Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: okrzemki w akwarium  (Przeczytany 2716 razy)
bartol
Nowy
*

« : Marzec 23, 2007, 02:51:22 »

witam,
jestem początkującym akwarystą i mam zamiar chodować pyszczaki (malawi)
akwarium "dojrzewa" już 3 tygodnie ale kilka dni temu nastąpiła inwazja okrzemek i tu pojawiają się dwa krótkie pytania:

1.czy przy "dojrzewającym" akwarium mozna robić podmianki wody w celu przynajmniej częściowego pozbycia się okrzemek ? (obecnie parametry wody są: ph = 8; gh = 8,5; NH3/NH4 = 0; NO2 < 0,3; temp. 27C)

2.mam trzy świetlówki (sylvania grolux, hagen powerglo, hagen marineglo) ale złożyć mogę tylko dwie z nich i nie wiem które i w jakim układzie  ?

proszę o pomoc i z góry dziękuję
Bartek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2007, 09:34:19 »

1. No przydałoby się w końcu podmienić, zwłasza, że NO2 Ci się pojawiło. Masz tam już jakieś rybki?
2. Przypuszczam, że ten artykuł Cię zainteresuje: http://www.malawi.pl/artykuly/swiatlo_w_malawi.htm

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2007, 08:46:39 »

Jak masz okrzemki tylko na szybach, to sprobuj je usunac recznie. mozliwe ze juz sie nie pojawia ponownie.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2007, 11:47:57 »

Ja mam jeszcze na roślinach i to mi spędza sen z powiek bo normalnie juz nie mam siły co tydzień czyscić liści kazdego z osobna..... normalnie ręce mi opadaja.... Wściekły
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: