos wpadnie do glowy (glownie z tym torfem: skad go wziac, gdzie umiescic, w jakiej ilosci) to bede kontent Wink

Pozdrawiam.
Jacek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2007, 09:54:15 »

wydaje mi sie, ze moglyby nieco zabarwic wode na brazowo

Dobrze Ci się wydaje z tymi liśćmi. Torf też lekko zabarwi wodę. Ph można również obniżyć dodając CO2 do wody (bimbrownia lub butla wysokociśnieniowa).

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: