Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki kupic filtr?  (Przeczytany 2875 razy)
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Marzec 04, 2007, 21:45:20 »

nierozumiem dlaczego odradzasz unimaxa i tetre to sa dobre filtry no i za coś te medale dostają na targach co?Huh

hahaha sorki
jeśli chodzi o unimaxa to znajomy sprzedawca doskonale go scharakteryzował w 2 zdaniach:
"1. znacznie mniejsza wydajność od tej deklarowanej (gorsza niż w innych firmach)
2. większość wody omija wkłady"

tetra? stosunkowo głośne z bardzo dużą uszczelką, która w przypadku małego pęknięcia lub złego zamknięcia potrafi wylać nawet 25 litrów wody na podłogę w ciągu godziny.
Odradzam - chyba że możesz okazyjnie kupić używany, o którym wiesz, że nie szwankuje i wiesz że chodził raczej cicho (takie też się zdarzają)
Zaletą tetry jest na pewno szybki dostęp do części zamiennych, gdy już się coś popsuje - ale wolę filtry w których nic się nie psuje - np .eheimy lub jbl

a za co dostaje się medale na targach??? jak to za co - za kasę
medale na targach sie po prostu kupuje - wiem to z autopsji

Dodam tylko, że obie opinie zaczerpnąłem z doświadczeń z użytkowania filtrów obu firm przez zaprzyjaźnionych akwarystów

Oswald -0 sera też ma zewnętrzne
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #16 : Marzec 04, 2007, 23:21:28 »

dzieki grisza. ja sie tu zawsze kluce z jednym moderatorem bo on ma unimaxa i twierdzi ze super.

Moje zdanie jest takie:
woda leci przez wkady w dol - w eheimie i we fluvalu do gory. tzn w unimaxie caly drobny syf spada na wklady bio i je zatyka, w eheimie i we fluvalu zostaje na dole, a jak jest lzejszy to wyplywa z filtra. Jest wazne aby wklady bio dostawaly najczystsza wode.

te duze unimaxy maja 4 weze 2in i 2 out. to bzdura. Fluval FX5 ma wieksza moc i ma tylko 2 weze. 4 weze, to wiecej nieszczelnosci, wiecej kabli za akwa itd, wiecej czyszczenia itd. To tak, jakby zrobili 2 wtyczki do pradu jako bajer  Grin

Po tym widze, ze unimaxy nie ida na uproszczanie tylko na bajery. Moim zdaniem najlepszy patent to fluval, gdzie prefiltr to 1/2 calego filtra i zapycha sie stopniowo. JBLow niestety wcale nie znam, takze sie nie wypowiem

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: