Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Oświetlenie do mojego akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie do mojego akwarium  (Przeczytany 1382 razy)
krzysiek74
Zainteresowany
**

« : Marzec 14, 2007, 16:09:32 »

W moim akwarium mam na razie oświetlenie 1 żarówką (przymierzam się zakupić za jakiś czas pokrywę z oświetleniem dobrym).Stąd mam pytanie czy do tej pojemności jak oświetlam żarówką 75 W to nie jest za dużo lub za mało?Rośliny(nie znam dokładnie nazw) niektóre się przyjęły ładnie i rosną nowe zaś inne są brązowe i jakby chorowały?Czy wpływ na to może mieć złe oświetlenie.Dodam iż wymieniam wodę raz na 2 tygodnie tak ok.25 % więc chyba to nie jest przyczyna ?Z góry dzięki za każdego posta pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2007, 16:24:34 wysłane przez krzysiek74 » Zapisane

akwarium 200 l :
10 x kirysek pstry
3 x kirysek panda
4 x bocja wspaniała
2 x czarna molinezja
3 x skalar
10 x neon innesa
3 x ślimak ampularia
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2007, 18:07:37 »

75 W do baniaka 112 myśle ze wystarczy.Mówi sie że 0,5W na 1 l wody.Im wieksza moc tym lepiej(oczywiscie nie przeginaj ).Gdybyś podał nazyw roślin to by było łatwiej...Zmieniaj wode 25 % co TYDZIEŃ!:). A pozatym myśle ze nie ten dział.

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2007, 19:50:12 »

zarowka to blad ma za mala temperature barwowa i widmo swiatla zeby dostarczyc roslina wszystkich potrzebnych "fal"

neonowki to podwstawa lub jak masz kase to HQI(lampa halogenawa) lub HQL(lampa rteciowa) .....
co do pokrywy z neonowkami zrob sobie sam te gotow to hala na forum jest mnustwo opisow jak robic pokrywy( ja swoja do 240litrowego juz koncze jak co to pisz na gg sluze rada)
i wybor neonowek tu masz link jest super on ci pomoze dobrac parametry lamp....

http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php

240L ROSLINNE
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2007, 23:11:30 »

jak masz kase to HQI(lampa halogenawa) lub HQL(lampa rteciowa)

HQI do 112l to troche przesada ale 4 x 18 watt swietlowki to IMHO optimum. Nie chodzi nawet o roslinki, bo jesli o nie chodzi to 6x18W bylo by lepsze. Ale jak masz jasniej w akwa to wszystko tak wyraznie widac ze szok. Sam sie zdziwisz jak zamontujesz. Tylko przy duzym oswietleniu jest zawsze problem z glonami (nieustanna walka), jazda z nawozami i bez CO2 daleko nie zajedziesz. Tyle ze przy 112l zwykla bimbrownia jako tako starczy.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2007, 10:19:43 »

75 W do baniaka 112 myśle ze wystarczy.Mówi sie że 0,5W na 1 l wody.Im wieksza moc tym lepiej(oczywiscie nie przeginaj ).Gdybyś podał nazyw roślin to by było łatwiej...Zmieniaj wode 25 % co TYDZIEŃ!:). A pozatym myśle ze nie ten dział.

Taki przelicznik dotyczy świetlówek a nie zwykłych żarówek. Zgadzam się jednak, że nie ten dział.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: