Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rośliny na korzeń  (Przeczytany 2066 razy)
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« : Luty 22, 2007, 01:29:22 »

witam mam pytanie o w miare dostepne w naszym kraju roslinki ktore nie musza rosnac w podlozu a mozna je przywiazac do np korzenia czy kamienia. Nie chodzi mi o mech jawajski czy wglebke. Wiem ze sa pewne odmiany cryptocoryn i podobno anubiasy tez moga obrastac korzen prawdali to ?  Cheesy  podejrzewam ze mozna je znalesc w dziale nasze akwaria ale niestety nie mam czasu na przegladanie wszystkich fotek  Wink Jesli znacie jakies odmiany roslin nadajacych sie do tego to bylbym wdzieczny.
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2007, 08:15:36 »

Mikrozorium oskrzydlone

Mikrosorium pteropus - lacinska
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2007, 08:57:38 »

ja mam na korzeniu anubiasa niskiego wygląda inponująco Grin

Astronotus ocellatus i drobnica.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2007, 10:18:56 »

Nie tylko mech jawajski jest dostępny w naszym  kraju... są też inne odmiany mchów.

A co do innych roślin to do kolekcji dorzuciłabym pelię i minipelię.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2007, 18:32:42 »

dzieki za info, czaje sie na microsorium bo naprawde fajnie wyglada, mam kolejne pytanie:

kupilem roslinke ktora nazywa sie Boneo Ferne  wygladem przypomina paprotke, ma takie czarne sztywne korzenie podobne do korzeni tych Cryptocoryn (nazw nie pamietam) ktore sie nie ukorzeniaja w podlozu, sprzedawca w zoologiku nie byl w stanie mi nic wiecej o tej roslinie powiedziec, moze ktos z Was ja hoduje lub wie czy nadaje sie do przywiazania na korzonku lub kokosie....

pozdro!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2007, 21:19:40 »

to dość osobliwa paproć i nie ma na jej temat zbyt wiele info w necie ani w prasie (o literaturze nawet nie wspominając). budowa jej korzeni pozwala przypuszczać, że można ją przytwierdzić do korzenia.
oprócz tego na korzeniach i kamieniach można sadzić Bolbitis.

damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2007, 23:51:12 »

to coś co wydawalo mi sie cryptocoryna okazalo sie microsorium  Grin - nie wiem jakie i nie mam niestety aparatu zeby walnąć fotke :/    a boneo ferne jedno wsadzilem w podloze a drugie dalem na korzen....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: